Латинска Америка - най-щастливият континент, Фиджи - най-щастливата страна

Галъп: Щастието зависи от възраст, доходи и образование
Обновена: 30 дек 2017 19:57 | 30 дек 2017 19:44, Анисия Иванова
63
Латинска Америка - най-щастливият континент, Фиджи - най-щастливата страна
Снимка: Галъп

Икономически по-трудна 2018 година очакват жителите на планетата. Това сочи 41-вото световно изследване "Край на годината“ на "Галъп интернешънъл". Според анализа 28% от населението на света е оптимистично настроено за икономическото развитие през идващата година, но икономическият песимизъм е 30%, т.е. с 2 пункта по-висок от оптимизма. Настоящото изследване е част от ежегодния изследователски проект на световната асоциация. Тази година то бе проведено от “Галъп интернешънъл“ в сътрудничество с УИН в 55 страни по целия свят. Общо 53 769 души са интервюирани.

18% у нас очакват 2018-а да бъде година на икономически подем, а 26% - на икономически трудности. По отношение на личното щастие през отминаващата година, страната ни отново е на последните места и в света, със стойности, близки до тези на страните от Европа, с 45% определящи се като щастливи, 10% - нещастни, 41% оставащи в средата, а останалите се затрудняват да отговорят.

Икономическият песимизъм по света най-накрая победи

За втора поредна година европейските граждани сериозно се притесняват за просперитета си през следващата година. Предизвикателствата пред бъдещето на ЕС и на Европа като цяло продължиха през 2017 г. и създадоха несигурност, въпреки възникналите признаци на възстановяване в Европа, припомнят от "Галъп".

За пръв път икономическият песимизъм в ЕС достига до нивата на песимизъм в Русия. Мнозинството от руснаците очакват 2018 да бъде като 2017 г. в страната им. Американското обществено мнение пък е дълбоко разделено в икономическите си очаквания за следващата година.

Най-големи песимисти пък са в Италия, Гърция. Турция е много близо до тях. Нигерия, следвана от Виетнам са от другата страна най-оптимистично настроени за следващата година.

В Индия и Източна Азия очакват дори по-успешна година от сегашната, базирани на впечатляващото представяне на тези региони през 2017 г., докато Западна Азия е доста притеснена.

Надежда на планетата Земя… но по-ниска

39% от изследваното население по света смята, че 2018 г. ще бъде като цяло по-добра от 2017 г., което е с 13 пункта по-ниско в сравнение с предишната година. 23% очакват по-лоша година. 32% смятат, че 2018 ще бъде същата като 2017 г., а други 6% не знаят.

В сравнение с руснаците много повече американски граждани са оптимисти, но пък в САЩ има и повече песимисти, отколкото в Русия. Като цяло, и по този показател Русия в по-голяма степен очаква идващата година да не е нито по-добра, нито по-лоша, а същата, докато американското общество показва повече поляризация на мненията.

Индонезия води по оптимизъм тази година, а Южна Азия е най-оптимистичният регион в света. Европа е в противоположна посока с нетен резултат 0 в страните извън ЕС и само +5 в ЕС. Надеждата изглежда запазена за бързо развиващите се страни, отколкото за по-развитите. Ниските доходи очевидно се съчетават добре с надеждата, тъй като има перспективи за растеж. Например, общият оптимизъм в Бангладеш, Индия, Виетнам и т.н. достига до около +50 нетни стойности, но Гърция е на -30 и Италия е на -41.

По-малко щастлив свят през 2017 г.

Близо две трети от света декларират, че се чувстват лично щастливи. Това е с около 10 процентни пункта по-ниско, отколкото измереното щастие в края на 2016 г. В изследваните 55 държави 8% заявяват, че не са щастливи - почти същите, като 9% в края на 2016 г. и 10% в края на 2015 г.

