3 млн. домакинства в 2,7 млн. жилища. А имотите още поскъпват!

Как може да бъде решен имотния проблем на България?
27 ное 2017 17:00,
136
3 млн. домакинства в 2,7 млн. жилища. А имотите още поскъпват!
Снимка: Булфото

Населението у нас намалява, но цените на жилищата в големите градове в България скачат постоянно. Какво е обяснението за тези странни дисбаланси и има ли изход? Николай Цеков обобщава данни на Световната банка за Deutsche Welle.

"България е сред европейските страни със силно надценен пазар на недвижимите имоти. През последните две години цените на жилищата в страната растат с едни от най-високите  темпове в Европейския съюз, предупреждава Европейската комисия, която смята този факт за обезпокоителен на фона на високата задлъжнялост на българските домакинства и бизнес.

Продължаващото пренаселване на София, Варна и Пловдив е сред причините за големия дисбаланс на пазара на имоти, предлагани за продажба или за отдаване под наем в най-големите градове. Изследване на Световната банка свързва жилищната криза и с нарастващите разлики в доходите на отделните социални и етнически групи в страната.

Според официалната статистика, в България има 3,9 милиона налични жилища  - този брой би трябвало да е съвсем достатъчен за нуждите на трите милиона български домакинства. Експертите на Световната банка обаче констатират следното: "1,2 милиона от жилищата в България са необитаеми, а това означава, че в действителност 3 милиона български домакинства живеят в 2,7 милиона жилища. Често пъти 6-8 души от три поколения си споделят един-единствен апартамент . В същото време една четвърт от жилищата в София и близо половината от къщите в селските райони остават необитаеми."

Програмният директор в софийския институт "Отворено общество" Боян Захариев е категоричен, че за младите семейства в страната намирането на жилище е много трудно заради ниските доходи - и че това е един от факторите за интензивната емиграция. Младите българи, редом с младите италианци, държат европейския рекорд по най-дълго съжителство с родителите под един покрив – средно до 34-годишна възраст.

Според доклада на Световната банка, в пренаселените жилища живеят 80% от децата под 18 години и 60% от младите хора на възраст между 16 и 29 години. Пренаселени жилища обитават и 82% от наемателите, които плащат пазарен наем. Процентът на пренаселените жилища в България е много висок в сравнение със средните показатели за Европейския съюз, изтъкват експертите на банката.

Много хора не могат да си позволят собствено жилище

Средните цени на жилищата са между 550 и 800 евро на кв.м за по-малко атрактивните жилища в стари сгради и до 800-1200 евро на кв.м за жилища в новопостроени сгради с по-атрактивно местонахождение, отбелязват още от Световната банка. Средният месечен доход на домакинство обаче е 477 евро, което значи, че по-голямата част от населението не е в състояние да си  закупи или дори да наеме жилище на пазарни цени.

По относителен дял на разходите за поддържане на жилищата България се нарежда на второ място сред държавите от бившия Източен блок. В това отношение е налице  огромна разлика между отделните райони в страната, се посочва в доклада на Световната банка.

"В градове като София, където производителността е по-висока и възможностите са по-големи, жилищните разходи са много високи спрямо доходите. На други места разходите са ниски, но жилищата са празни", гласи един от изводите в изследването.

Голям брой имоти в провинцията пустеят

Боян Захариев допълва, че тези разходи надхвърлят 15% от бюджета на българските домакинства, което е една от причините за ниския стандарт на живот на българите. Квартирните им проблеми се коренят и в лошото състояние на изградения по времето на НРБ жилищен фонд, състоящ се основно от панелни комплекси на възраст 30 и повече години. Именно в тях се намират и над три четвърти от апартаментите в страната. Липсата на поддръжка и на технически инспекции поставят нерядко застрашават живота и здравето на обитателите на над 30% от жилищата  в страната.

Пазарът за отдаване на имоти под наем в България обхваща едва 5% от жилищната площ в страната, се казва в доклада на Световната банка.

