Момичето, което скочи под влак и остана без крака: Искам пак да ходя!

"Искам да работя, за да се връщам при мама, да видя другия живот какъв е"
Обновена: 11 ное 2017 07:52 | 11 ное 2017 07:38, Елка Василева
89
Момичето, което скочи под влак и остана без крака: Искам пак да ходя!
Снимка: "24 часа"

В отчаянието си, че няма постоянна работа и приятели, Антония от плевенското село Букова, израснала в дома за изоставени деца в село Тотлебен, потърси спасение под релсите. На 6 ноември младата жена скочи под товарен влак в Бургас, за да сложи край на живота си.

Влакът не я уби, а преряза краката ѝ. Тони е с ампутирани долни крайници - десният липсва от бедрото, а левият - от глезена. Момичето се възстановява след тежката операция, раните заздравяват, но тепърва ѝ предстои дълго лечение - първично протезиране и рехабилитация, а след това при възможност поставяне на съвременни и удобни протези.

Това обаче са скъпи процедури, непосилни за родителите ѝ. Преди повече от 15 г. те я оставят в дома в село Тотлебен - още тогава едва свързват двата края. След години раздяла нейната майка Мариана Чикова пристигна преди 2 дни в УМБАЛ-Бургас, където Тони е в ортопедичното отделение.

"Ние сме много бедно семейство, живеем със 130 лв. пенсия на мъжа ми. Аз ходя да чистя фурна за 6 лв. на ден. Изоставих дъщеря си навремето, защото не можех да я гледам, вече имах 4 деца", казва майката.

Още по темата

"Всичко, което се прави по света, може да се направи и у нас. Пациентката е ампутирана, но ще проходи, млада е. След операцията има т.нар. бърза хипотрофия, при която тези остатъци от краката бързо спадат. Протезите, които се правят тогава, не са постоянната визия. Този процес се развива до 1 г. след ампутацията. Дирекцията за социално подпомагане покрива до прилична степен първичното протезиране, тъй като пациентката е социално слаба. Но тя е млада и ако след това иска нещо по-качествено, особено за коляното, което го няма, за да има по-естествена походка, е необходимо доплащане. Протезите на двата крака трябва да се правят успоредно", коментира доц. Владислав Иванов, бивш шеф на клиниката по протезиране в Горна баня.

"Много искам да ходя. Искам да работя, за да се връщам при мама, да видя другия живот какъв е", казва Тони, цитирана от "24 часа". Още със събуждането си на 6 ноември изпитала ужасно чувство на самота.

"Исках някой да ме гушне, но нямаше кой. Реших, че не мога да се боря повече, затова реших да се самоубия", обяснява Тони. Тя отива на автогарата, където среща младеж. Двамата решават да се поразходят и лека-полека се озовават на гара "Владимир Павлов".

"Споделих му колко самотна се чувствам, макар че не го познавах. Видях, че идва влак, другото не помня. Мен никой не ме харесваше. И как да ме харесват? Като разберат, че съм дете на държавата, няма кой да ме хареса".

Сърди се на родителите си, но ѝ липсват и иска да е при тях. От години не ги е виждала. И по празниците е била в дома в Тотлебен.

"Знаеш ли колко тъжно ми беше, че няма кой да ми направи баница с късмети. Не че в дома не са правили, но е друго", споделя Тони.

Преди 3 г. със свои приятели успява да си намери работа на морето. Работи като сервитьорка 3 сезона в един и същи хотел в Слънчев бряг.

"24 часа", кметът на Бургас Димитър Николов и депутатката от ГЕРБ Диана Саватева започват с кампания в помощ на 21-годишната Антония Чикова - отново да се движи сама.


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
1
 
2
 
! Отговори
Мария преди 1 година
Мило момиче ;( Непременно ще участвам в компанията, когато се направи. Следя. Вината е някъде между всички...Да се обвинява държавата, родителите, нея, няма смисъл. Но е важно-ако се депресирате, никога не предприемайте нищо, блокирайте действията си, не взимайте решения...от опит говоря, така правя аз..още един случай, който потвърждава колко опасно е да се поддадеш на отчаянието. Гледах преди време в интернет някакъв човек,който прави бионични крайници и ги подарява.Има надежда и обич за теб!
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отче наш, Който си на небесата!

Да се свети Твоето име,

да дойде Твоето Царство,

да бъде Твоята воля,

както на небето, тъй и на земята;

Насъщния ни хляб дай ни днес,

и прости нам дълговете ни,

както и ние прощаваме на нашите длъжници,

и не въведи нас в изкушение,

но избави ни от лукавия;

защото Твое е царството,

и силата, и славата, вовеки веков.

