Проф. Митев: Сърбия води антибългарска кампания от началото на XX в.

Западните покрайнини се нуждаят от хуманитарна помощ, убеден е той
13 ное 2017 10:30, Анисия Иванова
101

3733 гледания   |  Още видео

"Сърбия води дискриминационна и асимилационна политика. Отстояването на гражданските права на българското малцинство е голям проблем там от началото на XX век. Тази психоза на антибългаризъм е в обществото и медиите". Това каза проф. Лозан Митев в ефира "България сутрин" по повод задържаните медици в западната ни съседка.

В края на миналата седмица трима български лекари бяха задържани от сръбските власти в Босилеград, докато преглеждали наши сънародници. След няколко часа престой в полицията медиците били пуснати и се прибрали в България.

Още по темата

Проф. Митев е категоричен, че не липсата на документи е причината за ареста. Реакцията на сръбските власти е в противоречие с договорите за сътрудничество, смята той.

"Искам да поздравя лекарите за доблестта, която са проявили, защото хората в Западните покрайнини наистина имат остра нужда от такава хуманитарна помощ", коментира още той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му много пъти наши лекари са посещавали Босилеград и този акт на солидарност между българи и българи, от двете страни на границата, е предизвикала гневна реакция.

"Имаше адекватна реакция от страна на президентството и Външното министерство, но очаквах реакцията да е по-остра. Трябваше да бъде извикан сръбският посланик", каза още професорът.

Той уточни, че ако в България се разиграе същия сюжет, но с гръцки или сръбски лекари, ще се разгори много по-голям скандал.

"В XXI век е недопустимо хора да бъдат дискриминирани и асимилирани по този начин", завърши Митев.
 


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До93 В Германия и Франция няма нужда от хуманитарна акция за бедстващи хора,докато в сръбската кочина,тези скотове,се отнасят към българите,както и към животните не го правят.Заради зверствата във войната в разпадаща се Югославия,бяха осъдени всичките сръбски генерали ,а в присъдата на международния съд пише,чеСърбия,като цяло не е виновна за тази война,а нейните лидери,но със забележката,че сърбите не са направили нищо,за да предотвратят жестокостите над несърби.Това обяснява всичко.Стока!
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбия и БЮРМ,лошо копие на България,страни от третия свят,руски кочини.
93
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен91 Само скотове могат да попречат на хуманитарна акция,за бедни и болни хора,които сръбската държава е подложила на геноцид.Сърбите същисаха света със своите зверства по време на войната в разпадаща се Велика Сърбия,маскирана,като Югославия.Затова сега са завряни в кучи г...з и ще си стоят в чакалнята на ЕС още дърги години.
92
0
 
1
 
! Отговори
2013 преди 1 година
до 93: не се правя на умен. Мен са ме преглеждали дори във фирмата, ежегодни профилактични прегледи. И това се случва във всички нормалани държави. А ти си просто една злобна сръбска подложка, която знае само да преповтаря измислени доводи.
91
0
 
2
 
! Отговори
Вижте №75 преди 1 година
На Иван Вазов са сложили повече минуси, отколкото плюсове!
Става въпрос за негово стихотворение, изобличаващо апологетите
на сръбския антибългаризъм.
Браво бе, критикари!
Или не си направихте труда да прочетете за какво става дума?
90
2
 
1
 
! Отговори
До 89 Исти преди 1 година
Веднага идете на лекар. Състовнието ди е критично ....
89
4
 
2
 
! Отговори
До 90 2013 преди 1 година
Абе какво се правиш на умен ? Знаеш ли какво щеше да се случи с тия доктори ако се бяха опитали да преглеждат в някия друга държава като Германия, Франция и т.н. . Веднага щаха да ги осъдят и затворят. Всяка държава има закони и трябва да се спазват.
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До мАРИНА

За какво дадохме коридор? За водоноски, не за бомби!
И не забравяй, че ако бяха решили, можеше и да не ни питат. Защото бяха в състояние да прелетят на такава височина, на каквато наши изтребители и прихващачи не могат да се вдигнат. Попитаха ни само от вежливост.
87
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Na prostite balgari vse nqkoy im e vinoven.hubava rabota ama bulgarska...
86
1
 
2
 
! Отговори
2013 преди 1 година
Ей пак налазиха сръбските ***. Не можело да преглеждаш ако помещението не било одобрено. Ами като извикаш Бърза помощ или частен доктор да те прегледа у дома? Те нашите все пак не са правили операции.
85
1
 
7
 
! Отговори
Исти преди 1 година
Има още една истина освен тази,която сте казали- Русия през цялото време насъсква сърбите срещу нас,никога не забравяйте това!
84
1
 
5
 
! Отговори
Манафов преди 1 година
Марина ли си, ламарина ли, но явно познанията ти по история са доста ограничени. Чети момиче, пък после седни да пишеш! Сърбия си бе заслужила всяка бомба.
83
2
 
6
 
! Отговори
дса преди 1 година
Србе на врбе !!!
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "-"
Не са българите,някои съседи те се държат по такъв на4ин,4е принуждават българите да им изваждат фактите от миналото та до сега,дори и да не искат.Или - целта е да се провокира.
Ина4е,разбира се,4е обединени Балкани е по-добре от разединени.Де факто вси4ки съседи са ни роднини и смесени с българско население още при създаването си и по-късно.
81
12
 
3
 
! Отговори
мАРИНА преди 1 година
Помните ли 1999 год .когато дадохме коридор да ги бомбардират ! И точно за това ли трябва да ни обичат !И да ви кажа и ....си м....а !
80
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На проруските тролове пак им е активирана опорна точка :„Сърбежите са ни братя, като рашъните”. И край, ще отричат всичко българско. Така е, открай време, динарите и рублите не им миришат.
79
3
 
0
 
! Отговори
"-" преди 1 година
пк до Анонимния
-----

Що се касае до историческите ми знания - смея да твърдя, че са задоволителни, учил съм по друго време, когато образованието и общата култура на българина бяха на много високо ниво, и беше нормално освен опашки за банани, да видиш и опашки за книги!!!

А, що се касае до начина ми на изразяване ми в първия коментар - ами, то вие и такива като вас по друг начин не горазбирате.

И да, целта ми е да провокирам реакция!

пс
Нищо лично
-))))
едва ли бихте р
78
4
 
1
 
! Отговори
"-" преди 1 година
До хетъра 80
79 не вреди да прочетеш малко история, освен че си невежа, имаш и проблеми с правописа!
----

А, вие г-не, докога ще търсите оправдания за всички провали на съвремения неуспешен политически "преход" в Бг единствено в миналото и в омразата!

Не съществуват държави в така наречената "стара" Европа, които да не са конфликтували и водили дълги, и кръвопролитни войни помежду си, но въпреки историческите наслоения на миналото са създали нови добросъседски икономически и социални контакти
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите политизи винаги са мишкували по адрес на Сърбия и Гърция.
А 79-ти вярно трябва да се образова.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
79 не вреди да прочетеш малко история, освен че си невежа, имаш и проблеми с правописа