Готовите "Руска салата", "Снежанка" – коктейл от добавки и химикали

Киселото мляко и майонезата липсват, но пък има бол нишесте
21 дек 2017 18:12, Анисия Иванова
66
Готовите "Руска салата", "Снежанка" – коктейл от добавки и химикали
Снимка: Булфото, архив

Индустриалните салати са се превърнали в коктейл от технологични добавки и химикали - само 3 от 14 салати снежанка съдържат кисело мляко, а в руските салати няма яйца, но има поне по 3 консерванта. Това са резултатите от проучване на неправителствената организация "Активни потребители". В изследването са включени 13 марки Руска салата и 14 - "Снежанка", закупени от четири търговски вериги през декември 2017 г.

"Активни потребители" уточняват, че в настоящето проучване се анализира състава на готовите и пакетирани салати, но без да е правен лабораторни анализи. Цялата информация е извлечена от етикетите, т.е. от това което самите производителите на салати са декларирали.

Руска салата

При всички 13 марки липсват варените яйца, те са заместени със сурогатни технологични добавки, направени от яйца, като термостабилен жълтък и други. В изследваните индустриални руски салати са прибавени много източници на въглехидрати - захар, нишесте и полизахаридни сгъстители – т.нар. гуми (карегенан, гума ксантан и/или гума гуар). Във всяка марка има минимум пет и максимум девет добавени източника на въглехидрати.

Във всички индустриални руски салати са добавени и нетрадиционни суровини за домашната рецепта. В тях има минимум две и максимум пет нетрадиционни суровини. Освен нишесте, във всички продукти се открива соев протеин. В мнозинството (9 от 13) се влагат и свински протеин и/или колаген. Готовите руски салати съдържат и средно по три броя консерванти – калиев метабисулфит/сорбинова киселина/калиев сорбат, натриев нитрит и/или натриев бензоат. Само в три от 13 марки има по-малко от три консерванта, отчита изследването.

"Любимата" азиатска добавка глутамат присъства в 11 от 13 марки. Същото (11 от 13) се установява по отношение на фосфатните соли. Без никаква нужда се влагат между 1 и 3 вида от тези съединения. Не са забравени и оцветителите.

От 13 марки, само в 1 не се открива боичка. Предпочитаните оцветители са кармин и каротен. Ако за боите е ясно защо се влагат, "Активни потребители" откриват в 2 търговски марки и добавен силиций. По същество това е фин пясък или пепел и няма разумно обяснение за това, освен може би евтина компенсация за тегло и обем на продуктите, допълват от асоциацията.

"Снежанка"

Класическата рецепта, както знаем, е кисело мляко, краставица, подправки. Само в 2 от 14 проверени марки има кисело мляко. Отсъствието на основна суровина обаче е щедро компенсирано с голямо количество химия. Три добавки - нишесте, сухо мляко и млечен протеин, има във всички индустриални продукти.

В 11 от 14 салати се установява хидрогенирана палмова или друга растителна мазнина и майонеза. В 4 от търговските марки престараването достига до нови висоти с добавяне на желатин като сгъстител.

В една готова "Снежанка“ има вложени минимум 3 и максимум 5 допълнителни източника на въглехидрати. Във всички търговски марки се откриват захар и царевично нишесте. В 7 от 14 салати са добавени като сгъстители гума гуар и гума касантан.

Влагането на консерванти в готовите "Снежанки" е умерено – средно по 1 съединение, обикновено това е сорбинова киселина. От неспоменатите досега добавки основните са подкиселители – лимонена и оцетна киселина, които производителите използват в ролята на консерванти, а и за компенсиране липсата на вкуса на кисело мляко. В 7 от 14 търговски марки се установява прибавяне на пектин. Той се използва като сгъстител, допълвайки или замествайки гума гуар, гума ксантан и желатина.

Според проучването на "Активни потребители" - от 27 търговски марки салати, включени в изследването, 15 са на един производител, а другите 12 са поделени между други четири. С малки различия всички производители използват сходни суровини, заместители, добавки и технология.

Изводи

1. От проучването се натрапва два очевидни факта: сварените/суровите яйца в руската салата са заменени с яйчен прах/термостабилен жълтък, а цеденото кисело мляко в "Снежанката" със смес от хидрогенирано палмово масло, сухо мляко и други млечни сурогати, майонеза и царевично нишесте. Използването на хидрогенирано палмово масло в салатите "Снежанка" променя изцяло вида на тази храна.

2. В изследваните индустриални салати присъстват огромен брой технологични добавки – консерванти, оцветители, емулгатори, сгъстители и др. Повечето нетрадиционни компоненти не са естествено получени храни, а представляват индустриално произведени хранителни/технологични добавки и/или химикали. Предназначението на добавките е различно – захари, пълнители, киселинни регулатори, консерванти, оцветители, емулгатори и сгъстители. Те се използват като заместители на качествените естествени суровини, подобрители на технологичния процес и/или външния вид, консистенцията и сроковете на съхранение на готовите салати.