Изминалата година беше трудна, с несигурност и тероризъм, което най-вероятно е повлияло на много човешки съдби. Независимо от това обаче, по-голяма част от изследваните страни все пак продължават да декларират, че са щастливи, макар и по-малко.
 
Латинска Америка изглежда е най-щастливият континент в света. Фиджи пък е най-щастливата страна, Колумбия е точно след Фиджи. Иран и Ирак са в дъното на класацията. Нетният резултат в САЩ и Русия относно щастието е равен.

Къде сме ние

Най-голям у нас остава делът на тези, които не очакват промени. Очакванията на българите за започващата 2018 г. са - 25% оптимисти, 22% песимисти, 35% неутрални и 19% затрудняващи са да отговорят. България е в съзвучие с държавите от Източна Европа и е в "златната среда“ сред държавите от Балканите, като на техния фон даже може да се приеме като страна, споделяща повече оптимизъм.
 
Общият извод от проучването е: "Заражда се глобално общество, в което мненията все повече се определят от принадлежността към стил на живот, а не към нация" (Иджаз Гилани, "Галъп Пакистан" (ръководител на проекта "Глобален барометър")

55-те страни показват появата на глобално общество, в което националните граници все повече се пресичат от световни сегменти според стила на живот. Така например, според изследването, нагласите на младите хора в дадена страна често са по-сходни помежду си, отколкото с по-възрастното население в рамките на съответните национални граници. Същото важи и за групите според доходи и нива на образование.

Нетното щастие в 55-те изследвани страни е с 15 пункта по-високо сред младите (под 34-годишна възраст), отколкото сред по-възрастното население (над 55-годишна възраст).

Групите на хора с високи доходи в тези 55 страни са 32 пункта по-щастливи от групите с най-ниски доходи в съответните общества. Висшистите са с 13 пункта по-щастливи от тези, чието образование е основно или са неграмотни.

Аналитичният екип на глобалното проучване твърди: "Щастието зависи в по-малка степен от страната, в която живееш, и повече от твоята възраст, доходи и образование или начин на живот".

------------------------------------------------------------------

Методика: Настоящото изследване е част от ежегодния изследователски проект на световната асоциация "Галъп интернешънъл“, наречен "Край на годината“  - ежегодна традиция, инициирана и проектирана под председателството на д-р Джордж Галъп през 1977 г. Тази година то бе проведено от  световната асоциация “Галъп интернешънъл“ в сътрудничество с УИН в 55 страни по целия свят.
   
Размер на извадката и работа на терен:  Общо 53 769 души бяха интервюирани в световен мащаб. Във всяка страна е реализирана представителна извадка от около 1000 мъже и жени: лице в лице (23 страни; 24235 души), по телефон (13 страни; 11656 души) или онлайн (19 страни; 17878 души). Теренната работа в различните страни е проведена от октомври 2017 г. до декември 2017 г. Статистическата грешка в изследването е в диапазон +/-3-5% при доверителен интервал - 95%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
лозунг преди 6 години
България, Фиджи на Балканите!
38
0
 
0
 
! Отговори
до 37 от славянин преди 6 години
Абе според мен не бог, а някой тарикат ги е създал 10-те ''божи'' заповеди, то затова и никой религиозен не ги спазва! Виж, такива първобитници като османлията сигурно редовно спазва заповедите на аалаха - бие по 5 пъти чело в земята на ден, гъзи се към небето, коли неверниците, блъсне се отзад редовно и останалите заповеди!
37
0
 
0
 
! Отговори
до 35 от славянин преди 6 години
Нали ти обясних защо на примитивите им е нужна илюзията бог!? Защото са слаби духом и без вътрешна опора няма да оцелеят в живота! Всяко религия е създадена от по една шепа малко по-умни хора в сравнение с примитивната биомаса около себе си, за да има с какво да я подчинят и владеят! Примитивът най-лесно се подчинява и владее с илюзията бог!
36
0
 
