Кметове от Северозапада за сепаратистката идея: Глупости!

Поддръжници: Няма какво да ни спре. Скептици: Наивна идея!
Обновена: 5 яну 2018 07:08 | 5 яну 2018 07:06, Елка Василева
131
Кметове от Северозапада за сепаратистката идея: Глупости!
Колаж: Dnes.bg

Кметовете на Видин, Враца и Монтана оцениха идеята за отделяне на Северозападна България като несериозна.

Инициатори от декември събирали подписи за отделяне на Видин, Враца, Монтана, Козлодуй и Лом в обособена юрисдикция към Румъния. Целта била по-добър живот за хората от региона - по-добро заплащане, реформирана съдебна система и нулева корупция, каквато имало при съседите.

"Не коментирам глупости!", лаконичен бе кметът на Враца Калин Каменов пред "24 часа".

"В конституцията е записано, че Република България е единна държава с местно самоуправление, в нея не се допускат автономни териториални образувания и териториалната цялост е неприкосновена", каза кметът на Видин Огнян Ценков.

"От началото на мандата ми приоритет е връзката връзка между местна и държавна власт, всичко, което постигаме, е благодарение на съвместните усилия и доброто сътрудничество между местна, държавна власт, гражданско общество и реален сектор", допълни той.

Още по темата

На въпроса какво е мнението му за автономия на Северозапада и кметът на Монтана Златко Живков отговори лаконично: "Това е несериозно".

Доста хора от Северозапад всяка сутрин минавали моста да работят в Румъния за поне 1000 лв. месечно

"Почти всички будни хора в региона се познаваме. Няма какво да ни спре - ако хората го решат, ще се отделим териториално към Румъния, защото законът на ЕС позволява този акт", отсичат поддръжниците на референдума. Ще опитат да съберат над 400 000 подписа.

Починът обаче среща и много скептицизъм. "Известен наивитет има в тази идея. Да станем като Каталуния, звучи като кьорфишек", коментират бизнесмени от Монтана.

Пътят за икономическо възраждане на района е да се подкрепя продукцията на местни фирми и фермерски пазари, казват те. Иначе също негодуват от оттеглянето на държавата от най-бедния европейски регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
<Кмет на Видин - Огнян Ценков (ГЕРБ)<br>Кмет на Враца - Калин Каменов (ГЕРБ)<br>Кмет на Монтана - *** Живков (БНД, ПБЖ, РБ)<br>Кмет на Кула - Владимир Владимиров (ГЕРБ)......Има ли нужда от коментар повече, или пак ще говорите, че още управляват комунистите тук?
111
0
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Никой не иска действително да се отделя от държавата.Дедите ни са мрели за тая държава, в центъра на всяко село има паметник на убитите пред войни, възстания.Това е последния отчаян опит да се обърне внимание на тоя" забравен от Бога и царя" край. Ако се продържава както до сега, тук само роми на социални помощи ще останат след 20 години.Положението наистина е сериозно, не е въпросът образован ли е народа или не, мързелив или не.Същите "необразовани и мързеливи" ги взимат като топъл хляб другаде
110
2
 
2
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До Анонимен113 Значи, бизнесмените от Монтанско, които сами се хранят , че и данъци плащат на тая държава, и които също негодуват от ОТТЕГЛЯНЕТО НА ДЪРЖАВАТА ОТ РЕГИОНА, според теб са *** и мързеливци също??????А кои тогава работят? Кметовете, които само преразпределят?
109
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За дебелите охранени ГЕРБ-аджиски кметове всичко което не изнася на Тиквата са естествено глупости но животът не е само ченгета и корупция!
108
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи като ви кажат България имайте предвид само София.София отдавна е абдикирала от България не само от Северозапада и не я интересува какво става в Мелник,Добрич,Сливен,Поморие,Малко Търново,Лом и др.Крайно време е да се въведат автономни области барем вече тази държава тръгне напред.
107
6
 
7
 
! Отговори
Срам и резил преди 6 години
Защо прокурорът не се заеме с това орезиляване на държавата. След 100 години румънците ще кажат ето този национален румънски герой иска присъединяване на изконни румънски територии.Ето има румънско малцинство в БГ. Защо не е арестуван затова, че е *** и излага цялата нация тоя
106
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се че са глупости- това са предателски идеи,измислени в централата на Бе-ее Сепето,а хората в Северозапада имат право да поискат нещичко да се направи и за тях- комунисти там отдавна вече няма,те са измрели или са избити още от шайките на Сталин.
105
4
 