"Липсата на ефективен пазар за отдаване на жилища под наем ограничава трудовата мобилност и нагнетява проблемите около намирането на сносен дом". Дефицитът от имоти за отдаване под наем е основен възпиращ фактор за трудовата мобилност особено на младите семейства и изкуствено завишава наемите на наличния жилищен фонд, констатират експертите на Световната банка.

Според тях, една от причините за липсата на напредък в това отношение са недъзите на правосъдната система, която не гарантира изпълнението на договорите - както от страна на наемодателите, така и от страна на квартирантите.

Какво да се направи?

За да се намали пренаселеността на жилищата в България и да се стимулира пазарът за отдаване на жилища под наем, експертите на банката съветват българското правителство да преразгледа изцяло жилищната си политика, с цел да се подобрят шансовете за решаването на един от най-тежките проблеми пред топящите се млади поколения в страната. Те предлагат да се освободят от данък доходите на собствениците, които отдават до пет апартамента под наем, а също и да се гарантира бърза и евтина процедура за разрешаване на спорове между наематели и наемодатели.

Държавата спешно трябва да увеличи и подкрепата си за благоустрояване на крайно пренаселените и нехигиенични  ромски гета, които отдавна са се превърнали в постоянни центрове на социално и етническо напрежение. Според Боян Захариев, изключително неправилна е извършваната разпродажба на социалните жилища, които вече са под 2% от жилищния  фонд в страната.

Захариев подкрепя предложението на Световната банка социално слабите хора – бездомни, пенсионери, роми, младежи и многодетни семейства - да получават т.нар. жилищни ваучери, които да им позволят да излизат под наем на свободния пазар. Тази широко разпространена на Запад политика позволява крайно нуждаещите се да имат сигурна държавна поддръжка при изплащането до 70% от стойността на наема и на режийните разходи. Така ще се стимулират и повече собственици да дават под наем ненужните им жилищни площи, убеден е изследователят от "Отворено общество".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
16
 
! Отговори
Дайте Съвет преди 6 години
Точно така аз съм дребен предприемач и политическата обстановка ме мачка дори да имам качества. Шуробаджанащия и далавери не искам да правя не съм такъв човек. Май няма място за такива като нас тука? А то колега който пита за Оборище - не не търся там, Да речем търся в Младост - краен квартал. 1000 евро на квадрат по малко. Аз 100 -200 бона които така или иначе нямам не бих да за апартамент в Фондови жилища или захарна фабрика.... Просто нормален квартал търся сещаш се нали.
19
0
 
8
 
! Отговори
№37 преди 6 години
Държавата заедно с банките подпомагани от АНИ-та ивсяувуыи други измислени финаносви -икономически дружества се стремят да държат високи цените на имотите ,защото при спадане или гръм-бляс на балона ,то ще загубят всички.няма конкретно да пиша кой-какво ще загуби ,но балона ако се спука ,то той ще удари по управляващите и те ще трябва да подават оставка ,та затова всички искат балона да се надува -надува ...па утре потоп ако ще да е .
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1 западът е крайно загрижен за жилищата в българия защото само те останаха единствената СОБСТВЕНОСТ на бедния българин сега трябва да се намери начин и това да се отнеме и да сте голи като пушки ! В ''нормалните '' държави па света жилищата са собственост на капитала!
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надуваа се балона, надувайте момчета... аха та до 2018 и после дууууум.
16
0
 
8
 
! Отговори
Гечо преди 6 години
Цените са високи заото няма толкова много нови строежи като на времето. Петната между блоковете се изпозастроиха и жилищата се изкупиха. Затова цените скочиха само за 1 година с 30%. На новите цени се извършват по-малко сделки но и предлгането е по-малко, а някои хора не мислят и просто купуват пък кавото стане
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дайте Съветсам ли си или с деца? Наследствено жилище в провинцията имаш ли? Всеки си знае, аз за момента изчаквам с ясната визия, че ако доходите в Бг са същите и цените на жилищата същите няма да си купя жилище. живея си под наем и заделям по нещо за къщата насело, да има като се пенсионирам, а цял живот като пестя може и за децата да оставя да има, пък те да си преценят тирстаен в София или двустаен в Испания приемрно. Но в момента ако купиш си е яко набутване. Себестойността му е 300евро
14
0
 
