Учените питат: Докога заплатите ни ще са като на чистачките?!

В Деня на будителите за поредна година БАН не празнува, а протестира
Обновена: 1 ное 2017 11:42 | 1 ное 2017 10:50, Камелия Цветанова
158

В Деня на будителите учени от БАН излязоха на поредния си протест с искания за по-високи заплати и повече пари за наука.

Те се събраха сградата на Академията и се оплакаха, че заплатите им са почти равни на тези на персонала, който отговаря за чистотата в институтите.

Протестиращите казаха още, че както те, така и науката в България като цяло е принудена просто да оцелява, а това им пречи и да работят нормално.

766 лева основна заплата взима професор от Селскостопанската академия.

"Бял ден не съм видяла откакто съм в сферата на науката", казва и доктор на науките, с четири езика и заплата от 540 лева.

Доц. Светла Данова работи в Института по микробиология от 30 години. Заплатата й е малко над 700 лв. след докторска защита.

Тя има 30 обучени дипломанти и чувства недооценена по отношение на заплащането. Щастлива е обаче, когато нейните ученици постигат успехи и това означава, че българската наука е жива.

Тя казва, че е много трудно особено в природните дисциплини. Те разработват продукти, които са готови да бъдат директно внедрени, но липсват пари за патентоване и внедряване в практиката.

Докторантът Янко Николов, който се занимава с астрономия – получава стипендия от 450 лв. каквато получават всички докторанти.

Според него половината от младите му колеги обмислят да напуснат сферата на науката или България и да се занимават с наука навън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой от вас е бил в институтите на БАН ще разбере:1. Защо никой не напуска.2. Как можеш да получиш повече от колкото даваш.3. Да разбереш ,че там има будители, колкото в Столипиново.4. След 27 години демокрация , да живееш по комунистически - на гърба на обществото.5. къде се създават кадри, които и един ден няма да ги търпят в частния бизнес.
19
10
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Учените трябва да се образоват и да понаучат нещо за свободна пазарна икономика, пазар на труда и капиталов пазар. При демокрацията и капитализма човекът е стока на пазара на труда, а пазарът е най-добрият регулатор, щом не се търсят учени на пазара значи пазара така е отрегулирал, капитализмът с пазарната икономика са най-съвършената система. Учените трябва да са флескибъл и да се прекфалифицират, могат да станат масажисти, нещо арт дизайн, ПР или маркетинг да учат, това се търси сега.
18
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, доктор на науките си, 4 магистратури, 8 езика, много си кадърен и работиш за 700лв.Щом е там за тези пари значи или не ги искат другаде или толкова си могат.
17
11
 
21
 
! Отговори
България 2017 преди 6 години
Учените с 420 лева заплата, Калинките с 5000, а Тиквун милиардер.
16
9
 
14
 
! Отговори
1 преди 6 години
Наука се спонсорира от богати хора, не от държавата !
15
13
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чистачките определено вършат далеч повече работа от банаджиите . И 420 лв , и 42 лв и 4.20 лв са им прекалено много
14
15
 
29
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Ако чистачката е по необходима и полезна от учен в БАН ,не виждам драма.
13
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учени:Докога заплатите ни ще са като на чистачките?-Ами докато си траете и се свивате-дотогава.
12
7
 
25
 
! Отговори
Захапали преди 6 години
кокала още от тоталитарно време, караха на хубави службички и вземаха пари за нищоправене. Който е истински учен и кадърен специалист, си намира къде да го ценят и получава много добро възнаграждение. Другите да се спасяват. Стига с това кръводаряване!
11
8
 
10
 
! Отговори
Ohoboho преди 6 години
Да станат полицаи или пожарникари и ето ти високи заплати...
10
6
 
8
 
! Отговори
Ohoboho преди 6 години
Да станат полицаи или пожарникари и ето ти високи заплати...
9
17
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чистачките работят, за разлика от вас.
8
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие да не сте чували за учени в Конго, или Папуа Нова Гвинея. Несуверенна държава, подмандатна територия като нашата, няма нужда от такива разхищения, пук и аморфната биомаса може да вземе да се усети най накрая..
7
8
 
39
 
! Отговори
Един преди 6 години
Добре де, как може 30 години да търпиш да ти плащат такава заплата? Въпрос на самооценка е - като не ти харесва заплатата - сменяш работата. Ако не можеш да си намериш по-доходна работа - проблемът е в теб. Елементарно е.
6
7
 
20
 
! Отговори
и защо преди 6 години
тези учени не предложат заплатите им да са вързани като процент от печалбата която носят разработките им след внедряването им в икономиката ?? значи основната им заплата е като на чистачка а после разработват,патентоват и получават част от приходите на патента.защото те получават заплатите си от данъкоплатците но не да си калтят краката и да си играят на учени...но така трябва да бъде и за всички които са на държавна издръжка...мин заплата + % от резултатите от труда им
5
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според Симеон Дянков, в БАН са феодални старци.
4
13
 
30
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
Българските учени отдавна избягана на запад ,а тези които останаха вземат даже много пари за работата коят вършат !
3
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Баце не му трябват учени хора, а овчари и биячи.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колкоу си по-***, толку поичи тий заплататъвиж правителството
1
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Избрахте си Валври Симеонов , лапайте мухите сега

Спонсорирани публикации