Българинът болен! Всеки трети пенсионирал се е инвалид

Заради болежки над 25 хиляди са напуснали трудовия пазар
23 дек 2017 07:53, Петя Славова
56
Българинът болен! Всеки трети пенсионирал се е инвалид
Снимка: архив, Булфото

Всеки трети пенсионирал се тази година е излязъл в пенсия заради болежки. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2017 година.

Тази година заради болежки трудовия пазар са напуснали 25 638 човека, което е с 684 души по-малко спрямо 2016 г. Въпреки спада, 30,7% от новоотпуснатите пенсии са били за инвалидност заради общо заболяване. През 2017 г. в заслужена почивка са излезли 83 541 българи.

Статистиката отчита спад на новите пенсионери с близо 7000 души за година, съобщава "Монитор". Броят на излизащите в заслужена почивка намалява заради увеличението с по 2 месеца на изискуемите възраст и стаж за пенсия.

Тройно са намалели пенсиониращите се военни и полицаи, показват данни на НОИ. През 2017 г. в заслужена почивка са излезли 1861 служители под пагон, докато година по-рано силовите ведомства са напуснали 6693 души, достигнали пенсионна възраст.

Основна причина за спада на прекъсналите служба униформени е промяната на условията за пенсиониране. През 2016 г. за служителите на силовите ведомства беше въведена и пенсионната възраст. Така за да излязат в заслужен отдих тази година, служителите под пагон трябваше да имат не само 27 г. осигурителен стаж, 18 г. от които в системата, но и да са навършили поне 53 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Увредиха всички деца преди 6 години
При подаден сигнал до компетентните органи получаваме отговори писмени от виновните длъжностни лица които не им пука на заплатите..ПОследните години наглите престъпници на власт в София се озвериха да крадат милиарди през нагло корупционни проекти.Милиони деца учители и възрастни ежеминутно са жертви на черен педофилски видео терор ..
45
0
 
1
 
! Отговори
Терористи на власт и преди 6 години
МАсови убиици на власт в София ликвидират населението ни СМЕЛО БЕЗ проблемноПолзват ракови цигарени пакети със СПИН активатори,ПСИ блокатори,пси генератори ,микрофони и тежко терористични ракови холограмни оръжия за по трайна ликвидаци яна населението.Във всички лични документи има вградени тежко вредни съоръжения позволяващи убииства с рак,инсулти,инфаркти или пси блокажи по време на движение
44
0
 
1
 
! Отговори
ubiwat s Hlor teror преди 6 години
Терористи на власт в София тровят с хлор токсични химически оръжия милиони дневно от десетки години.,няма неотровени вкл деца в майките..Не се вземат проби не се правят анализи от оторизирани пълно правни лаболатории.няма неотровен Българин..Сега тровят милиони с нарочно отровена бира,сладкиши ,хляб и безалкохолни.
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живей като ***, лъжи, че не си добре, възползвай се от системата, която е склонна да бъде лъгана... тъй като се намира в държава от лъжци... и ето на! 50 годишен пенсионер, който по цял ден пие бира, пуши и играе белот.А балъците... НЕКА РАБОТЯТ!
42
1
 
1
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Цигари, алкохол, ядене на шкембета, сланина и подобни ***.. пренебрегване на лекарските съвети..
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йезуитщината е, че със спестените левове на тези, които не могат да се пенсионират поради нарасналите условия за стаж и възраст и на тези, които не доживяват до пенсия Парламент Симеонов дава 40 лева за празниците и се хвали, че вдигнал пенсиите.Чист канибализъм. Днес един приятел ми каза, че дъщеря му си е дошла за празниците, работи в Гърция, работодателят и е дал за Коледа 750 евро празничен бонус.А ние сме стабилни!
40
0
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
За половин минута се сетих за 10 души мои приятели,които не доживяха до пенсия...А ако седна да ги мисля !!!
39
0
 
10
 
! Отговори
Майтап преди 6 години
Ако ни пенсионират след 70 г, не инвалиди ще сме, няма да има нужда от пенсия ;)
38
1
 