24
 
! Отговори
Дайте Съвет преди 6 години
В Германия никога няма да отида, там българите ги смятат за от контингента. Ако ще емигрирам ще е в КАНАДА. Минуса е че е далче е аз си обичам България. Просто в тази държава развитие за честен човек - няма. Нямам 30 години още и съм го осъзнал.
13
5
 
13
 
! Отговори
Българче преди 6 години
До Дайте Съвет2-стаен - да кажем, че е 70 кв. чиста жилищна площ, което, по сегашните "стандарти" е към 82 кв.м. общо. Е, пич, ако си решил да търсиш жилище около Оборище или Докторската градина, със сигурност може и 200к да не ти стигнат.200000:82=2440:1,96=1244 EUR... Ти... сериозно ли?И аз съм в твоето положение. Засега доходът ми е по-голям, не мога да спестявам, но живея откак се помня все под наем в София.Цените са балонни и е въпрос на време да се спука всичко тук!
12
1
 
22
 
! Отговори
Чачо преди 6 години
Ако човек купи апартамент за 200 000, и върне на банката 250 000, това е наема за 40 години!!! След 40 години какво ще струва купения апртамент не се знае, а дали и собственика ще е жив също.
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще растат и само ще растат цените на жилищата, нали трябва някой да се набълбука с кредити, да натъпче гушите на банкери и брокери и после някой да му каже Сори брато това дето го купи вече струва 2 пъти по-евтино. Скоро беше 20009, а някои взеха да забравят.
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберастката строителна мафия вдига изкуствено цените.В София 2/3 от новопостроените жилища са празни.
9
6
 
24
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Защо да трепериш? Заради банката ли? Ако живееш под наем даваш парите на хазяин, който накрая 100% си взима жилището и всички пари, които си му дал, а ти по същия начин оставаш на улицата. Ако ти се влоши финансовото състояние каква е разликата дали хазяин или банка ще те изгони от апартамента. И накрая, ако започнеш да се затрудняваш с вноските към банката, продаваш апартамента, покриваш си остатъка от кредита и си взимаш каквото е останало за себе си. Какъв е проблема?
8
0
 
31
 
! Отговори
До Дайте Съвет преди 6 години
баце, дигай си чуковете и отивай в провинцията. започни свой бизнес на базата на това което умееш най-добре или си намери работа онлайн. Аз така искам да направя, ама жената не та не , София та София.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към дайте съвет:емиграция или ипотечен. Друго сигурно няма...Останалото е късмет - печалба от тото, лотарии и т.н.
6
8
 
6
 
! Отговори
К7 преди 6 години
До Дайте СъветКупи си билет за Германия *** и поживей малко там и сам реши къде да живееш, просто трябва да сме много благодарни че имаме едно чудесно място тук
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имитирането на гаражи също е голям проблем, колите се паркират отвън защото так където трябва да има гаражна врата има зазидана стена, а отатък нея малко апартаментче. Къде ще се паркират всичките тези коли, уж е задължително новото строителство да подсигури гараж на всеки апартамент. Някой пак си затваря очите
4
3
 
28
 
! Отговори
K7 преди 6 години
Доста странно звучи тази информация и особено от Германия? Вчера се върнах от Хамбург и просто съм ужасен колко бездомни германци живеят на улицата, интересно е да се чуе колко домакинства в Германия имат собствено жилище?
3
2
 
59
 
! Отговори
Дайте Съвет преди 6 години
Голяма мъка с тези жилища. От 10 години живея под наем. Изкарвам 1300 лв на месец. Кажете как да си купя жилище 2 стайно за 200 000 лв каквито са цените в момента на нормалните квартали. КАК? Банка - не мерси. С тези лихви и да треперя 30 години да не ми го вземат. ОТПАДА. Какъв е варианта? Под наем цял живот или емиграция? Какво мислите?
2
0
 
36
 
! Отговори
bilder преди 6 години
Ем строителите като искат 300% печалба... и държавата не си прибира дела от данъце... ще е нормално !.. Я да ги нахлузят с стандарти в строителството , ще има мау...
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ейй колко загрижени дойче веле