Българинът – реалист, иска нормална заплата: 2000 - 2500 лева

Обществото ни е докарано до фалит, смята Нидал Алгафари
28 ное 2017 12:00,
215

"Българинът е реалист, защото не сочи, че иска невъзможни доходи. Той иска нормална заплата, близка до тази в Чехия и Унгария, а не се сравнява с французите и германците. Той знае къде трябва да бъде след 25 години преход. Хората между 18 и 35 години се чувстват най-щастливи и вярват, че нещо ще се промени", това каза пред Bulgaria ON AIR политологът Цветанка Андреева по повод изследването на център "Тренд".

То показва, че 60% от българите не са удовлетворени от стандарта си на живот. Точно толкова обаче е и делът на сънародниците ни, които се определят като щастливи. В същото време всеки пети българин твърди, че има спестени пари. Половината от сънародниците ни ще живеят добре, ако имат месечен доход между 1000 и 2000 лв. За една четвърт от живеещите в столицата желаният месечен доход пък е над 2500 лв.

Още по темата

Според политолога тази 60% неудовлетвореност на българина носи потенциал за реформи, а политиците трябва в най-скоро време да ги направят, защото се появяват хора като Слави Трифонов, които ще "яхнат" народното недоволство.

Според писателя и режисьор Нидал Алгафари в това проучване има голяма грешка, защото хората в страната събират жълти стотинки, за да си купят хляб.

"Политиците не само наричат народа дебилен, те го правят такъв. Обществото ни е докарано до един фалит. Ще е доста градивно ако се оглеждаме по-добре по време на избори - да избираме политици, милеещи за страната", коментира още Алгафари.

Заместник-председателят на Института за дясна политика Георги Харизанов уточни, че тези данни са усреднени и по тях не може да се каже какво е състоянието на българския народ.

"Обществото ни е в пъти по-добре от преди 5 години. Има двойно увеличение на средната заплата, стандартът на живот се е вдигнал значително. Проблемът е неравенството, заради което никога няма да можем да кажем "ние сме богата държава", отбеляза още гостът на "България сутрин".

Той допълни още, че народът прекалено много е бързал да се развие по време на прехода и точно затова сега на всеки му се вижда, че не е получава това, което заслужава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
198 - Програмните езици са просто инструмент. Работиш с това, което то служи най-добре в момента. C++ е просото един от много езици и докато е добър в изброените от теб области, има солидни причини, бизнеса да предпочита основно Java.
197
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В пъти по-добре ? От 2012 ? Двпйам средна заплата -Т.е.. средната заплата в София, според него е била 550 лева, а в провинцията 300 лева ? Защото ако е два пъти повече от преди ...И кое е в пъти по-добре ? Затворените болници по-малките градове ? Ново правителство през година-две ? Фактът, че населението е на път да падне под 7 милиона ?Нищо особено не се е променило.
196
0
 
6
 
! Отговори
кон фъстъци яде ли? преди 6 години
Българина - реалист,се чуди как да се добе до Терминалите.А истинските реалисти са на три места.1- В чужбина2- В парламента3-В гроба
195
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз неискам толкова, а поне нещо от порядъка на 700 -800лв, а не кирливите 500 лв ,които получавам и то за нощен труд, който е най-вреден. Впрос на елементарно достойнство е.
194
3
 
2
 
! Отговори
ами , преди 6 години
осигурявай се и ти,ако ти държи
193
0
 
19
 
! Отговори
Знаещ преди 6 години
В бг айти сектора работата се разпределя така:- Ай ти направи това.- Ай ти сега направи онова.- Ай ти направи кафе.- Ай ти прецеди зелетУ.
192
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПо официална статистика около 120000 човека се осигуряват на 2600 лева, като доста от тях вземат и над 4000 лева.
191
0
 
24
 
! Отговори
Атлас преди 6 години
Няколко пъти опитвах да променя нещата във няколко голями фирми във които работих като обикновен работник,после и като ръководител на висок пост и познайте какво се СЛУЧИ във последния момент мъничките душички на тези оказа се масово явлене- мерски хорица се гърчат и крият по дупките от който са се пръкнали,българина масово е дебелокож селянин и ***. Като ръководител главното командване на фирмите постоянно искаха да вдигнат заплатите и те досега са спирани от регионалните директори БЪЛГАРИ
190
1
 