13
 
! Отговори
Черноризец храбър преди 6 години
Чета, чета умнотиите на разни *** дето не си правят сметка че и те ще остареят(не дай боже да се разболрят ) гаранция за никого няма, Тогава да ви питам какво ще цивилните. Игоизмът и простотията толкова много е завладяла тези"хора" че не виждат по-далеч от сополивите си носове
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Броят на излизащите в заслужена почивка намалява заради увеличението с по 2 месеца на изискуемите възраст и стаж за пенсия"ТОВА НЕ Е ВЯРНО. Броят на излизащите в заслужена почивка намалява поради това, че повечето вече не доживяват до пенсия.
36
0
 
17
 
! Отговори
Българинът болен преди 6 години
Безсрамници. И какво направихте за да им помогнете? Отнехте им всичко,де що можахте. Покрай сухото ,гори и суровото. Не трябваше да пипате болните,А ДА СЕ СПРАВИТЕ С БОЙКОВИЯ ЕЛЕКТОРАТ....
35
12
 
5
 
! Отговори
Бранимир преди 6 години
Пенсионерите които работят да не им дават пенсии само така ще се отървем от фалшивите пенсионери по болест
34
5
 
6
 
! Отговори
До 37 преди 6 години
Висящите целодневно във интернет,са обречени да се инвалидизират.Сега може да не ви се вярва но това ,,заболяване" и зависимост води 100% до това.Ще поживеем ,ще видим.Обездвижено и разглезено поколение за което връзката със спорта е тази-да плюят Гр.Димитров или друг успял спортист.
33
2
 
21
 
! Отговори
Инвалид-95% преди 6 години
Деца спрете да разисквате и пишете глупости за неща които не разбирате.Реалният живот не е като в интернет.Молете се да не ви спохожда ,,лошото",мислете позитивно и не спорете за пенсии и инвалиди .Все неща които са далеч от вас.Бъдете здрави и....умни.Защото има и млади умственни инвалиди и то е видимо във форумите
32
7
 
9
 
! Отговори
маларт преди 6 години
темата е дълга, но започва още с обездвижването и порците, които се научват в училищна възраст. Българинът не спортува, преяжда с хлебни изделия, пуши, пие, гледа прекалено много телевизия и чете "Телеграф". Желанието за движение и активността, хобитата и ученето за цял живот са превенция, но ще имат ефект след десетки години. Трябват сериозни инвестиции в спортната база в училищата и в парковете за свободното време на хората, извън училищна възраст.
31
7
 
4
 
! Отговори
До 32-слънцето от преди 6 години
А всякъде на друго място е рай??? Ти къде точно си бил,млади момко и къде си работил в изрядна среда? Или ,, В интернет прочетох...........и т.н."На такива като теб ,,гадната среда" е на тюфлека в къщи пред лаптопа .В цял свят ядат *** ,пият химия и дишат ,,чист въздух от озоновата дупка"Съвременният човек е поставен в това положение.Или ти пишеш просто заради двата лева?
30
1
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Хайде стига има много инвалиди, които действително се нуждаят от подкрепа, но има и не малка част "инвалиди", които работят без осигуровки и точат системата. Има и такива, където им е по-добре да не вършат нищо, а само седят в кафетата и разтягат масали! Прав е Симеонов за това. Трябва да се въведе ред!!
29
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През ден през 2 публикувате статии за инвалидите и как те били най- голямата тежест за държавата. Насъсквате хората против инвалидите.Публикувайте статия колко много инвалиди има в Германия и те са немци, чистокръвни, колко помощи получават. Немецът не е по- различен от българина.Не работи тежка работа.Детските в Германия са 800 евро на дете.Колко са детските в Бг?Колко фирми има "Тих труд" или за слепи хора?Недейте публикува извадките от Бт, то не е достоверен източник. Дайте реални справики
28
2
 
20
 
! Отговори
слънцето от Банкя преди 6 години
Българите дишат прах,ядат ***,пият химия,работят в гадна среда по на 2 работи.Харно изкарват до тези там 63-64 години .Как няма да са инвалиди?
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 7Като им спреш помощите, ще им осигуриш ли работа?Ще уредиш ли инвалида на работа? Той ще работи, гарантирам ти, ама ти ще можеш ли да склониш меринджея да вземе инвалид на работа?