30% от децата в България – с наднормено тегло!

Последните години намалява броят на затлъстелите подрастващи
29 ное 2017 20:52, Анисия Иванова
4
30% от децата в България – с наднормено тегло!
Архив: Булфото

30% от децата в България са с наднормено тегло, а между 12 и 15% от тях са със затлъстяване, каза на кръгла маса на тема "Здравословно хранене" проф. д-р Веселка Дулева, национален консултант на Министерството на здравеопазването по "Хранене и диететика". През последните години се наблюдава намаляване броят на затлъстелите деца, уточни специалистът.

Тя отбеляза, че по данни на Световната здравна организация едно от три деца страдат от свръхтегло или затлъстяване в европейския регион, който включва 53 страни. Подобна е ситуацията и в България.

Проф. д-р Дулева посочи, че от 1997 година досега са проведени общо 13 национални представителни проучвания. В тях е събирана информация относно хранителния прием, честота на хранителен прием по групи храни и хранителен статус на база измерване на ръст, тегло, обиколка на талия и ханш.

Изводите показват, че политиката по отношение на здравословното хранене дава положителни резултати, отчете професорът.

"Ако сравним данните от 1998 до 2008 година, в този период имахме едно двойно увеличение на затлъстяването сред деца –  във възрастовите групи от 5 до 7-годишните и от 13 до 15-годишните, то беше към 10-12%. След 2008, 2013, 2016 година при различните възрастови групи имаме задържане нивото на затлъстяване, а в някой от тях наблюдаваме обратна тенденция", посочи проф. д-р Веселка Дулева.

На журналистически въпрос за множество оплаквания на родители от качеството на безплатните закуски в училищата, диетологът посочи, че те са част от програма между МТСП и МОН, която не е била консултирана с Министерството на здравеопазването и с Националния център по обществено здраве и анализи.

Според проф. Дулева, ако тази закуска е първа основна сутрешна храна трябва да има една структура, с определена енергийна и хранителна плътност, ако е подкрепителна закуска - съставът трябва да е съвсем друг.

Специалистът отбеляза, че има утвърдени три национални наредби за здравословно хранене - за детските градини, детските ясли и училищата. В тях са разписани критериите за отделните групи храни, които включват практически указания за приготвянето им, както и над 400 рецепти, с намалени параметри на сол, захар и мазнини. Всяка рецепта съдържа изчислени стойности на белтъци, мазнини, въглехидрати и основни витамини и минерали, които са важни за храненето на децата.

Експертът съобщи, че се обсъжда възможност за създаване на българско лого, което да показва на потребителите кои храни са в рамките на здравословните параметри, определени от специалистите по здравословно хранене, и допълни, че от всички 28 страни членки на ЕС, около 18 имат подобни идентификационни знаци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Бъдеще преди 6 години
През 2405 год. хората забраняват всички продукти на компанията КОКА КОЛА. Причината - огромната вредата, която нанася върху човешкия организъм.
3
1
 
4
 
! Отговори
Пет геврека преди 6 години
Тестяното ни наследство е от мащехата ни Турция.
2
0
 
1
 
! Отговори
? преди 6 години
Държавата да направи нещо? Или не
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още си патиме от експеримента "Орешарски"!