Ноември по-студен от обичайното, носи ни снегове и мъгли

Средната месечна температура ще да бъде около и под нормата
30 окт 2017 14:42, Красимир Ангелов
17
Ноември по-студен от обичайното, носи ни снегове и мъгли
Снимка: Булфото

Най-ниските температури през идващия ноември у нас ще бъдат между минус 8 и минус 3 градуса, по Черноморието - около 0 градуса, а най-високите температури ще са между 15 и 20 градуса, съобщава за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По думите му през следващия месец се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета - между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на река Струма - между 8 и 10, а в планинските райони - от минус 5 до 3 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в южните и планинските райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър.

През първите дни от ноември ще преобладава слънчево време, температурите ще се повишат, но като цяло ще останат по-ниски от обичайните. Към 3-4 ноември през страната ще премине бърз студен атмосферен фронт. Облачността ще се увеличи и на отделни места ще превали дъжд и температурите слабо ще се понижат.

Относително подобрение на времето и повишение на температурите се очаква от 5 до 7 ноември. През последните дни от десетдневието облачността отново ще се увеличи и на места ще има валежи: в равнините от дъжд, а в планините - от сняг. Температурите ще се понижат.

И през второто десетдневие времето ще е променливо. Около 12, 17 и 20 ноември ще има повишена вероятност за преминаване на атмосферни смущения. Ще има и валежи, като с понижението на температурите дъждът по високите полета и в Предбалкана ще преминава в сняг.

През повечето дни от третото десетдневие времето ще се определя от антициклонален тип атмосферна циркулация. Над страната ще преобладава облачно, в равнините и мъгливо време. Повече слънчеви часове ще има в планинските райони.

Климатичната справка на НИМХ-БАН определя ноември като преходен месец между есента и зимата. Нощното изстиване на земната повърхност е значително и броят на дните с облачно и мъгливо време се увеличава. Намаляват и спокойните есенни дни.

Според астрономическата справка в началото на ноември слънцето в София изгрява в 7 часа и 1 минута, и залязва в 17 часа и 19 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 18 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 36 минути, и залязва в 16 часа и 54 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 18 минути.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баси.....зимата ше има сняг😂😂
10
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6 - Супер е. Ура за глобалното затопляне !
9
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За тебе руски честушки не блек метъл, объркан човеко...
8
3
 
4
 
! Отговори
varg преди 1 година
и норвежки блек метъл.
7
0
 
16
 
! Отговори
847чр7ч7р преди 1 година
e имаше друга статия , където се казваше , че ноември ще е топъл
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
какви зими имаше едно време - за да отидеш до магазина трябваше да изкопаеш тунел от входната врата до хоремага .... а сега това зима ли е 20 градуса през ноември
5
0
 
13
 
! Отговори
Един видел преди 1 година
Са за сняѝ октомври не знам, но помня, че зелето го слагахме между първи и десети ноември, и винаги имаше мокър сняг, това за София. Сега я валне до края на декември, я не ...
4
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо не обичайно не се случва. Даже зимата не е както беше. През 60-те 70-те и 80-те години снега падаше още в средата на октомври и се топеше в краят на април! Сега сняг пада през януари и февруари и даже не го задържа а се топи. Това зима ли е? В началото на годината имаше зима щом температурите паднаха до минус 16 градуса и се задържаха седмици. Но това явление рядко се случва!
3
1
 
8
 
! Отговори
Айде парното на 3 преди 1 година
И живота е на 6 !!
2
0
 
21
 
! Отговори
ист преди 1 година
Ще мръзнем поради глобалното затопляне.
Това време не се засрами.
1
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали зимата щеше да бъде по-топла. Отсега щом е така ясно......