Защо жертвите на сексуално насилие мълчат?

Психолог: Липсата на достойнство ги кара да не казват за набезите
6 ное 2017 11:33,
29

Три седмици след избухването на сексскандала със холивудския продуцент Харви Уайнстийн, хаштагът #metoo заля социалните мрежи с призиви жертвите на сексуално посегателство да разкажат своите истории. Уви в страната ни не са дава толкова гласност на жертвите на такъв тип насилие.

"Проблемът е липсата на личен пример. В България, а и по света, възпитаването в достойнство трябва да започне от семейството и от децата. Хора, които предпочитат да им чупят и мачкат достойнството, премълчават сексуалните набези. Социалните мрежи дават изключителна възможност за даването на гласност на тези неща. Огромни аплодисменти за личностите, които наистина показаха примери за подражание", категоричен бе психологът Еленко Ангелов.

В студиото на "България сутрин" PR-експертът Ива Екимова отбеляза, че у нас всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие – както сексуално, така и физическо.

"Децата, които са свидетели на подобни посегателства, свикват с този образ и след като напуснат семейството, са склонни да го прилагат или търпят. Можем да говорим за справяне с този проблем, едва когато институциите поемат отговорността да се борят", подчерта тя.

Според Еленко Ангелов в българския шоубизнес също има подобни на холивудските сексуални посегателства.

"Сега е моментът да се даде гласност на тези проблеми. Разбира се, че има такива случаи. Но еснафството у нас е много голямо – някои ще кажат, че жертвите сами са си го търсели. Има го и обратното – и мъжете са обект на сексуални посегателства", уточни той пред Bulgaria ON AIR.

"Въпрос на личен избор и ценностна система – ако се превърнеш в жертва на сексуален тормоз, трябва да направиш нещо. Уви, хората реагират по различен начин. Много често жертвите на сексуални посегателства развиват Стокхолмски синдром – привързват се към своя насилник. Другата стъпка към решаването на тези проблеми е тези жертви да потърсят помощ от психолози", допълни Екимова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мълчат да вземат постовете и парите. После ще се оплакват.
25
2
 
3
 
! Отговори
Мераклия преди 6 години
До Анонимен 12:Ами тогава заповядай при мен,ще го правим по-няколко пъти на ден?!?
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно ДОМАШНОТО по чужд език не е написано !
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо трябваше да изгледам цялото видео за да разбера че # Mетоо въщност е # me too ?кой ли всъщност е МЕТО ?
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
22 - и не станала, докато той просто не я избутал, защото стигнали до неговата спирка. Не й пукало, че край тях стоят други ученици от нашата гимназия и я наблюдават, нито пък че непознати хора й се чудят на акъла.После го поздравяваше всеки път, когато го срещне по коридорите или в двора на гимназията. Той бърза да я отмине, защото не я харесва, тя се опитва да го заговори.
21
1
 
3
 
! Отговори
Вярно е, чеНякоиЖени преди 6 години
направо посягат към инструмента на мъжете.Да не говорим пък за нахални момичета, които, щом си набележат някое момче, чудо правят, за да го свалят. Включително и чрез натрапена сексуална близост.Случи се преди време на мой съученик, пред очите на още няколко човека от нашата паралелка в автобус на градския транспорт, на връщане от гимназията. Една нахалница от друг клас просто му седнала на коленете, нарекла го с друго име, уж се припознала. После,"А ти как се казваш?" и не станала, докато той
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като бях малък една кака ме насилваше според сегашния стандарт.Ама аз не се оплаквах ами се хвалех.Пък и много нещо научих и ми е полезно сега.Да не се объркате.Не говоря за изнасилване.
19
1
 
9
 
! Отговори
Еленко е объркан преди 6 години
1. В много семейства все още внушават на момичето да премълчава сексуалните посегателства, за да не накърни именно достойнството си. Има се предвид и това, че много от тези неща са недоказуеми и впоследствие тази, която се е оплакала, става обект на присмех или я подвеждат под отговорност за клевета.2. Много хора търпят насилие в семейството, защото няма къде да отидат, страхуват се, че ще ги отделят от децата им или просто са обезсърчени от това, че не са получили помощ, когато са я потърсили.
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност истината е че голяма част от жените си падат по садо-мазо практиките и BDSM. Много жени си мечтаят да намерят мъж който да ги доминира. Това е доказано чрез много психологически изследвания. Наистина жените на под съзнателно ниво "си го търсят"!Самия факт че книги от типа на "50 нюанса сиво" са абсолютен бестселър какво ви говори? Тези книги и филми се купуват, четат и гледат почти изцяло от жени!Проблемите стават когато мъж насилник се събере със жена която не си пада по този секс
17
1
 
0
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 15Е па що да и отказвам.
16
3
 
15
 
! Отговори
На някой преди 6 години
Да му е хрумвало, че голяма част от обвиненията в сексуален тормоз са фалшиви?
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15 много зависи от жизнения опит!
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако жена ти е шеф ти е хвърлила око не отказвай, защото после жална ти майка, ще те тормози до дупка и ще ти се наложи да напуснеш.
13
5
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
СПОРЕД МЕН НЕ СЕ ОПЛАКВАТ ПОРАДИ ПРОСТАШКОТО БАЛКАНСКО МИСЛЕНЕ, ПЪК И НЕ САМО БАЛКАНСКО - ТЪРСЕЛА СИ ГО, ДА СИ НАЛЯГАЛА ПАРЦАЛИТЕ ЗАРАДИ ДЕЦАТА И ПР. КАКВО ЩЕ КАЖАТ ДРУГИТЕ, НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И НЕ МАЛКО К.... ИМА.......
12
1
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До 12Скъпа само да се завъртиш една вечер насам- натам и ще намериш поне 20тина мераклии!
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз се оплаквам от сексуалното безсилие на мъжа ми. Как може мъж на 29 години да не иска да правим секс всеки ден?
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...kogato ste go tursite v kritice za vas moment...nego ste go NIAMA...Ste razberete po trudnia nacin, ce niama po-toeranten muz ot predstavitelia na BIALATA rasa...I kato gledam niama da e dalece deniata, kogato ste vi prodavat kato stoka s cuval na glavata v novite evropeiski halifati.Puk vie tursete ZAGUBENOTO ot vas...
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много ясно, че няма да се оплакват то това държава ли е не могат да кажат, кой е виновен за КТБ, ало измамниците не могат да хванат, като се оплачеш, че са те обрали джебчии искат да пишеш, че са изгубени документите да не им се разваля статистиката. Ясно е, че ако някоя жена е жертва на сексуално насилие ще я изкарат к..а. Тя полицията и прокуратурата е да пази власт имащите и да събира глоби за превишена скорост и да реват, че заплатите им са малки.
8
3
 
6
 
! Отговори
Dublin преди 6 години
сексуално насилие...goliama cast ot opisanite ot t.n. poturpevshi slucki za nasilie -predizvikvat v men samo otvrastenie ot nasilenite.Obiknoven opit za flirtuvane...,polucil otkaz ot nasrestnata strana i NEPRODULZEN ot predlagastata strana sled poluceniat OTKAZ NE E nasilie.Ako ne ste suglasni s napisanoto-KRIMINALIZIRAITE FLIRTA.A na besnite feministki organizaciiki s NEPROZRACNO finansirane...:)) ste kaza tova-ZAKONOVO skopiavate muzkoto u muza i kogato nai-mnogo IMATE nuzda
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5Може една жена да насили мъж с играчка, но те мъжете се кефят на това и не го смятат за ниславане.