Естония дала 50 млн. за е-управление. Ние – 2 млрд. лева. И къде сме?

Едва 19% от българите са общували онлайн с чиновници в последната година
99
Естония дала 50 млн. за е-управление. Ние – 2 млрд. лева. И къде сме?
Снимка: архив, Ройтерс

Около 2 млрд. лв. са изразходвани у нас в периода 2002-2016 г. за е-управление. Това прави средно по около 150 млн. лв. годишно национално и европейско финансиране.

За изграждане на електронното си правителство лидерът в ЕС Естония е похарчила около 50 млн. лв. (около 25 млн. евро), от които 70% са за хардуер. Използвани са почти изцяло безплатни софтуерни програми с отворен код.

Сравнението правят от Българската стопанска камара в последната публикация в рубриката: "Стига вече!".

Българската администрация предлага 2900 електронни услуги, 87% от които са "първични" и едва 13% са "комплексни". Едва 19% от администрациите предоставят е-услуги. 

Естонското е-правителство обединява повече от 900 информационни системи, които предлагат над 5000 е-услуги, повечето от които "комплексни". 86% от естонските граждани притежават електронна лична карта.

Картата предоставя достъп до всички електронни услуги, включително до тези на банките и компаниите за комунални услуги. С личните си карти естонците могат да плащат дори билети за паркинг или за градски транспорт.

Всяка година естонската администрация пести по 2 тона хартия.

Едва 19% от българите са общували онлайн с администрацията през последните 12 месеца (при 77% в Естония).

У нас администрацията събира от гражданите общо 5985 вида документи или удостоверения, за да предоставя услугите си. 453 часа годишно пък са необходими на средностатистическия българин, за да се подготви и плати данъците си – 9 пъти повече, отколкото в Естония.

23 дни са нужни за започване на бизнес в България. В Естония от 2007 г. са необходими само 15 минути за създаване на фирма в иИнтернет. Компанията бива легализирана в рамките на няколко часа, а предприемачът може да започне работа същия ден.


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От алчни неграмотни и необразовани управници какво може да се очаква освен кражби.
91
0
 
6
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Батко ви Разбойко няма наяване.
90
0
 
7
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Тази статия показва колко много крадат политиците ни,които окрадоха не само КТБ,а всичко което може да се открадне,но 80% овце мълчат. А защо в статията не пише и с колко Естония са намалили администрацията си,защото при нас тя се увеличава,нали за изборите на Герб им е необходим електорат.
89
1
 
0
 
! Отговори
абе преди 1 година
Аз пък съм самонает и губя по около 1ч на месец за декларации и други неща... какви 500ч
88
0
 
5
 
! Отговори
Дсе преди 1 година
И не само това - Естония предлага е-гражданство на всеки, който отговаря на условията. Плащаш 100 евро за 3 години и с картата можеш да си откриеш компания и да я менажираш през Интернет. Отделно, че ако не теглиш дивиденти, а само реинвестираш печалбата, данъка ти е 0%.
87
0
 
11
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 1 година
Сънародници, докога ще четем само новини и ще търпим ?
И на малките деца е ясно, че електоратът на ГЕРБ е изграден на базата на купени *** гласове. Публична тайна е колко много пари се крадат, всеки знае, всеки хули, никой не действа. Такива овце ли сте всички ? Не е ли време за промяна ? Докога ще робуваме на чужди интереси ? Защо сме либерални и слушаме как обстановката трябва да бъде спокойна, защото имаме прецедателство на ЕК в началото на годината ?
То ще мине, а мутрите ще останат!
86
1
 
6
 
! Отговори
Назрала преди 1 година
Дали са ги на чифутитe oт Герб произхождаща до 9-то коляно от БКП и производни чифутски партии ,които отровиха България и я превърнаха в кeнeф.Електронно управление няма ,това са подкупи ,раздавани на безроднатa измeт от БХК Фoндация Амeрика за България и институтa Oтворенo общество на чифутe Copoc.Естония не се управлява от евреи ние сме превърнати в Eвpeйски *** , затова Ивo Христoв казва Hад 90% ***...
85
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е резултатът, когато само се краде. А машините бяха купени още преди Бо(ч)ко да стъпи в МС...
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най- ме кефи сайта на НАП, който е толкова дебилно направен, че не се отваря на Мак. За да си въведа данните, трябва да отида до апартамента на баща ми, защото компютърът му е стар и само от такъв може да се влезе в скапания сайт.
Сайтът на Български Пощи, който пък дава системен ерър всеки път, в който пробвам да си проследя пратката, също е на ниво.
83
0
 
