Църквата почита Св. Андрей Първозвани, народът – Мечкин ден

Вярва се, че от днес денят започва да нараства
Обновена: 30 ное 2017 08:54 | 30 ное 2017 08:52, Елка Василева
16
Църквата почита Св. Андрей Първозвани, народът – Мечкин ден
Снимка: архив, Булфото

Православната църква почита днес паметта на Свети Апостол Андрей Първозвани. Светецът се нарича първозван, защото първи от 12-те апостоли е повикан и тръгнал след Исус Христос и заедно с брат си апостол Петър били свидетели на неговите чудеса, смърт и възкресение.

Свети Андрей Първозвани е християнски проповедник и брат на Свети Петър. От ранни години Андрей жадувал за божествената истина и когато Йоан Кръстител се явил от Юдея, той станал един от неговите ученици. Проповядвал в Мала Азия, Грузия и Скития, заради което е смятан за покровител на Румъния и Русия.

Когато апостолите се разпръснали по света, за да проповядват Евангелието, Свети Андрей обиколил много земи - Византия, Тракия, Русия, Рим. Хората вярвали, че може да излекува страшни и неизлечими болести. За проповядването на християнската вяра Свети първоапостол Андрей получава смъртна присъда и е разпънат на кръст. По време на управлението на Константин Велики тялото му било пренесено в Цариград, в църквата на Светите апостоли. По-късно през 1208 г. главата му била пренесена в Рим, където се пази в църквата "Св. Петър". През 1964 г., за да се почете подобряването на отношенията между Римокатолическата църква и Цариград, тя е дарена на Цариградската патриаршия.

Името на Свети Андрей Първозвани често се среща в Евангелието. За него се споменава в разказа за нахранването на народа с пет ечемични хляба и с две риби, пише БТА.

Църковният празник се нарича от народа Андреевден, Едрей, Едрин или Мечкин ден.

Вярва се, че Св. Андрей е покровител на мечката и неин заповедник. В много предания се разказва, че той се явява пред хората, яхнал мечка, и прогонва зимата и дългите нощи.

Българският народ отбелязва Андреевден като празник на зърното. Традицията повелява сутринта рано да се взима от наедрялото зърно и да се хвърли в огъня, за да растат високо всички житни растения.

На този ден се варят жито, боб, леща, грах, просо или ечемик.

Андреевден е свързан в народния календар с представите за прехода от есента към зимата.

Според народните възгледи и познания в областта на астрономията на този ден започва нарастването на деня. Българската поговорка гласи: "На Едрей ден започва да наедрява денят, колкото едно просено /житно, маково или синапено/ зърно."

Имен ден празнуват Андрей, Андриян, Андреа, Адриана, Дешка, Първан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разберете, че православието и предхристиянското езичество са двете страни на една и съща монета. Тази монета се нарича българска цивилизация и ние можем да се гордеем, както с нейното ези, така и с нейното тура. Тоест можем да почитаме, както Андреевден, така и Едрей ден, както св. Георги, така и Тракийският конник, както св. Илия, така и Гръмовержецът Илия(произхождащ от Зевс). Това е България. На който не му харесва, да се изнася.
6
2
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Г-жо Василева, денят започва да нараства чак след 20-22 декември. Моля не обърквайте младите, и без това нищо не са научили в училище. Денят ще намалее още с близо половин час до "денят на зимното слънцестоене". След това започва да нараства първо с една минута на денонощие, по-късно е 2. Моля, оправете това невярно твърдение в иначе интересната публикация.
5
3
 
4
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Народа почитал "Мечкин ден"???? Борисе , Борисееее как си го покръствал тоя "народ"??? 1100 години не може да се отърве от езичеството си! Обърнете внимание че на всеки християнски празник се подчертава нещо от сорта "на този ден народа вярва, ...връзва конци...прескача огньове...плаши нещо си да не го хапят змии гущери и тем подобни простотии
4
1
 
13
 
! Отговори
Четете преди 6 години
Тази статия е поредното нерадузомение или лош превод от рускоезични източници н сайта ДНЕС! Само един пример:"Когато апостолите се разпръснали по света, за да проповядват Евангелието, Свети Андрей обиколил много земи - Византия, Тракия, Русия, Рим."Какви земи на Русия преди 2 хиляди години?
3
3
 
5
 
! Отговори
Терсенето преди 6 години
Ходил е и до Владивосток. Само упоритата съпротива на северноамериканските диваци, е попречило на светиня му, да се подвизава из Аляска. Пък при жълтурите даже и не си е помислял. Щото ония са неподатливи към еврейщини.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте филофствали Ве!Честит празник!:-)
1
5
 
7
 
! Отговори
Ристу преди 6 години
Денят започва да нараства, когато настъпи астрономическата зима. Религиозните вярват на глупости.