Българското военно чудо: 1916-а, Добричката епопея

За пръв път българи се сблъскват на бойното поле с руснаци
84

8696 гледания   |  Още видео

През август 1916 г. Румъния влиза в Първата световна война като избира страната на Съглашението. Това прави неминуем конфликтът между нея и България, която воюва към другата коалиция. Войната между двете съседни страни става факт на 1 септември 1916 г. и е посрещната с радост от българите. За това си има обяснение, предадено най-добре от ген. Тодор Кантарджиев: "С коварната си намеса в Съюзническата война, с оскверняването на свещените ни бащини огнища, особено с безчовечното отрязване на къс от живата българска снага – златна Добруджа, Румъния си навлече гнева на българския народ. Рано или късно този гняв трябваше да избухне".

Румънците на собствения си гръб разбират какво значи истинска война с българите. Свикнали с военната разходка през 1913 г., когато не срещат съпротива, сега те се сблъскват с разгневен противник, жадуващ отмъщение.

Още с обявяване на войната Трета българска армия преминава границата и се насочва към Тутракан. Почти паралелно с превземането на този град на 6 септември се развива и битката за Добрич.

Една от основните роли в нея изиграва частите на Варненския укрепен пункт. Командирът му генерал Тодор Кантарджиев решава не просто да отбранява Варна, чакайки евентуална атака, а да вземе инициативата в свои ръце. Малобройните варненски части се насочват към Добрич. На 3 септември техен разузнавателен отряд достига на 10 км от града. Румънците смятат, че срещу тях настъпват крупни сили и опразват Добрич.

На 4 септември частите на 8-и Приморски полк влизат в столицата на Добруджа. Българските войски са посрещнати като освободители от хиляди граждани. Освен 3-годишното очакване, българските войски носят и спасение – румънците убиват 53 известни жители на града, които са насечени и обезобразени. Други 300 са арестувани и ги чака същата съдба.

На помощ на варненци пристигат 35-и Врачански полк и 36-и Козлодуйски полк от 6-а Бдинска дивизия към Трета българска армия. Но и сега българските войски не са достатъчни, за да прикрият града, а противникът решава да поправи грешката си. Чисто психологически, при шока от загубата на Тутракан, на румънците им е особено нужна една голяма победа в Добруджа. От военни съображения един румънски успех при Добрич би застрашил фланга на Трета българска армия при Тутракан и Силистра. Затова и Букурещ иска и получава руска военна помощ.

Още на 5 септември, румънци и пристигналата руска дивизия атакуват Добрич. За пръв път българи се сблъскват на бойното поле с руснаци, които, малко наивно, очакват да не се стреля срещу тях. Но когато руската кавалерия атакува, българските защитници хладнокръвно я изчакват преди да открият убийствен огън, унищожавайки цели ескадрони. Самите руснаци са убедени, че срещу тях стоят германци, толкова дълбоко е вкоренена вярата, че българите никога не биха стреляли. Генерал Стефан Тошев разкрива защо това не се случва: "Разпалените офицери и войници бяха готови да се бият даже с ангелски легиони, дошли да нагазят отечествените предели".

Така катастрофално завършва руската конна атака, съчетана с румънска пехотна.

На 6 септември отново следва вражеска атака, пак срещу левия български фланг, срещу варненци. Привечер противникът успява да достигне съвсем близо до българските позиции и започва да се окопава. Ако остане там, ще може да се възползва от нощния мрак и да атакува изненадващо. Затова, въпреки численото превъзходство на неприятеля, смаяните румънци и руснаци са прогонени: "На нож".

От яростната съпротива и бесните контраатаки руският ген. Зайончковски се заблуждава, че срещу него стоят сили, равни на неговите.