8
 
! Отговори
ЧОВЕК преди 1 година
ДАВАЙТЕ ПАРИ НА ПОЛИЦАИ, ВОЕННИ И ЕАЗБОЙНИЦИ, А НЕ НА БАН И ТОВА ЩЕ Е ПОЛОЖЕНИЕТО ВИНАГИ У НАС.
82
0
 
0
 
! Отговори
До номер 14 "Мо преди 1 година
Пич ако знаеш колко си прав. Чак ми достави настроение на деня .... :))))))
Точно така е както казваш :))))
И само допълвам ... "Край няма ..." -> подаръците ли ....
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Блокиран в Дневник - 2 процента милионери, 98% пролетариат тръпнещ за заплатка.
Това е нашата заветна цел, нали?

Ти си "социалист", нали? 98% тръпнещ пролетариат-електорат е заветна цел на бсп, тяхна (ваша) цел!
80
0
 
8
 
! Отговори
АМАН преди 1 година
Ограбените милиарди чрез НЕЗАКОННИЯ ДДС се крадат от нагли групировки маскирани като партии през Оперативни програми ..
79
0
 
3
 
! Отговори
ДДС НЕЗАКОНЕН преди 1 година
ДДС Е НЕЗАКОНЕН .Чрез него ограбват 20% от недния БЪлгарски гражданин оставен без доходи за оцеляване. /65 евра пенсия на месец и средно до 300 евра месечно заплата на работещ в Армията и полицията/високоплатени спрямо другите/.
Експерти да проверят филми от гласуването на ДДС през 1993 - 1994 година.Чрез него убиха българската индустрия НАГЛО..Щети за трилиони живи долари досега..
78
0
 
3
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 1 година
Ако тези 2 000 000 000 живи лева ограбени от народа бяха дадени за раждане и отглеждане на деца щяхме да сме добре..
Поят БОрисов с наркотици "ШИроки пръсти" облъчват го през лична карта и КРАДАТ НАГЛО.Ползват парламента за Колективна безотговорност..
77
0
 
6
 
! Отговори
Крадат МИЛИАРДИ преди 1 година
нагли престъпници на власт в София крадат десетки милиарди от народа БЪлгарски годишно през бюджета.Терористите на власт перфектно знаят че от ЗАПЛАТИ<ПЕНСИИ<ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА <Стипендии не могат да откраднат и лев
Затова крадат милиардите през нагло корупционни схеми като тази и през ОПЕрАТИВНИ ПРОГРАМКИ.НА пркатика ликвидрат НАРОДА БЪЛГАРСКИ
76
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално погледнато като шеф на фирма може би губя и повече време с данъчни глупости. Като се почне преглед на всички приходи и разходи всеки месец, заплати, трудова медицина, осигуровки, декларации, че сме платили осигуровки, данък ДДС, декларация за данък ДДС, годишно приключване, годишен данък, годишна данъчна декларация, уведлония за започване и спиране на работа на служители..... Понякога имам чувството, че работя за данъчните - бумаги бумаги и пак бумаги. Така, че не е измислена статията.
75
3
 
1
 
! Отговори
hm преди 1 година
453 часа годишно пък са необходими на средностатистическия българин, за да се подготви и плати данъците си – 9 пъти повече, отколкото в Естония

Статията напипва нещата - да в е-управление сме назад... но 453ч или 56 работни дни или по-точно около два месеца и половина да си попълваме една данъчна декларация... айде бе :D От там нататък ставя ясно, че статията е фалшива...
74
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КАК , КЪДЕ СМЕ , БЕ. БКП днес ГЕРБ се зове !
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 2 милярда могат да си наемат програмисти да им пренапишат и костюмизират всичко, което им трябва за отворени системи. Не знбам как са ги харчили тези пари, но са "усвоени" тотално ;)-