91% от българите категорични: С македонците говорим един език!

Българите категорично подкрепят влизането на Македония в ЕС
17 ное 2017 18:12, Елка Василева
88
91% от българите категорични: С македонците говорим един език!
Бойко Борисов и Зоран Заев. Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

Нагласите към македонците от страна на българите са изключително позитивни - 51%  твърдят, че македонците са близък или един и същ народ с българите. Мнозинство сред тях е групата 26 г. - 35 г. и хората над 65-годишна възраст. Това показва изследване на Института за политика, посветено на темата за отношенията между България и Македония.

На въпроса дали има македонска нация, различна от българската, 72% отговарят, че македонската нация е създадена през 20-и век и е близка до българската. Общата нагласа е: една нация, два народа.

Ценността на общата история се признава от 64% от изследваните лица. 27% казват, че въпреки нея тя няма отношение към съвремието.

91% от българите твърдят, че езикът, който говорим, е един и същ или с общи корени. Само 8% смятат, че български и македонски са различни езици.

При изследване на реалните контакти между двата народа се установява, че 78% твърдят, че нямат близки, роднини и приятели в Македония. Най- много пазят спомена за такива възрастните хора, както и тези с по-висока образователна степен. Обяснението на това е, че по-образованите хора имат по-добра родова памет.

Българите категорично подкрепят влизането на Македония в ЕС - 87% одобряват ролята на страната ни в този процес

Проучването регистрира активен обмен на ниво бизнес, обучение, туризъм - 47% от българите сочат, че са посещавали Македония по изброените поводи. Сред тях най-активни са хората между 36 - 60г. възраст, както и хората с по-висока образователна степен. Изследваните лица очертават като възможни сфери на бъдещо сътрудничество  образованието, изследване историята на двата народа, общи чествания, борбата с тероризма и наркотрафика, енергетиката, търговията, митническите облекчения, транспортните връзки и взаимните инвестиции.

Подписаният  през август Договор за добросъседство между двете държави е оказал изключително сериозно влияние върху нагласите и познанието на българите за Македония -87% са научили много нови и интересни неща за съседката ни или са променили положително отношението си през месец август. Най-силно това е повлияло анкетираните в диапазона 26 - 56г. Отново фактор се оказва нивото на образование и по-високо образованите хора са мнозинство.

85% от хората смятат, че миналото е създало изкуствена отдалеченост между гражданите на двете страни, както и че двете държави и техните граждани имат обща история или периоди на такава. Най-незапознати с историята на България и Македония са младите хора - между 18 – 25г. (30%).

Въпреки това 43% признават правото на Македония да самоопределя езика си като самостоятелен. Това е индикатор за високата толерантност на българите, която е силно изразена до 65-годишна възраст. Младите и активните българи са тези, които доминират в тенденцията.

Българите са убедени, че представляват мост за Македония по пътя и към членство в ЕС (80%). Почти същият процент подкрепя съседката ни за присъединяване към Съюза.

56% от българите познават историческия факт, че България първа е признала независимостта на Македония. Отново по-възрастните и хората с по-високо образование са по-запознати с това.

Прави впечатление, че хората, които се самоопределят като крайно леви в политическото пространство, в по-голяма степен от другите са запознати с тази част от историята.

През противоречивата най-нова история на България и Македония в съзнанието на българите е запазено близко, родно и топло отношение към Македония и македонските граждани.

За съжаление тази история ни е разделила в контактите, но не е попречила българите да запазят изключителна толерантност и даване правото на свобода на избор за самоопределяне на нашите съседи. Интензивното сътрудничество между двете страни в последните месеци, в настоящия момент и обозримо бъдеще, благоприятстват смаляването на дистанциите и желанието за взаимен обмен и комуникация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LanЕдин забележителен, но отречен и хулен от нашите историци, проф.*** Ценов, беше казал - Александър Македонски, принадлежи на онзи народ, който някога се наричаше македонски, а днес, български.Само, че нашите "историци", приеха и научиха българската история от чужденци, които твърдяха, че прабългарите са дошли от Сибир и са самоеди и тем подобни азиатски племена, демек роднини на индианците, в каквито запада винаги се стреми да ни превърне.Макетата гледат на нас като на татари.
25
1
 
12
 
! Отговори
Lan преди 6 години
1:) Аз пък като на Банско срещнах две девойчета от там си ги разбирах съвсем лесно, малко по-лесно от кореняците Банскалии :), които имат страхотно живописен диалект!
24
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 1918 г. Македония се дебългаризира, сърбизира,а след 1998 г. и загубената война н Сърбия, албанизира и ислямизира.
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прегледах коментарите в македонската преса ... негативизма към България продължава. Договори се подписват, обещания се дават, самия Заев е със стратегическа и правилна визия, но обикновения македонец трудно ще си изчисти ума от десетилетия пропаганда.
22
2
 