Амин.
75
0
 
1
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Какво е съзиданието, това е да наложиш ред в хаоса. А редът е някакъв закон, който подрежда, оформя и защитава Живота. Човекът, който вярва, че животът се е самозародил, вярва също, че в такъв случай животът сам се самоутвърждава някак си, докато ти ядеш себеподобни и насищаш егото си. Човекът, който познава Създателя, е призван да участва в борбата със силите на разрушението и хаоса, чрез лично просвещение и познаване на законите на Живота. Образованието ни следва първия модел, разрушителния.
74
0
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 1 година
Животът на земята е борба между силите на сътворението и разрушението, в която ставаме неволни участници. Незачитането на този факт, води до неспособност да въоръжаваме децата си с познание как да водят успешно тази битка, която се води в умовете на хората, а в света се явяват резултатите от нашите поражения. "Модерните" умове учат, че понеже сме "животни", всички инстинкти да унищожаваме и плячкосваме са наша природа. Така разрушителните сили получават превес вътре в нас, пред съзидателните.
73
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 1 година
Да се бори детето, да вярва в себе си, да се обича! Защото все някой го обича това дете! Я, каква слънчева усмивка има!
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко, че хората толкова лесно вярват в демоните, а вярата в Христос е безсмислена измислица. Обаче хора с Надежда и Вяра в Бога не си посягат на живота. Ако пък го правят, то е защото неверието, отчаянието и мъката са ги докарали дотук- както и в тоя случай конкретно. А всички тия демони виреят съвременното общество основано на любов към парите и всички "екстри" следващи от тях. " Сребролюбието е корен на всакакви злини " - Ап. Павел. Е, поне в такива случаи не можем ли да си кажем истината ?
71
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е споменавал Православната църква ? Знам, че за повечето хора Християнство = Православие, но понапрегнете се малко и опитайте да излезте от течението. Между другото всичките състояния описани между майката и детето нямаше да бъдат такива, ако имаха вяра в измисления според вас от евреите Христос. Гледам обаче, че споменавате за дявола и хич не го поставяте под съмнение. Знаете ли откъде изобщо идва името му ? Опитайте да отгатнете !
70
3
 
2
 
! Отговори
Така е преди 1 година
До Анонимен 63 Прав си , ама то правенето на деца е едно убаво, убаво , не е като да го извадиш овреме.
69
3
 
19
 
! Отговори
Една жена преди 1 година
До номер 1: *** пълен! Най-голямата гнусотия си ти! Момичето не е искало да става инвалид, а да се самоубива, защото е било отчаяно.Лесно е отстрани да съдиш.Най- малкото може да се поставиш на нейно място. Горкото момиче е било сам-самичко на света и то при живи и здрави роднини.Като нямаш любими хора до теб всичко изгубва смисъл. А за останалите глупаци, които коментират, че било достойно да роди жена, вместо да абортира- прочетете статия отново!
68
1
 
11
 
! Отговори
Вълк преди 1 година
сериозно питам, по какъв начин мога да се свържа с това момиче за да и подпомогна?
67
1
 
26
 
! Отговори
до 71 преди 1 година
Църквата е най-компрометираната българска институция.От общо 13 митрополита 12 се оказаха агенти на държавна сигурност.Да споменавам ли за златни ролекси,кадилаци и гей скандали.Тази църква не се сещам да е взела отношение по нито един актуален обществен проблем последните години.
А иначе депресията не дели хората на бедни,богати,красиви и грозни.Това може да го сполети всеки
66
4
 
5
 
! Отговори
noema c kumapama преди 1 година
христос не е спасение, а еврейска измислица, както и педоphила мохамед! (до къде докараха свободата на словото педораздите, да се чудим как да им го кажем в лицето, че за нищо не стават!!!) спасението не е и в съвременните технологии, а въ нас самите! майката се е чувствала гузна, и не се е обадила на детето, а детето се е чувствало захвърлено и не се е обадило на майката, за да не бъде двойно отхвърлено. на това му се вика дяволски кръг, систематично подкрепян от еврейските медии на соpос и бхк
65
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Светът си е бил и ще си остане такъв -нежен към богатите, зъл и безпощаден към бедните и слабите. Но изходът е само в живот с ценности и вяра в Христос. Ако това момиче желаеше промяна в живота си, беше необходимо да потърси някоя Христова Църква и нямаше да си изгуби краката. Сега, като я гледам ми е много тъжно. Но и сега не всичко е изгубено, ако потърси изход в Христос !
64
0
 
23
 
! Отговори
noema c kumapama преди 1 година
като скочих под тази тема и направо ми ампутираха сърцето. момиче мило и хубаво, не е вярно че никой не те харесва и обича. за това, че на вас не ви обръщат внимание, а само на "плеймейтките с големите дупари" не ви прави с нищо по-незначителни. просто времената, в които живеем са сатанински. не можете да се предавате така лесно! инак ние за къде сме?
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Тодор Живков многодетните майки се пенсионираха на 45 години с високи пенсии.
62
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виновни са родителите които са правили 4 деца! А на запад правят само 1 дете и затова там младите не страдат от депресия, ако искаме да станем като на запад трябва българите да правтя 1 дете, къде са тръгнали тия да правят 4 деца!
61
1
 
19
 
! Отговори
Lan преди 1 година
Разбирам защо я е оставила, не разбирам защо за 15г. не я е потърсила НИТО ВЕДНЪЖ, за да се почувства това дете обичано, макар и за малко!
60
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

А бе аз живея в Германия от няколко години, я ми кажи къде ги дават тези заплати от 4 хиляди евро, защото аз работя с германци и заплатите ни са под 2000 евро. За да взимаш 4000, брутната ти заплата трябва да е 8000 евро. А такава заплата взимат много малко хора.
59
0
 
19
 
! Отговори
999 преди 1 година
Щом и това младо и красиво момиче е изпаднало в депресия, значи и мъжете са златотърсачи. Господ да й е на помощ.
58
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да беше направила само едно дете и да му беше дала образование и адекватни грижи, че да стане човек. Да се произвеждат нещастници, които да скачат под влаковете от отчаяние и безпаричкие няма смисъл!