Най-кръвопролитният ден от епопеята започва с вражески атаки още от сутринта на 7 септември. Този път натискът е върху врачанци и козлодуйци от 6-а Бдинска дивизия, на левия български фланг.
Поради грешки на командването, 36-и Козлодуйски полк е разбит и дава огромни жертви. При отстъплението си оголва фланга на 35-и Врачански полк, който е заплашен с обкръжение от Сръбската дивизия. Въпреки всичко българите не отстъпват. Смъртта коси редиците на врачанци, но в най-критичния момент от боя на помощ пристига Коннната дивизия на ген. Иван Колев и две пехотни дружини от 16-и Ловчански полк. Научавайки, че положението на българите при Добрич е крайно тежко, генерал Колев поема огромен риск, тъй като цяла руска конна дивизия остава в тила му.

Подвиг извършват и двете пехотни дружини ловчанци, които извършват марш, не изоставайки от кавалерията и изморени се хвърлят в боя. Начело със самия ген. Колев българите атакуват устремнo. Конницата сече без милост и само настъпването на нощта спасява останалите румънци, руснаци и сърби от сигурна смърт. Притиснат, неприятелят се отказва от опита да превземе Добрич и се оттегля на север. Загубите му достигат близо 50% от състава на частите. В боевете 5-7 септември българите също дават тежки жертви - 1053 загинали, а ранените са многократно повече.

По този начин положението при Добрич е стабилизирано, а заплахата за десния фланг на Трета българска армия е премахната. Сраженията край Добрич ангажират многократно превъзхождащ по численост противник, което облекчава действията на българските войски при Тутракан.

Епопеите при тези два града играят определяща роля за по-нататъшния ход на войната. За малко повече от седмица е освободена цяла Южна Добруджа.

Българските войски демонстрират висок боен дух при Добрич, като три денонощия отбиват атаки на румънски, руски и сръбски части, разбиват ги и сами преминават в настъпление, защото имат мисия - "Врагът трябва да се изгони от тази българска земя!".

Добричката епопея е седмото военно постижение на армията ни след Освобождението на България, за което документалната поредица „Българско военно чудо“ разказва. Поредицата се състои от 10 късометражни филма и е част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да покаже миналото на страната ни по вълнуващ начин.

Филмите от "Българско военно чудо" се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта провеждат. Обиколката с видеата от поредицата ще продължи през цялата учебна година. Лентите от късометражната поредица предоставят безвъзмездно за образователни цели, за да може повече учители да обогатят учебните си часове с документалните филми.


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
12
 
7
 
! Отговори
Петров преди 1 година
България влиза във войната заради лично задължение което немецът Фердинанд поема към другите немци и турците за тяхната доминация в световен план. Платена със смъртта на българи. Някак си не обичам немците след тази унищожителна за България политика.
38
7
 
6
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Абе България нали губи Добруджа след Първата световна война?
37
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога Русия ни е била съюзник и приятел.<br>
1. През средновековието,когато дивия главорез Светослав избива елита на
българската държава.
2. През 60-те години на Х в. втория подобен геноцид, само че над волжките
българи, когато Иван Грозни Българоубиец избива 1 милион българи в Казан и
околностите му. <br>
1. През 1886г. когато е против Съединението.
2. През 1916г. когато ни напада и бомбардира Варна и Балчик и ние я побеждаваме
с героизъм.Помнете Брест-Литовския договор, там пише, че Русия е победена от
България?
3. През 1944г. когато ни окупира,национализира собствеността
на хората
36
1
 
17
 
! Отговори
Влади преди 1 година
„Велик е нашият войник!
Велик, велик, велик!”
Това бяха нашите деди и прадеди...
А ние???
35
6
 
21
 
! Отговори
Жоре Русофобикус преди 1 година
Прадядо ми бил част от 35 Врачански полк и е загинал в защитата на Добрич от руска граната заедно с още няколко войничета. Благодарение на "братушките" децата му са израли сираци, а вдовицата му е ходела на полето да оре заедно с другите жени от селото, тъй като повечето мъже били убити или останали осакатени. Ми некак си не ги обичам рашките, защото и тогава та до днес са си примитивни, злобни унтерменшове....
34
7
 
3
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 1 година
Нали знаете какво е казал Бисмарк кога се лАже най-много ...по време на война ...
И по какъв случай г=н АПопов пуска тази статия ?
33
1
 
