МОСВ твърди: Радиоактивност в норма, всичко е наред!

Минал е радиоактивен облак над страната, но няма заплахи
70
МОСВ твърди: Радиоактивност в норма, всичко е наред!
Снимка: Булфото, архив

Няма превишение на нормите за радиоактивност в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите след като Френският институт за ядрена безопасност (IRSN) съобщиха, че над Европа е преминал радиоактивен облак с рутений-106.

Френските власти предполагат, че той е резултат от инцидент в ядрен обект в Русия или Казахстан, станал в края на септември.

Концентрацията на радиоактивния елемент е над стандартните норми, но далеч под праговете, отвъд които може да представлява заплаха за здравето на хората или околната среда, допълват от института.

В съобщението на IRSN се казва, че е изключено инцидентът да е станал в ядрен реактор, защото в противен случай в облака щяха да бъдат регистрирани и други радиоактивни вещества и елементи.

От пресцентъра на МОСВ обясняват, че в периода 29 септември – 4 октомври в аереозолните проби от стационарните мониторингови пунктове от Националната система за мониторинг на околната среда е измерена специфична активност на техногенния радионуклид рутений-106. Данните от шестте пункта в Бухово, с. Яна, Бургас, Враца, Плевен и Монтана са били своевременно публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по околната среда и водите (ИАОС) в раздел „Атмосферна радиоактивност“.

Експертите са уточнили, че измерените стойности са значително по-ниски от допустимата средногодишна специфична активност за рутений – 106, която е 1900 mBq/m3 съгласно Наредбата за основните норми за радиационна защита.

Преди дни Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е обяснила, че в няколко европейски държави, между които и България, през последните дни са регистрирани следи от рутений-106 в атмосферния въздух.

Рутений-106 е радионуклид с изкуствен произход. Получава се при делене ядрото на уран-235, когато е облъчван с неутрони. Този радионуклид се използва и в медицината за лечение с брахитерапия.

Поради изключително ниските стойности източникът на емисиите на рутений не може да бъде определен. Наличието на следи само от рутений-106 изключва произход от ядрена електроцентрала.

Много ниските нива на атмосферно замърсяване с рутений-106, измерени от европейските мониторингови мрежи, нямат последствия за околната среда или здравето на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
ИМА РАДИАЦИЯ преди 6 години
От Космоса се виждат нови налго престъпни високо проникващи радиационни облъчвания в Троян. Нагли престъпнци са инсталирали терористична техника маскирана като НЕЗАКОННИ ЗНАЦИ ЗА ПЕШЕХОДНИ ПЪТЕКИ.ОБлъчват зверски всичко живо особенно са пострадали децата.Тежко терористичните съоръжения увреждат трайно земята и градовете и целеуказват дъното на тропосферния океан с черни фотоволтаични станции.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ужас! Епидемия от наукообразен брътвеж на изперкали хора! Започва да става опасно - Кемтрейлз, Нубиру, скенери, градински LED-лампички, извънземни нашественици, тюрлю-гювеч, боза, ксенон, аргон, криптон, мая наместо квас, НЛО...Ужас! Ужас! Ужас! Като в древногръцка трагедия! Да дойдат яките момчета с белите ризи с вързанките и към "Куковичето гнездо"!
58
0
 
0
 
! Отговори
Гасете фаровете преди 6 години
От космоса и от самолетни снимки и филми с е виждат огромни тежки повредени обеми по магистрали и главни пътища ..Особенно жестоко са увредени София и по големите градове.Увредената от бели радиоактивни скенери инсталирани на автомобили биосферна охрана с е пълни обемно с мръсен токсичен задушлив газ.появява се остър химично токсичен смог.До 2005 година нямаше смог.Биосферата се само почистваше от изгорели газове много бързо .
57
0
 
2
 
! Отговори
Ликвидация на МОСВ преди 6 години
МОСВ да докладва писмено кога ще нареди да се спре облъчването на БЪлгария с включени скенери и фарове денем и нощем..Има нанесени трайни нелечими увреждания на огромни региона в България заради принуждаване на милиони водачи да карат с включени скенери и фарове денем и нощем..МОСВ с а предупредени писмено преди терористи да прокарат нагло НЕЗАКОННО решение през парламента ЦАчева..
56
0
 
0
 
! Отговори
има радиация преди 6 години
пристигнаха познати за три часа по шосетата са били преоблъчени от високо вредни скенери с проникваща бяла радиация 14 000 пъти имат трайни увреждания.. високо радиоактивните скенери инсталирани вместо доказано безвредни жълти фарове са част от програма за ликвидация на живота на земята.нагли престъпници ползващи наркомани на власт и цялата полиция са принудили стотици милиони водачи на МПС да увреждат тежко и завинаги земята ни..Водачи с бели скенери се следят като опасни вредители
55
0
 
0
 
! Отговори
има радиация преди 6 години
пристигнаха познати за три часа по шосетата са били преоблъчени от високо вредни скенери с проникваща бяла радиация 14 000 пъти имат трайни увреждания..Напомня се че движението със включени скенери против мъгла каквито са луминисцентните високо вредни скенери вкл лед,ксенонови,халогенни и лазерни е ЗАБРАНЕНО ..
54
0
 