3. Поради влагането на огромен брой заместители и добавки в проучваните индустриални салати те на практика представляват нов вид храни, много по-различен от оригиналите чиито имена носят, обобщават от асоциацията.

Пълният анализ на "Активни потребители" и изследваните марки вижте тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера някак си попаднах на "Салат Оливье". Много се смях, защото ако се изпълни точно сега, би струвала ...20000 рубли. Няма нищо общо с това, което сега наричат "Салат Оливье", а ние - "руска салата". По памет - две сварени лещарки (горска птица от сем. на глухарите, деликатес), чер хайвер, майонеза от 1/2 л зехтин и 3 яйца от токачка, лимон, каперси и кисели краставички - единственото общо със сегашната. Изпуснал съм нещо, но няма да правя все едно - лещарките трудно се бият!Варят в мадейра и
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я гледаи ти как ни троват руснаците със салата
56
2
 
5
 
! Отговори
asdasd преди 6 години
Не можах да разбера каква е новината?!? Това го вижда всеки, който отиде в магазина и си направи труда да прочете дори един етикет? Тези неща или не ги гледаш, или ядеш и не ти пука. Който иска има места, където се продава истинска салата снежанка и руска - ама те не могат да седят 3 месеца на рафта и да струват 2 лева пакетчето.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дЕдо гЕгате там живеят така, щото на много места по света хората живеят като нас и по-зле от нас.наглосаксонците се хранят с човешка кръв.
54
3
 
20
 
! Отговори
месара преди 6 години
милионерите- шефове на ес ни направиха опитни мишки, всички храни и напитки са пълни с химикали. все повече хора умират от рак, все повече се увеличават хората с репродуктивни проблеми. защо допуснахме някакви *** от брюксел да ни налагат какво да ядем, пием, и как да живеем?!
53
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не купуваите салати правете по добре сами
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NE KUPUVAITE NEKA FALIRVAT OTREPKITE
51
2
 
4
 
! Отговори
до 49 преди 6 години
Ябълките когато са здрави и се държат на сухо и хладно място, могат да издържат месеци. Или вие сте от онзи тип хора които все са изумени от нещо и изпитват панически атаки, когато им кажеш че учените са открили ново силно токсично вещество, наречено диводороден моноксид и без да искат са го изпуснали в околната среда.
50
1
 
19
 
! Отговори
Крум преди 6 години
Това живот ли е... Здравеопазването и образованието е в благото....Дишаме отровен въздух....Храна дето ни я предлагат пълна с химия и с *** да ни тровят
49
1
 
26
 
! Отговори
хора преди 6 години
не купуваите салати за бога,правете по добре сами
48
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък бях направила експеримент с една ябълка -6 месеца на барплота в една фруктиера .Нито едно петънце не се появи,все едно днес е откъсната.
47
8
 
9
 
! Отговори
did преди 6 години
*** от София, дето се подиграват на селяните , най-обичат такива салати - те представа си нямат какво е истинска храна...
46
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЦЯЛО ЛЯТО ЕДИН ДОМАТ СТОЯ ЕКСПЕРИМЕНТАЛНО НА ТЕРАСАТА И НЕ СЕ ПОВРЕДИ.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В европейската салата слрагат и л-айна
44
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова зимъска яжте само кисело зеле и туршийката!
43
3
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
Ех екскурзианте ,ех ентусиасте. Едно е на гости и екскурзия когато гледаш всичко с ококорени очи ,друго е да живееш там.Туристите и гостите проблемите не могат да ги усетят ,особенно млад човек на който му показват само хубавите неща от живота.Ще поживееш ще разбереш
42
1
 
7
 
! Отговори
до 1 преди 6 години
До Анонимен 1,що за въпрос,българите,които получават пари от чужбина пука ли им,че това са кървави пари,не,нали,харчат си ги и хич не им е зор,тогава какво питаш
41
7
 
19
 
! Отговори
дЕдо гЕга преди 6 години
До До дедо ГеГаЕй, сладур- миналата година бях 3 месеца в Австралия на гости на брат ми. Да ти кажа ли, какво именно видях там и защо смятам, че в Бг всичко е измама? Силно се съмнявам, да си бил там, но те съветвам да отидеш, за да видиш следното- пътища, храна, начин на живот, спокойствие, къщи, култура, общество, транспорт. И, като поживееш 3 месеца в Мелбърн, тогава напиши как ти се струват нещата.
40
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз за това си ям Европейска салата.
39
8
 
36
 
! Отговори
Край преди 6 години
Обяснявам що. Щото при демокрацията ако нещата трябва да се правят само от нормални хранителни стоки народеца гладен ще ходи. Говедата са четири пъти по-малко от преди 89г. кокошките са наполивина, овцете са 5 пъти по малко. Нема откъде да ви доде млекото за снежанка. Яжте маслото с краварката в ъгъла като и за говедари не ставате. И те така. Пред НДК требваше на Бай ТОШО паметник да дигнем висок до небето.