Документи, фишове... могат да се получават вече и онлайн

Електронната услуга замества препоръчаната поща
30 ное 2017 07:45, Василия Пейчева
6
Документи, фишове... могат да се получават вече и онлайн
Снимка: Архив, Reuters

Агенцията за “Електронно управление” (ДАЕУ) въведе нова административна услуга за онлайн изпращане и получаване на документи edelivery (е-Връчване), която вече работи. Тя замества класическия метод за доставка на документи като глоби и фишове например.

От ДАЕУ я определят като еквивалент на препоръчаната поща с обратна разписка и е удобен инструмент за бърза доставка на сигурна и надеждна информация, пише "Труд".

Услугата е насочена към граждани и юридически лица, администрации, лица, осъществяващи публични функции, и организации, предоставящи обществени услуги.

Електронната услуга може да бъде интегрирана чрез модул в сайтовете на администрациите или да се използва чрез потребителски интерфейс. През интерфейса достъпът става след регистрация, като потребителят трябва да се идентифицира чрез квалифициран електронен подпис или ПИК на НОИ например.

Новата опция позволява връчване на документи за извършени административни услуги, актове, фишове, електронни фишове и наказателни постановления по смисъла на Закона за административните нарушения и наказания. Може да се използва и за други документи или актове, за които е задължително връчването или съобщаването им по закон.

Надежда, че системата е-Връчване ще заработи ефективно, дава и отпадането на изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Тия дето се крият, да им се монтира по един чип в главата и директна връзка с НАП. Ама не е лошо да има нещо и за тези дето не се крият, по възможност без чип де.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но потребителя трябва да има код, да влезе в системата.
Измислете начин за връчване на тези които се крият. За да се събират глобите.
3
0
 
14
 
! Отговори
До №1 преди 1 година
Фактура без подпис и печат си е напълно валиден документ. Аман от писарушки и калинки, свикнали на всичко да има подпис и печат!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Останалите алабализми с електронния подпис са само за едно - пари.
1
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онлайн документа не е документ. Няма заверка. Няма подписи. Няма печати. Може само да е някакно уведомление.