0
 
! Отговори
до 35 от славянин преди 6 години
Ти твоя аалах къде и кога го видя, анадолски примитиве!?
35
1
 
0
 
! Отговори
съм за гъмза преди 6 години
До КиретоКогато човек е доволен от себе си,това е предпоставка за щастие!А дали е образован или не,няма значение!Не смесвай Виенската филхармония с гъбичките по краката!
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Световният енергиен център се премества от Тибет към Южна Америка-езерото Титикака.От това произлиза хармонията и усещането за щастие.
33
2
 
1
 
! Отговори
радев преди 6 години
До до 40 от славянинБОГ и 10 заповеди е издал, *** няма кой да ги спазва
32
0
 
4
 
! Отговори
Кирето преди 6 години
Най-щастливи са бедните и неграмотни хора на планетата. Ще дам пример: Образованият европеец иска да отиде на концерт на виенската филхармония. Докато необразования човек иска да си слуша Таркан, Кондьо, Софи Маринова, Слави Трифонов Цеца Величкович и песента шушана и почти никога не е прочел и една книга защото го е срам и т.н
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най щастливи са от ГЕРБ, не само защото крадат най много в света, а и щото мислят , че Земята е плоска, Фиджи е остров в Русия, а Пекин е столицата на Виетнам.
30
3
 
5
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 6 години
До Я ВИЖ ТИ"Интересното там е че този остров е Руска Територия , има руски военни бази ."ПХАХАХА... глупакоооо наясно ли си какво си изтропал? Фиджи не е ОСТРОВ а група от 320 острова! Какви руски бази бе, като тия от тъмната страна на луната ли бе, кукумицин такъв!
29
4
 
1
 
! Отговори
Османлията преди 6 години
до славянинОооо ... значи събеседникът ми е бил от тези умните и красиви бългейри, вярващи че са произлезли от маймуни, и затова продължават да живеят като предците си! :-))Малко нещо знам за рефлексологията, но докторатът ми е върху АНАЛогията! :-) Сертифициран съм като анализатор 12'и разряд!
28
1
 
3
 
! Отговори
Поет преди 6 години
Османлията е 4укундур!Често поосмуква моя дърт папур!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само 2017 но и 2016 за мен бяха страхотни години, изпълних всички планове в професионален и личен план, станах финансово красив както никога преди в живота ми, обикалях из рая тук и видях неща които и по Дискавари не бях виждал и научих още колко красота има сред този край на Планетата която и по телевизията не бях виждал. 2018 ще бъде още по успешна и ще постигна и получа още повече от 2017По3драви от Сидни
26
5
 
1
 
! Отговори
Османлията преди 6 години
До славянинХмммм ... да, опитвайки се да докажеш колко си умен, само потвърди моите съмнения, че сте колосални охлювофрени, независимо дали се раждате такива по естествен път, или се охлювофренизирате впоследствие!!Та, щом почна пак да ми бърникаш из потурите да го търсиш pязaния, да те питам - и твоят бог Исус Христос ли беше ментално увреден, щото знаем, че и неговата карабина беше рязана, в най-крехка възраст!! Булгааааар булгааааар ... *** си кату на слону газо!!
25
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 27 османлиятаПич направо ме разби с този коментар. Българин съм, но съм съгласен с теб. Много гламава нация.
24
1
 
5
 
! Отговори
А бе преди 6 години
То и без да се хвърлят милиони за проучвания е ясно,че ако си богат,млад и здрав ще си по-щастлив,отколкото ако си беден,стар и болен.Голямо откритие направиха...
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаЕдва ли има по подходящ "ник" за вас!!!!!
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
туркия се крепи на едните опити-от векове
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те така са обяснявали и нашите баби, че чак са им повярвали . Сега като гледам в какво време са живеели и на какви сгради и места и ми става тъжно. Че така...
20
2
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
до разгонена. Кажи ми булка, как да те открия?