Д-р Петър Берон имал проблеми с милицията заради... името си

Той носи името на свой прадядо, разказа той пред Bulgaria ON AIR
18 ное 2017 07:39, Екип на Dnes.bg
33

5408 гледания   |  Още видео

Като ученик имах много комични случки, свързани с моето име, разказва д-р Петър Берон в новото семейно предаване на телевизия Bulgaria ON AIR "Фамилно" тази събота.

Веднъж го  спрял милиционер преди 10 ноември 1989 г. и го попитал как му е името. Той казвал: "Петър Берон". А милиционерът му се скарал: "Не те питаме къде живееш, а как се казваш!"  

Петър Берон е кръстен на името, което е носил братът на неговия прадядо – Петър Хаджи Берович. Той учил медицина в Мюнхен и Хайделберг и когато написал дисертация, латинизирал името от Берович на Берон.

И понеже станал много прочут, цялата фамилия приела това име, разказва още д-р Берон във "Фамилно".

Предаването ще се излъчи по Bulgaria ON AIR тази събота от 10:30 до 12:30 ч.


33
Още по темата: Петър БеронФамилно
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 19
Прочети написаното горе няколко пъти, бавно и може да разбереш, че си толкова tъп, че
не можеш да схванеш елементарен текст. Разбира се, може и да не разбереш, положението при теб е трагично.
Дали е учен, не може да обсъждаш ти - нямаш критерии, не разбираш нищо от наука и наукознание. Има списък на публикации, достъпна за всекиго докторска дисертация, списък на откритите от него животински видове и накрая Citation Index, което не ти говори нищо. "Вие сте жалък, нищожен човек!".
28
2
 
5
 
! Отговори
Бай Оня преди 1 година
До "Един българин" Ами тя България тогава наистина е била изостанала селска страна с 80% полуграмотно селско население, ама като те гледам и ти си от тия 80% полуграмотни де-бе-ли! А Петър Берон и автора на "Рибния буквар" и правнука му са достойни българи, за разлика от тебе нещастнико "опизденны"!
27
3
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 19 преди 1 година
Пеър Берон, не този, който е написал "Рибния буквар", е УЧЕН ОТ СВЕТОВНА КЛАСА.
Той е наистина световноизвестен зоолог-акаролог. А ти даже не знаеш, какво значи това и имаш безочието да слагаш кавички! Кой си ти, какво си направил през жалкия си, сив животец? А той е написал стотици статии, няколко книги, обиколил е света, когато е бил директор на национален парк в Нигерия, под прозореца му е спал лъв, а на тавана му имало черна мамба. Ти би се оакал!Това с ДС го измисли ЖМЖ, за да го елиминира
26
7
 
3
 
! Отговори
д-р някой си преди 1 година
Пак добре,че не се е кръстил д-р Петър Наполеон,че тогава гледай лудници,гледай чудо!
25
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПЕТЪР БЕРОН БЕШЕ ЕДИН НЕСПОЛУЧЛИВ ОПИТ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ДА ОГЛАВИ СДС .
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички комунисти от СДС минаха в новата комунистическа партия ГЕРБ.
затова СДС остана без членове и му биха шута.
23
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОЗИ НАЛИ ТЪРСЕШЕ ШЕСТОКРАКИ ЧЕРВЕИ ИЗ ПЕЩЕРИТЕ?
22
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Веднъж го  спрял милиционер преди 10 ноември 1989 г.". Ох, горкият, той се пише малтретиран. Дали е получил обезщетение, като едни други "пострадали от "комунизма"? Да не ти дава Бог да ги срещнеш в тъмна улица, де, ама се пишат "полиически". Като комунистическите кокошкари дето се качиха в планината на 8 септември и слязоха на 9-ти като антифашисти, а после се категоризираха на 6 степени - за различни по размер обезщетения и привилегии - жилища, коли, университет, вилни места и т.н. и т.д.
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Жорж-разветчик