11
 
! Отговори
Дани преди 6 години
Засрамете се,господа управляващи.Нищо не е направено за Северозапада.А вие си вземате тлъстите заплати.И по добре автономия за нас.Подкрепям идеята.
104
9
 
3
 
! Отговори
А какво очаквахте? преди 6 години
Всички знаем че Северозапада традиционно си е територия контролирана от БСП. Отделно че в тази територия има голяма концентрация на лош човешки материал. Напълно логично е този район да е най западащия в България. Това си е напълно в реда на нещата. Там проблемите са натрупвани в продължение на 50-60 години. Още от времето на соца.Не могат да се оправят със магическа пръчка, при положение че пладите хора бягат и не искат да живеят в тези градове. Затова и никой не инвестира пари там.
103
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я, па тия от Северозападо, ояли са се и за това се чудят какво да правят. Да се намали за тоя край минималната заплата , та да видим чудото. И без друго 500 лева са им много.
102
6
 
6
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Бушонът, който ви спасява, господа самодоволни властници, е ЕМИГРАЦИЯТА. Кръстете се ония в Брюксел да не им писне от тарикатлъците ви и да не изхвърлят България от ЕС. Тогава ще видите какво е безработица, мизерия и бунт и саморазправа!
101
0
 
1
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
До ПитамА това се нарича КОРУПЦИЯ!
100
1
 
5
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
До Питам 101Откъде, след като требва да плащат на партийните каси, иначе ще им насъскат институциите да ги затворят?! А затворят ли ти производството ти пак плащаш постоянните разходи - заплати, наеми, охрана! обаче не произвеждаш и не продаваш - чиста загуба.За нови конкурентни продукти забрави, там требват много пари. А на пазара идват конкурентните продукти от нормални държави, внасяни от *** на власта "Купи-продай". Тогава фалираш или си вземаш машинките и създаваш работни места в
99
0
 
12
 
! Отговори
Сеирджия преди 6 години
До Отговор 100Свещена Простотия,Ами ти и да искаш да направиш завод, фабрика, цех, работилница, каквото и да е, все едно ще ти разгонят фамилията! Ще те започнат РИОПС, Пожарна, Кметство, ХЕИ - на мамун ще те направят. В други страни поне ги чакат да построят и да заработят, та да има какво да плащат, а у нас чиновниците си искат парите напрае!
98
2
 
4
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Поручика Балканец 99 Я да видим корупцията ли спира т.н. бизнесмени да плащат поне 50% от печалбата си за заплати?
97
5
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До ЛИЛИ 79 Ами Лили , ние не искаме да се погрижим за себе си , а чакаме на управниците. Дъжавата ли да ни построи соц. заводи ? Няма как.
96
2
 
17
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Малко статистика, Господа Самодоволни Властници. През 2003 година българите получават с 10% по-високи доходи от румънците и имат с 10% по-висока покупателна способност. Сега румънците вземат с 28% повече от нас. Защо ние загубихме тези 38%? Кой управляваше България за срока на този срив? Два мандата на БСП и три на ГЕРБ. Това са фактите!! В Румъния се борят с КОРУПЦИЯТА, господа властници, а вие само крадете и лъготите!
95
6
 
3
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
До шматка 13 Намериликъм кого да се пресъединяват... Така е ..Я па мислим да се пресъединим към Русия. Я вижте , Путин направи МРЗ в Русия целе 270 лв..А ние с тези 510 лв. Мизерия , мизерия...
94
8
 
4
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Мизерията поражда омраза, омразата - деление. Колко му е Капитановци, Неговановци, Флорентин и другите села по Дунава да се обявят за румънци? Колко му е торлаците да се сетят, че некога са претендирали да са сърби? Колко му е помаците да се сетят за "помашката нация"? Даже по-долу ще видите един русенец, нарекъл се помпозно Dies Irae изразява презрението си към софиянци. Колко му е един ден да се сети за етимологията на името Русе и да се обяви за руснак?
93
2
 
11
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 6 години
Чувството за Справедливост на Народа, господа властници, не е Брюксел та да можете да го залъжете с тарикатлъци. Ако Брюксел получава послушание и затова си затваря очите, Народът нищо не получава, само мизерни грошове при Европейски Цени. А насилието, на което толкова разчитате е илюзия. Пушката стреля накъдето я насочи тоя, който я държи. И като стане напечено нема да има къде да отнесете накраденото. Понеже за Брюксел и Вашингтон вече не ще сте нужни, а другаде ви чакат такива като вас!