Стефановден е! Да почерпят Стефан, Стоян, Венцислав...

Църквата почита паметта на Свети Стефан
Обновена: 27 дек 2017 07:54 | 27 дек 2017 07:30, Елка Василева
13
Стефановден е! Да почерпят Стефан, Стоян, Венцислав...
Снимка: архив, Булфото

На третия ден от Коледа – 27 декември, Православната църква почита паметта на Свети Стефан - първия християнски мъченик и първи служител (архидякон) в устройващата се Йерусалимска община-църква.

Денят на Свети Стефан се чества винаги на третия ден след Рождество Христово и е последният празник в годината, за който хората казват, че "затваря кръга".

От времето на апостол Павел насам всички наричат Свети Стефан първи мъченик, защото е една от първите жертви на християнската вяра. След Възнесението на Христос били избрани седмина души дякони /служители/, които да се грижат за домакинските работи на християнското общество, като пръв между тях е Стефан.

Обезпокоени от нарастването на броя на християните, членовете на съвета на юдейските старейшини влизат в спор със Свети Стефан, но не устояват на "духовната му сила и мъдрост". Затова възбуждат народа срещу архидякона, като го обвиняват, че хули Бога и Мойсеевия закон.

Разярената тълпа го изкарва извън града и започва да го бие с камъни. Светецът коленичи и преди да издъхне, се обръща към небето с думите "Господи, не им зачитай този грях!". Тялото му е оставено на зверовете и птиците. През пети век част от мощите му са открити чрез видение и са положени в Сионския храм в Йерусалим.

Сред народа денят е известен като Стефановден. Стефан е сред най-разпространените имена в България. Днес имен ден имат всички, които се казват Стефан, Стефана, Стефания, Стефи, Фани, Венцислав, Венцислава, Запрян, Стамен, Стамена, Станимир, Станимира, Стоил, Стоилка, Станка, Станчо, Стоян, Стоянка, Таня.

Честит празник и бъдете живи и здрави!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: Стефановден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Честит празник!!! преди 6 години
Честит празник на всички именици!!!Да бъдат живи и здрави
6
1
 
5
 
! Отговори
да, ама... преди 6 години
да ме извинят от БПЦ, ама името Стоян е българският вариант на византийското Константин. Стефан е византийско име и означава Венценосец, т.е. българското Венцислав, Венцеслав и производни.....ама явно сегашните попове нещо не ги бива с превода от гръцки
5
11
 
1
 
! Отговори
Пет преди 6 години
Третия ден на Коледа е 26.12 и в западна Европа точно на този ден се празнува св.Стефан! Бг църквата често изостава. Например в Европа на 8.12.е зачеването на Мария или.св.Ана нейната майка.Защото Мария е родена на 8.9. И 9 месеца назад е 8.12. Много Неточности има в бг църквата. Например Защо се празнува Коледа по новия календар а Велекден по стария? Защо Петровден по новия а Гергиовден по стария?
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито на именяците! Бъдете живи, здрави, щастливи и успешни!
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стоян няма нищо общо със Стефан, а Таня си има имен ден през януари.Страхил, Ставри, Стилян, Свежен, Снежана, Соня, Свилен...има много имена със С.Стоян, Станка Стоил са пожелания да останат, да са устойчиви. Те са с български корени, а Стефан не е .
2
11
 
8
 
! Отговори
дядо преди 6 години
Коледа е 24,25 и 26 , а 27 е ден след нея, не "третия ден".
1
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** да сте живи и здрави .

Спонсорирани публикации