9
 
! Отговори
русите ядат.... преди 1 година
през Първата световна война
България воюва срещу Русия на два фронта - в Добруджа и в Македония.<br>Военно
участие на Русия в световния конфликт включва сраженията на нейните
войски на Източния фронт срещу германо - австрийските войски, на
Кавказкия фронт срещу турските войски, но също така и действията на
императорските части и подразделения във Франция и Македония. Тези
задгранични руски военни части обикновено са наречени „Руски
Експедиционен корпус“. Сведения за него се сдържат в много руски
архивохранилища, но основно във фондовете на Руския държавен
военно-исторически
32
1
 
0
 
! Отговори
Гробокопач преди 1 година
Слава на Тангра! Слава на Конницата на Тархана Мар! Измаилтяни и вас, това ви чака!
31
11
 
5
 
! Отговори
Исмаил преди 1 година
Поклон и на турските ни братя които ни освободиха от руско иго. 50-а турска дивизия.Турските пехотни роти имат по 3 взвода. Всички са въоръжени с пушката
„Маузер" - модел 1916 г. Всеки войник носи 2100 патрона на себе си.
Стъкмени са с ново снаряжение и облекло.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Варненския укрепен пункт - Сашо Попов, ти не си прост, ти си много прост.
29
1
 
17
 
! Отговори
Петров преди 1 година
За колко ли още герои "историците" не казват,само и само да не засегнат "братята" руси!? А героите българи,дали живота си за България - те не са важни! Срамота!
28
5
 
1
 
! Отговори
Неосман преди 1 година
к е н е ф и
27
6
 
2
 
! Отговори
Неосман преди 1 година
Герои !!! Най-прочути във битки с *** във ЕС, Англия И УСА!!!
26
3
 
15
 
! Отговори
Осман преди 1 година
По онова време мъжете са били "старци" на 40 години. Правели по 6-7 деца и били храбри и честни. Не са хленчели и мърморили. Стане ли на 50 му викали "тоя много живя". Повечето на 40 изглеждали възрастни и били брадясали. Не се страхували от смъртта. Голямо разминаване с днешните "мъже" скубещи вежди и носещи обеци с няколко татуировки по тялото.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Б_ките "ЧУДАКИ&

Има да, беше предствено съвсем наскоро.Част е от същата поредица.Описва събитията, в които русофилът национален предател ген.Радко Димитриев спира нарочно настъплението на войската.Във филмчето се премълчава де.Нареждането било грешка на дипломацията.Така се казва.
24
11
 
3
 
! Отговори
Б-ките ЧУДАКИ преди 1 година
Искам да попитам Откъде оръжие при българските ЧУДАЦИ???!!!

Сороска пропаганда...!!!
23
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рублофилите се пукат от яд, че царската войска е била казаците като брашнян чувал.И между другото 03.03 е нарочно избана от Васил Радославов дата за капитулацията на Русия пред царство България.Аз празнувам този празник.
22
12
 
3
 
! Отговори
Б_ките "ЧУДАКИ& преди 1 година
Искам да попитам има ли филми за "българско военно чудо" срещу ТУРЦИ???!!!
21
15
 
5
 
! Отговори
български "ЧУДА преди 1 година
СМЯХ!!!! "Българско военно чудо" - именно "ЧУДО" .
Има руска думичка "чудаки".Вие сте големи ЧУДАКИ. Руские наивно верили и не хотели воевать с болгарами. И не они пришли сами, а прислал Царь, между прочим Немец.
"Филмите от "Българско военно чудо" се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта провеждат. Обиколката с видеата от поредицата ще продължи през цялата учебна година. "
Искам да попитам има ли филми
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако България през есента на 1915 г. се бе включила на страната на Съглашението, по най смели прогнози войната е щяла да приключи до 2 месеца, по песимистичните - до половин година.И англичаните нямаше да берат пълен резил при Дарданелите.След нашето решение се отказват да атакуват турците и се изтеглят, а Чърчил ни мрази и днес.