Българското участие в пазара на имоти в Гърция

Всяка втора сделка с ваканционно жилище в Кавала е с нашенци
28 окт 2017 08:33,
9
Българското участие в пазара на имоти в Гърция
Снимка: Flickr

Българите играят основна роля в пазара на имоти в южната ни съседка. Оказва се, че всяка втора сделка с ваканционен имот в района на Кавала е с български купувачи.

По думите на гръцки бизнесмен 65% от нашенци инвестират в недвижимост на брега на Бяло море. Той припомни, че преди 5-6 години заради кризата в съседната страна пазарът в Гърция е бил замрял и появата на българските купувачи е помогнала много на стабилизирането му в района.

"Тогава много гърци бяха принудени, заради дългове към банки или други обстоятелства, да изкарат за продажба излишните си имоти и българите улучиха момента за покупка, защото в периода между 2012 и 2015 година цените бяха на дъното", обясни по време на форум на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) в София Николаос Куртидис, представител на строителните предприемачи от района.

Според него през миналата година те са се стабилизирали, а през тази вече има и известен ръст. По негова информация между 2500 и 3000 са българите имащи имоти по северното крайбрежие на Гърция, пише "Монитор".

Според руския брокер Вячеслав Горюнов спадът на интереса на руснаците към имотите в България се дължи на поевтиняването в Испания, където вече също могат да се намерят жилища за 40-50 хил. евро. Другата причина по думите му е сривът на рублата и икономическата криза в страната след наложените от Запада санкции, накарали много от неговите сънародници да продават имотите си зад граница.

Инвестиционният консултант Добромир Ганев, припомни, че ръст на имотния пазар у нас има само в големите градове.

"Миграцията към тях и към столицата няма да продължи безкрайно", прогнозира той и посъветва строителните предприемачи да бъдат внимателни. По думите му отминали са времената, когато хората бързаха да купят каквото има на пазара и сега избират много внимателно.

Българката Мария Белколева, имаща собствена брокерска агенция за недвижими имоти в Канада обясни на колегите си присъстващи в залата на форума на НСНИ, че никога не определя среща с клиента си на мястото за оглед.

"Правя всички възможно клиентът да се чувства специален. За това отивам да го взема от другаде и по пътя се старая да науча повече неща за бъдещия купувач. Така ми е по-лесно да реша какво е най-подходящо за него. Винаги предлагам на клиента си да види и други неща в района, където той си е избрал първия имот", обясни тя. Белколева добави, че в Канада купувачите или продавачите на имоти могат да работят само с един брокер, като посредническият договор е със срок на действие от една година.

Нашенката разказа още, че когато банка й предложи полагащата й се комисионна за доведен клиент теглещ ипотека тя съветва банката съответната сума да бъде намалена от таксите на клиента й, които трезорът му начислява за заема.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
0
 
! Отговори
Чичото преди 6 години
И какво е толкова участието???? Двама- трима софиянци си купили бунгалца на бяло море... Голямата новина, няма що!
6
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като напишат "си купиха ваканционен имот" на 99 % от българите в главата им се завъртат едни стотици хиляди евра вложени в имоти ... да ама не . ваканционен имот не се купува.купува се правото да пребиваваш САМО ИЗВЕСТЕН ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ , например една седмица или 10 дена САМО ВЕДНЪЖ ГОДИШНО. останолото време от годината не можеш дори и да припариш в "купения имот" ...
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българи ли купуват или провинциалисти като номер 5?
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато брокер каже "правя всичко възможно клиентът да се чувства специален", разбирайте, че прави всичко възможно да прибере парите на клиента. Брокерите са алчни негодници, които се стремят едновременно да представляват и продавача и купувача и да приберат комисионна за сделката и от двамата. Това си е почти измама - няма как да представляваш интересите и на двете страни, защото са противоположни.
3
13
 
10
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
сривът на рублата и икономическата криза в страната след наложените от Запада санкции, накарали много от неговите сънародници да продават имотите си зад граница----------------Не може да е верно това!Руският тролетариат постанови, че санкциите не вредят на руснаците и те усилено купуват.
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък си купих иглу в Монголия. По 1000 тугрика за 1 квадратен лакът!
1
7
 
35
 
! Отговори
чичо от село преди 6 години
Нашенските новобогаташи бързат да си вложат спечелените без пот пари в имоти в Гърция, Испания и прочие по подобие на батковците от Русия, а народонаселението на милата родина кара на минимални подаяния от по 100-200 евро на месец.Само че младите не искат да робуват и предпочитат да мият чинии в чужбина ама за пари и след още 5-10 години и *** от Африка ще ни се сторят нужни ама и те не ни искат държавата...сори.