Българинът болен! Всеки трети пенсионирал се е инвалид

Заради болежки над 25 хиляди са напуснали трудовия пазар
23 дек 2017 07:53, Петя Славова
56
Българинът болен! Всеки трети пенсионирал се е инвалид
Снимка: архив, Булфото

Всеки трети пенсионирал се тази година е излязъл в пенсия заради болежки. Това показват данни на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2017 година.

Тази година заради болежки трудовия пазар са напуснали 25 638 човека, което е с 684 души по-малко спрямо 2016 г. Въпреки спада, 30,7% от новоотпуснатите пенсии са били за инвалидност заради общо заболяване. През 2017 г. в заслужена почивка са излезли 83 541 българи.

Статистиката отчита спад на новите пенсионери с близо 7000 души за година, съобщава "Монитор". Броят на излизащите в заслужена почивка намалява заради увеличението с по 2 месеца на изискуемите възраст и стаж за пенсия.

Тройно са намалели пенсиониращите се военни и полицаи, показват данни на НОИ. През 2017 г. в заслужена почивка са излезли 1861 служители под пагон, докато година по-рано силовите ведомства са напуснали 6693 души, достигнали пенсионна възраст.

Основна причина за спада на прекъсналите служба униформени е промяната на условията за пенсиониране. През 2016 г. за служителите на силовите ведомства беше въведена и пенсионната възраст. Така за да излязат в заслужен отдих тази година, служителите под пагон трябваше да имат не само 27 г. осигурителен стаж, 18 г. от които в системата, но и да са навършили поне 53 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради тия пенсионери държавата не може да прокопса. Време е да се забрани пенсионирането и единствено на трайно лежащо болните да се отпускат по 100 лв месечно. Всички други на работа.
5
5
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
и сега 5 дни почивка на които му трябва стоматолог хирург да мре такава е систематав бьлгария няма общ болница няма частна клиника разликата е в заплащанетоманталитетьт е 19 век
4
5
 
38
 
! Отговори
Ели -Бъдеща селянка! преди 6 години
Винаги съм се питала какъв е смисълът на човешкия живот?! Не е в парите, защото самото им печелене, независимо дали е много или малко ни разболява, било от стремеж за повече..., било да спестиш,било да си купиш поредния остров, или зависимостите, ако си решил да бъдеш богат. Във всички случаи богат, беден сме роби. На 20 г. исках да спечеля честно 1 милион $, много по-късно рабрах, че човекът е създаден, за да твори. Така че, системата ни мачка, и унищожава. Всички плащаме цена за избора си.
3
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Разсипа държаватаПланът "Ран-Ът",успешно приложен от крадливия Драгалевски Ман Гел и четата му вече жъне резултати.----------------------------------Стига глупости, планът ранЪТ го започна РУСНАКА ЛУКАНОВ. И да, определено съсипват България. Русия има нужда от слаба България, за да е по-лесно да се откажем от ЕС.
2
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете помощите за инвалиди и да видите как ще се излекуват :D Когато измислиха помощите за самотни родители имаше бум и още има був на фиктивни разводи. Масово се водят разведени, а си живеят заедно и цицат социални помощи платени от НАС ПОЧТЕННИТЕ ДАНЪКОПЛАТЦИ
1
10
 
31
 
! Отговори
Разсипа държавата преди 6 години
Планът "Ран-Ът",успешно приложен от крадливия Драгалевски Ман Гел и четата му вече жъне резултати.Анатема и до девето!!!