8
 
! Отговори
наблюдателен преди 6 години
Българският и македонският език е един и същ по същество,една от основните разлики е къде се слага ударението на самата дума. Например " и тАка нАтатък"е на македонски,а на български е " и такА натАтък",или пък думата "хладИлник"-български, "хлАдилник"-македонски.В македонският език има и малко думи- чуждици .
21
2
 
13
 
! Отговори
Lan преди 6 години
23А това по-на село в България живял ли си да видиш как всяко село си има собствени песни, обреди, обичаи, че и нрави! Българският фолклор е изключително разнообразен! Как понякога две съседни села не си приличат по нищо. Как в Родопите жената е скромна домакиня, а във влашките села...:) мъжете внимават как говорят на жените. Жителите на тази територия са българи, моят род е от там! Не малка част от хората в България също са прогонени от покрайнините и могат да го потвърдят!
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че ги побългариме нема страшно пък макетата и да се считат за сърби техни са си проблемите.
19
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонците нямат нищо общо с българите. Може по онова време хан Крум да ги е завладял но не и опитомил. Живял съм в Македония 5 години спокойно мога да кажа че това са съвсем друг чешит хора. Нямат нищо общо с нашите нрави характер и обичаи. А това е така защото са от друга мая. Тези в западните покрайнине вече са забравили и българският а тези които го говарят е с акцент. Какви македонци какви българи? Преди отцепването им от БГ пак са се деляли от българите. Това го знам от дядо.
18
8
 
18
 
! Отговори
Петьо преди 6 години
Колкото и да ме дразнят макетата с глупости като "*** татари" и тем подобни, никога не мога да ги намразя и ги имам за свои братя. Жалко, че са с промит мозък от сръбската хунта, но и това виждам, че лека-полека се променя в положителна насока.Кръвта вода не става!
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 15А защо "едно времешните" македонци да нямат нищо общо с днешните? Най-големите крадци на история на Балканите са гърците, а в Европа са германците.Значи днес македонците не произлизат от древните македонци, българи, сърби и прочие не произлизат от траки и илири, а единствено гърците са потомци на древните гърци.Само дето древните гърци са наричали макетата варвари, тоест не гърци, а днешните просто искат великата история на Македония.Ние сме т.пи, позволихме да ни запишат като азиатци.
16
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е един народ сме българският цар Александър Македонски когато ги завладя и научиха български дори и азбука ни написаха и я занесоха в Русия.
15
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До риторичноАбсолютно си прав, през последните месеци определени среди в България правят провокации срещу Русия и Сърбия, за Македония не коментирам. Не знам кой плаща, но определено се плаща за това. Не случайно Божо "защити" българската история като нарече Захарова "пикла без цици", а само седмица по-късно пак поканен в телевизия, добави, че била "плоска като дъска"10 български лекари влизат в Сърбия, без дума да обелят и почват да "лекуват" по мегдана. Аз тук така не съм ги виждал да лекува
14
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това само доказва колко % сa станали дeбилите тоя Заев утре като лъсне пак със спукана гава ще видите какво мислят макетата за българите. Пък в ЕС нека си ходят какво ощо има тука езика.
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как от една нация произлизат два народа? Тия от Института направо да кандидатстват за Нобелова награда...
12
3
 
18
 
! Отговори
681 преди 6 години
Не сте прави! Македонците говорят езика на нашите деди. Лятото бях с тях в Гърция и ми беше много приятно да ги слушам и пия "точено", а не наливно пиво, спомняйки се че и дядо точеше ракийка от бурето.А ние, уж българите" много залитнахме по чуждиците, а изоставихме българския език. В села с 15 жители на вратата на магазина виси табела ОПЕН/КЛОЗет. Това са ни произвели китайците - това и ползаме...
11
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До риторичнокаква македонска история бре ? тая масковската ли имаш пред вид
10
4
 
9
 
! Отговори
Makedon преди 6 години
Taka e be .... Makedoncite i Bolgarite se braka ........
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Ти у ред ли си?
8
20
 
15
 
! Отговори
риторично преди 6 години
Защо не оставите македонците да си живеят намира, ами постоянно се бъркате в езика им, историята им, произхода им?!Който се чувства българин, ще дойде в България.Който се има за македонец, ще си остане в Македония.Месите се в работите на Сърбия, отскоро и в Албания се намесихте...
7
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости на търкалета. Поредната фейкнюз. Един народ - две държави, един език и еди що си мислели българите. А питахте ли македонците какво мислят? Мога да ви кажа, дори тези няколко хиляди които "станаха българи", докато онзи д.бил Божо, бе министър, въобще не се мислят за българи. Станаха само за да могат да пътуват в ЕС. От тях имах една колежка, завършила тук медицина, с българско гражданство. По-добре да не ви разправям какво бе мнението и за нас.Те българите бягат и не искат да са българи