Личен асистент на две болни деца, а 4 месеца без заплата!

От 2018 г. държавата ще поеме финансирането на програмата
7
Личен асистент на две болни деца, а 4 месеца без заплата!
Снимка: Булфото, архив

Майка на две тежкоболни дъщери от Рудозем е личен асистент на децата си, но от 4 месеца не е получавала заплата и не може да им осигури лекарства. Семейството живее в общинска барака на ръба на оцеляването.

Където и да отида, вратата се затваря. Да не говоря, че когато тръгна някъде да ги лекувам, като ги гледат така, втора ръка хора, все от пари се нуждаят, все за това, все за онова искат. Ами добре, те нямат ли тези деца своите права?, коментира пред БНР Майката Лидия Кафеджиева.

Жената обяснява още, че от институциите в София са я препратили към кмета на Рудозем, защото той й е работодател.

"Някъде нишката се къса и аз не знам къде. 135 лева взима малкото, 135 взима голямото, но това е тяхното, защото са с чужда помощ и им дават още по някакви 70-80 лева. И 300 лева взимам като личен асистент. Памперси не трябват ли, лекарства не трябват ли? Постоянно съм по лекари. Не мога нито да ида някъде да работя, за да изкарвам“, оплаква се Кафеджиева.

Кметът на Рудозем Румен Пехливанов намери решение на проблема. Той обясни, че става въпрос за 80 души в общината.

"Относно забавянето на заплатите, това е един проект, който така е структурирана явно програмата, тъй като е финал, свършва сега към декември и оказва, че има много голямо забавяне във възстановяване на средствата. Ние се принудихме сега да вземем кредит от фонд ФЛАГ, за да можем да усвояваме средствата и утре следобед ще им наредим заплатите“, разясни той.

Според него обаче „най-накрая трябва да спрат чиновниците в министерствата да умуват правилата“, а те да се определят на местно ниво.

"Правилата трябва да излизат отдолу нагоре, ние всеки ден виждаме какви са проблемите. Тук би следвало програмата да се напиша така, че ние всеки месец да получаваме авансово средствата за заплатите на тези хора“, каза Пехливанов.

От социалното министерство коментираха за  че общините са бенефициенти по програмата за лични асистенти и отговорността да осигуряват заплатите е тяхна, като впоследствие този разход се възстановяван по линия на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

От следващата година обаче всички, които сега са наети като лични или социални асистенти, поетапно ще преминат на издръжка на държавата, защото европейският проект приключва.

Средствата за техните заплати вече са предвидени в бюджета на министерството и сътресения няма да има, каза министър Бисер Петков.

"За първи път бюджетът ще поеме това финансиране, като тук става дума за хора с увреждания, 26 хиляди, които ползват тези услуги, и за около 16 хиляди лични асистенти и социални асистенти. Така че смятам, че това е една много важна стъпка, която правим, за устойчивост на предлагането на финансирането на тези услуги", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко кметове крадат парите за асистенти, знаете ли? Назначили са някакви "мъртви души", на един куп болни бабички по селата, които и не знаят че имат асистенти и кметове и чиновници прибират парите.
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
програмат а по-принцип е меко казано унизителна
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се стискат за пари и не дават за Деца който се нуждаят от помощ и закрила а "усвояват"пари на държавата чрез държавните поръчки нищо добро няма да се развие в Клетата България.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, първи. *** го кажи на Стивън Хокинг. Ама с бееНвето да се пристигнеш,че всички да цъкат с език.
1
42
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата са грижа единствено на родителите си! Никой няма такова право, да изисква от обществото да го отглежда! Мястото на тези хора е в специализирани заведения или по-добре за всички евтаназия - може и да жестоко за някои хора, но какво точно бъдеще има един жив труп, какво точно осъзнава той, това живот ли е въобще? Лошото е че майчиния инстинкт надделява над разума и в тях явно живее илюзията, че едва ли не всичко ще се оправи един ден, така и сами те си съсипват живота.