Е, какво те очудва или възмущава? Хората са находчиви, гъвкави, приспособими. Такива са необходими на демократичната пазарна икономика и на неолибералното (разшифровка - годзилско) общество. Това са двигателите на прогреса - инициативни, предприемчиви, рискове. А ти - държавата да давала правила, да регулирала, да контролирала... Да, ама не. Грабеж, браче, кой кого може, джънгъл лау - по-зъбестият оцелява, другите - кучета ги яли, ама щом търпят, значи са съгласни...
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пишете НЕИСТИНИ,

Леле, леле, баш па като Португалия и Испания. Първата - ма-а-лко по-малко бедна от нас, а втората - баси първобитната и в подкорието си - фашизоидна държава. Ние поне не правим от убийството на животни масов, истеричен празник. Дано сега в ролята на бичето не сложат Почдемон "отцепника" (ау,какво престъпление - иска самостоятелност). Ние си имаме мното добри празници. Въпреки че целенасочено ги подменяме с чужди, вампирски. Та, леле, леле, не като Испания!
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пишете НЕИСТИНИ,
Излез на улицата и кажи това, влез в някоя кръчма и го кажи за Костов, Фильо и останалата банда, не се крий като мишок тук! Ще научиш и "усетиш" мнението на хората!
18
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И к,во излезе, че "видният" български политик, наричащ себе си "учен", всъщност не е Берон, а Берович. Достойно ест, а!? Т.е. няма кръв на ВЕЛИКИЯ БЪЛГАРИН ПЕТЪР БЕРОН. Та, можеби от родова завист, отпадналият демократичен политик обявява лукаво и двусмислено, че "Днешните младежи не е задълително да знаят, кой е Петър Берон". Да, ако има предвид себе си, но не и автора на Рибния буквар.
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Един българин /№15/
Тъпоtата не е срамна болест, та затова я показваш смело! Момче, ти бъркаш даже не годините, а столетията! Какъв българин се пишеш, като не знаеш историята на България! Срам ме е, че дишаме един въздух...
16
3
 
3
 
! Отговори
Питър преди 1 година
Имах предвид 1935-45а
15
9
 
6
 
! Отговори
Питър преди 1 година
До Един българин

Никой не твърди нищо подобно. Дядо ми е виден род, учил във Виена, а след това е бил учител в България, починал е в годината на раждането ми. Майка ми още разказва думите му "Добре че дойде комунизмът, че иначе щяхме да измрем от глад"... Става дума за годините 1935-35... Ама вие си пишете, на никого не пречите. А ако истина сте българин - поздравления, и аз съм такъв, даже и по-голям. Все ще намерим общ идеал, стига да загърбим безполезното драчене за миналото.
14
10
 
16
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
Прадядо му на Петър Берон бил следвал медицина в Мюнхен и Хайделберг в Германия?
Хайде бе! Как е възможно това? Та нали е било преди комунистите, преди 1944 година?
Та нали комунистите твърдят, че преди 1944 година България била изостанала аграрна страна? Че как са имали пари да учат в Германия, а сега нямаме пари да учим в Германия?
Та нали Тодор Живков бил построил всичко?
Или май е точно обратното, а другари?
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Крайно време е да приемем закон за лустрацията и всички видни другари, пребоядисани или не, да изчезнат от политическото пространство и държавните структури. Докато това не се случи, България няма да мръдне и крачка напред.
12
2
 
12
 
! Отговори
Ана Тема преди 1 година
Ти,четнико, от Айдуккостовата чета окрадохте и после бастисахте държавицата ми,за да не оставите следи от престъпленията си.
До девето!
11
5
 
18
 
! Отговори
Келеш преди 1 година
Тоя е бивш агент на ДС. Гарван гарвано око не вади.
10
1
 
15
 
! Отговори
пусти мерак за дърво преди 1 година
До Пишете НЕИСТИНИ,

Ти от сините партизани ли си?Дето си имаха червени началници!?