29
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 6 години
Стряскащото е че почти във всяко семейство вече има поне по един човек който работи в ЕС. И когато се сравнят нещата са стряскащо зловещи. И там се работи по осем часа и тука ,даже у нас и повече. Може би след двеста години нещата в бг. ще се урегулират. Отидете на централната автогара и вижте рейсовете на "Флоренция" , "Еъркона" ,и др. Няма празни места. За месец взимат толкова колкото за година труд тука.
189
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 181В много държави от ЕС получават минимално поне 1000 евро. В тези страни за 260 евро няма и да станат от леглото.
188
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В IT Сектора при 2500лв. заплата всеки месец се сменят хора .. Вече ми е писнало от нови шефове , колеги .. Търся по-стабилна компания , макар и по-малка .. Това Вистеон , Виртуаланата Машина не виждате че всеки ден имат обяви.. Били се разширявали , те днес в момента имат 20 обяви за работа и всеки месец е така. Как пък за 2г. не се запълниха местата..
187
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодателите са тарикати. Узаконено е минимално заплащане в размер на 460 лева, което води до ниско заплащане. Така обявава заплата от 500 лева и се назначават хора без претенции във заплащането. Тези хора работят известно време при този работодател и след това се отказват а той намира други. Всичко се повтаря и този работодател печели огромни суми.
186
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ги слушайте тези Ботове , всички такива които пишат на java , net , php , се пенсионират млади.. Не се пенсионират млади тези които пишат на С/С++ инженери , вградени системи , платки , драйвери..
185
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите в IT сектора на запад намаляват леко с 2-6% ...А резултата за България е , че спират да растат .. опитните бягат в Чехия , Германия , къде могат.
184
16
 
9
 
! Отговори
Аз ще попитам, преди 6 години
един простичък въпрос ,а тези който искат 2000 лв. заплата дали поизведоха продукция за4000лв.месечно ,защото трябва да се плаща за счетоводител, база, топло ,амортизация ,гориво.Има ли пазар или мси заспиват щастливо и само искат и искат......
183
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Кой е виждал програмист над 45..."Чичака на жена ми. На 67 е, отказва да се пенсионира. Пише някакви firmware-чета - мигрира от Java. В свободното си време учи младичките на тънкостите из Java. Скъсват го от командировки, за да присъства на демонстрациите на продуктите(и евентуално да дебъгва, което почти никога не се налага според него).Да споменем, че преди 89-та пак си е бил програмист. Заплатата не си я споделя, но ми се усмихва снизходително на моята, че не била 5 цифрена...
182
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Заплатите в IT сектора на запад намаляват..."Тука все още ги догонваме. Знаич ако там половин век се намаляват, а тука половин век се увеличават, горе долу ще се изравним...
181
4
 
5
 
! Отговори
тия тримата, преди 6 години
не са напускали пределите на София,а кой е алгафари няма ли истински българин да ни чете проповеди,аз като работодател ще стана наемен работник за 2000 лв,не защото съм некадърен просто системата ме изхвърля,НЕ ДАВАМ ПОДКУПИ.Ако имам 30 работника*2000лв трябва да изкарам 60 000лв и забележете да намеря ПАЗАР.Без другото на тия латерни колко им плащате парите са ви като вода в пясък
180
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Пловдив никога няма да имат IT сектор - Пловдивския Университет е гола вода , магистърските програми са техникум ниво.. Влезте да видите какво учат ФМИ Пловдив и в магистърските програми сравнете със СУ .. В Пловдив дават не дипломи за магистър а за магаре.. И тука да не се оплакват че взимали по-малко пари, И да пишат Фотошопа е в ИТ сектора..
179
0
 
19
 
! Отговори
Така е преди 6 години
На всички избори се оглеждаме за политици дето милеят за народа, но такива няма. Всички влезли в политиката чакат пари и облаги , а не да подобрят нещо в държавата.