Никулден е! Да почерпят рибари, банкери и търговци

Свети Никола носи и сняг - падащ от дългата му бяла брада
19
Никулден е! Да почерпят рибари, банкери и търговци
Снимка: Булфото, архив

Никулден празнуваме на 6 декември, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

На този ден празнуват Никола, Николай, Николина, Ненка, Нино.

Освен моряците и рибарите, за свой празник го приемат банкерите и търговците.

Според народните поверия именно Свети Никола носи първия сняг - падащ от дългата му бяла брада, а най-често бялата снежна зима пристига именно след 6 декември.

По традиция на празника се събира цялото семейство на трапезата, а тя не се вдига през целия ден. “Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава”, казва народната приказка.

Задължително на Никулден на масата присъства шарана. Може и друга риба , но задължително тя трябва да има люспи.

Преданията казват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран - това е причината традиционно, именно тази риба да присъства на празника.

Според поверието, когато чистите рибата трябва да внимавате да не настъпите някоя паднала люспа, защото можете да се разболеете и умрете. Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла - за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води - за да се умножи семейството и да има благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.

На Никулден по българска традиция може да се посвети рибен курбан. Тогава шарана се приготвя цял - пълнен с ориз и орехи, когато е готов се прикадява с тамян, начупва се и се раздава за здраве

Тъй като Никулден е по време на Коледните пости (който свършват на 24 декември), на трапезата освен рибата присъстват и други постни ястия - постни сърми и пипер с ориз, боб, варена царевица, жито и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От коментар номер 14-продължение:Продължение:Жените,които носят имената Нина и Нинка,едва ли ще им бъде приятно,ако вместо да ги нарекат Нина,им казват -Николета,НиколетКа,НиколинКа . Жените,които носят името Нина или Нинка,празнуват на 14 януари( по нов стил,а по стар стил на 27 януари),в деня на света Равноапостолна Нина Грузинска.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От коментар номер 14-продължение:Някои казват,че днес и жените с имена - Нина и Нинка ,също празнуват свети Николай. Смятат,че името Нина е от Николина,НиколинКа,но това е една лъжа. Името Нина няма нищо общо с името Николай а имената НиколинКа и Николета,и Николина са съвременни измислени имена,които не са били познати и употребявани в миналото,както и това,че няма имена като Габриела,Михаела.Не съществуват женски "варианти-имена" на Николай,Михаил,гавриил и др. Такива са измислени.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До яЯ *** и се скрий някъде,че се излагаш. Ти си измамник и ***.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит Празник на всички мъже,които носят имената : Николай или Никола.Нека да бъдат живи,здрави,честити и да не опозоряват с лоши дела това свято християнско име( всички имена на светии са святи и велики).Само да споделя това,че Свети Николай Мирликийски Чудотворец се чества по стар стил на 19 декември. В старата Българска Литература и Класика,както и във старата история и литература на европейските народи няма имена като : Николета,НиколетКа, а само и единствено името Ника( Победа).
12
0
 
3
 
! Отговори
Си преди 6 години
Честит Имен ДенПожелавам на съпруга ми много здраве, служебни успехи и реализация на плановете му.Благодаря за неговата всеотдайност и преданост.На всички именници - ЧЕСТИТО !
11
0
 
3
 
! Отговори
Бенито преди 6 години
До я-МНОГО СИ ,,УМЕН''.......
10
3
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
не купуваите риба защото не се знае произхода и изобщо не ме интересувакакьв празник е ние сме забравени от бога
9
4
 
0
 
! Отговори
я преди 6 години
т.е. днес е празник на всички измамници и лъжци ...
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НИКУЛДЕН Е И ПРАЗНИК НА РАЗБОЙНИЦИТЕ.ИМЕННО РАЗБОЙНИЦИТЕ, КОИТО СА ПРИЧАКВАЛИ ЖЕРТВИТЕ СИ В ШИПЧЕНСКИЯ ПРОХОД, СА КРЪСТИЛИ ВЪРХА "Св.НИКОЛА" - НА СВОЯ ПОКРОВИТЕЛТака че днес черпи и Бойко Борисов и неговите съучастници.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези са изтървали, че днес празнува и Нина.
6
0
 
5
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
И все пак - Честит празник :)
5
4
 
2
 
! Отговори
Николаз преди 6 години
Празика на свети Путин - закрилника на България!!!
4
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рибарите ще почерпят, но за банкери и търговци се съмнявам. Виж да ти одерат кожата може.
3
3
 
11
 
! Отговори
до 2 и 3 преди 6 години
А спрете се поне празника не цапайте с политика имате достатъчно други теми по които до се плюете. Наздраве на всички Кольовци да сте живи и здрави.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свети Николай Чудотворец е покровител и на крадците.Това ще рече че е трябва да е втори професионален празник на ГЕРБ.Първият го знаят всички - денят на Празните тикви.
1
17
 
5
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Свети Никола е поковител не само на рибарите, банкерите и търговците, но и на крадците. Да почерпи и Корнелия Нинова!