Пазят ли се кости на Хаджи Димитър в Сливенския музей?

Отговорът ще даде ДНК тест на съхранявания костен материал
4 яну 2018 18:00, Анисия Иванова
22
Пазят ли се кости на Хаджи Димитър в Сливенския музей?
Снимка: БТА

Регионалният исторически музей в Сливен твърдо стои зад хипотезата, че съхраняваните в неговите фондохранилища човешки кости не са на Хаджи Димитър. Това заяви за БТА директорът на музея Николай Сираков.

Костният материал ще бъде предоставен за изследване, инициирано от Национален парк музей "Шипка - Бузлуджа". Ще бъдат издирвани потомци на Хаджията, както и ще се направи опит за установяване на неговото лобно място.

Желанието ни е да се приключи с тази сага, да се знае чии са тези кости, коментира Сираков. Той бе категоричен, че РИМ-Сливен твърдо стои зад позицията на БАН от 1954 година, според която Хаджи Димитър е убит на връх Бузлуджа.

Директорът припомни резултатите от направена миналата година експертиза на костите от антрополога Йордан Йорданов, според която костите са на мъж с предполагаема възраст от 18 до 22 години, с височина 173 см, висок, ненабит и немускулест. Тези характеристики не отговарят на описанието на Хаджията. Според специалистите става дума за четник от неговата чета.

Мнението на директора на музея е, че костите трябва да бъдат погребани според християнската традиция и нямат място в музея. Докато не се изчисти този спор обаче, не можем да ги препогребем, посочи той.

Съхраняваните в музея кости са били донесени преди години в Сливен от майката на Хаджи Димитър - Хаджи Маринка и погребани в храм "Свети Никола" в града. Съществуват две версии за това къде точно е загинал Хаджи Димитър, като официалната е, че той е намерил гибелта си на връх Бузлуджа. Според втората, която допуска, че гореспоменатите кости са на Хаджията, той е бил пренесен от няколко четници в село под връх Кадрафил в Сърнена Средна гора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
2
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
До Анонимен 2 За кво им са тези кокали? Изхвърляй.
16
3
 
1
 
! Отговори
Гост_1 преди 6 години
Дори има легенда, че селото е било открито от Турците в началото на 19 век ... и четвърт от населението е било избото. Има и легенди в кои къщи се е криел Левски и както и на еди кой си баба му е била любовница на Дякона.Идете и вижте за себе си.А дали там са костите на Хаджията или на някой друг родолюбив българин е поле за друга дискусия.Поздрави и със здраве!!!
15
4
 
2
 
! Отговори
Гост_1 преди 6 години
В Средна гора, близо до с. Свежен има и паметник на Хаджи Димътър - на лобното място, където е погребан. В селото отдавна разказват за това. Този исторически факт не беше "политически коректен" и "удобен" в определен период от българската история, както и фактът, че си противоречеше и с Вазовата епопея. Не омалуважавам епопеята на Вазов, не ме разбирайте погрешно. В селото до преди време цареше доста родолюбив дух. Дори има легенда, че селото е било открито от Турците в началото на 19 век ...
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 5Ирак, иран - все тая ..
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10Или на някои паралия, който на времето е дал повечко на църквата ...
12
11
 
3
 
! Отговори
Робин Худ преди 6 години
Българската история е пълна с герои един от друг по големи айдуци както Шеруудската гора с разбойници.
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цяла история пълна с герои пък на нито един не се знае гроба, това води до много съмнения и за всичко.
10
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди време окрадоха къщата музей на Хаджи Димитър,включително и уникалните оръжия,някой се гаври с Хаджи Димитър и историята.Храма свети Никола е най-красивата,стара църква в Сливен.Да вземат проба на костите и от църквата и от музея,да се издирят наследниците и се сравни материала.Но щом тези кости са в музея,означава,че са на някой знаменит човек или герой,дори и да не са на Хаджи Димитър,не бива да се погребват в нормален гроб,а на специално място с паметна плоча.
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимно 6сигурно ти е брат щом знаеш
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доганизъм .
7
4
 
14
 
! Отговори
Другари преди 6 години
кокалите не оправят нещата и хората. Добри идеи и работа, работа и пак работа.
6
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се пазят.Те са откраднати от българина *** Ганчев.Същия открадна тленните останки на Чарли Чаплин през 1978ма година.
5
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Арктика има вр. Левски .А арктическото име на този връх няма ли да върнем?Всъщност правите ли разлика между Арктика и Антарктида? А между Иран и Ирак?
4
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българският старопланински връх се казва вр. Хаджи Димитър независимо къде са костите на войводата. В Арктика има вр. Левски и със сигурност не са том костите на Левски, а комунистите да не се дуп ят на доганци и да върнат българското име на върха.
3
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко оправихме и опряхме до кокалите на Хаджията. ..кикаляците на айдуците ги разнасят дивите зверове по чукарите обикновено. Тези кокали са някой друг. Ние като народ не се поинтересувахме от тялото на Апостола и не знаем къде е заровено, ако е заровено въобще.
2
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значение има негови ли са или не? Едва ли той или някой ще си ги потърси.
1
12
 
24
 
! Отговори
681 преди 6 години
Естествено, че безродниците ще твърдят, че костите не са на Хаджията!Сега всяко нещо от историята ни се цели да се омаловажи и в най-лошия случай да се унищожи всичко свързано с великите ни личности.Ех ,Българийо, как ли не се стремят да те заличат!Нима в комшиите ни всичко е както ни го представят?Ами не,но те са превърнали историята се в търговия,което грозно и печелят от това!