3
 
! Отговори
Страшно преди 6 години
МИналата година проучвахме убииства на важни и други граждани с инсулти,инфаркти и скоротечен рак в Белене..От чешмите по време на проучванията течеше само остро токсичен канцерогенен разтвор на NaClO . В него се откриха пост чернобилски и други канцерогенни *** разтворени с натриев хипо хлорид ..Проверихме съгласно инструкциите ВиК и други НЯМАТ ПРАВО да ползват Натриев хипо хлорид заради разтваряне на опасни ***..Убииците и досега отравят населението в големи региони .
53
0
 
1
 
! Отговори
ВНимателно преди 6 години
СЛед чернобилската авария нито едно наше военно поделение не даде информация за радиация..Дежурните там са длъжни всеки ден по няколко пъти да замерват радиоактивния фон..Сега е времето да се обезпечи безвредна надежна техника на всяка община..Много съм доволен от джобен радиометър мастер руски/беларуски. Не с е следеше в реално време от основен компютър и замерваше с точност до 2 микроренген часа .С него открихме аномално ниска радиация по увредени от проникваща бяла радиация жертви..
52
0
 
0
 
! Отговори
AIDS радиация ima преди 6 години
Проникващо радиоактивни скенери намерихме в стоматологични кабинети инсталирани вместо безвредни лампи.Облъчените с такива скенери получават трайни нелечими увреждания ./скенерите са светодиодни СПИН активни/Колеги да проверят облъчени от такива зъболекарски столове с инфрачервени камери..на екрана ще видят студени и други зони тежко повредеи за около две до 5 минути облъчване..Някой пациенти седят по час..МЗ да конфискува опасните скенери и да обезпечи безвредни лампи за зъболекарите
51
0
 
2
 
! Отговори
пицата преди 6 години
За светене в тъмното предлагам нов данък ,флуоресценция".Ще има за нови поне240 лимузини.и токова черпака.
50
0
 
0
 
! Отговори
Ima инвазия преди 6 години
високо радиоактивни се оказват фотосоларни градински лампички..инсталираната фотоволтаична батерия уврежда тежко и трайно земята и ноосферната охрана и целеуказва на вражеска армада наближаваща от космоса къде е дъното на тропосферния океан.Малките светодиодни високо вредни радиоактивни скенерчета увреждат биосферната охрана . В Обсег до 190 метра от две такива всички имаме трайни увреждания на сърцата.. нашественици позлват наркомани на власт и внедряват anti earth waepons
49
0
 
0
 
! Отговори
София е радиоактивна преди 6 години
Това са така наречените ЛУМИНИСЦЕНТНИ ЛАМПИ и разновидности които са ДОКАЗАНО РАДИОАКТИВНИ.Благодарение на явлението ЛУМИНИСЦЕНЦИЯ МАРИЯ КЮРИ открива и урановата радиация.КОлегите да проверят какво означава радиация на англииски и френски и радиация на Руски..в София нямате шанс да минете и пет минути без да ви преоблъчат с високо вредни радиоактивни скенери инсталирани на автомобили или с нагло престъпни тежко терористични камери..
48
0
 
0
 
! Отговори
Проникваща радиация преди 6 години
Много жестоко радиоактивно облъчват Живачни скенери инсталирани в болници ,поликлиники и училища.Новите живачни скенери са над 40 000 пъти по радиоактивни от старите произвеждани до 1989 година..Хиляди лекари и милиони пациенти са трайно нелечимо облъчени вече.Тежко нелечимо са облъчени над 1 000 000 деца цакани с педофилски камери в училища градини и ясли.
47
0
 
0
 
! Отговори
JJIvanov warning преди 6 години
Експертите да знаят че най жестоко радиоактивно в момента облъчват скенери инсталирнаи на автомобили както следва:ХАлогенни облъчват с проникваща радиацияКсенонови облъчват с обемно увреждаща радиацияЛед тн дневни скенери облъчват с режещо проникваща радиацияЛАзерни /BMW,Wolksvagen/ облъчват с осмукваща радиацияВсички тези нагло вредни скенери са инсталирани на автомобили вместо доказано безвредни жълти фарове.Уврежданита на климата и земята от тях са жестоки.Облъчените страдат неприятно
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През есента, валежите са от облаци от високите слоеве на атмосферата. Поради тази причина, може да са издухани от вятъра от много далечни точки на света.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не е избирал тапира, ами изборите се нагаждат съвсем демократично. И ти си една уфца атлантическа.
44
0
 
2
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
До Фермата на глупацитеСами си избрахте кой да управлява България, нито руснаци, нито американци , нито европейците са виновни.
43
0
 
4
 
! Отговори
Фермата на глупаците преди 6 години
Живеем в една *** и ни ръководи тапир.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако този изотоп(Рутений-106) се регистрира само в Европа, източник е някоя френска АЕЦ.Ако се регистрира и в близкия Изток(съседните на Сирия страни)значи НАТО е бомбило Сирия с уранови бомби.Нищо ново под Слънцето, нали?
41
0
 
6
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Демократичната радиация е полезна !!! Вредна е комунистическата ... Та казвате облачето минало на 29 септември? Па много навреме ни съобщават ! Месец и половина по-късно ! Даже Чернобил го разбрахме след седмица...