Вятърът смени посоката си: Младите се връщат в България!

Изучени българи избират София вместо Силициевата долина
8 яну 2018 09:15,
479
Вятърът смени посоката си: Младите се връщат в България!
Снимка: Reuters

Кореспондентът на германската обществена радио-телевизионна мрежа ARD Сръджан Говедарица пише следното в своя репортаж по повод българското европредседателство: "Откакто влезе в ЕС, България успя да постигне напредък по почти всички икономически показатели. До 2015 година страната получи от ЕС над 12 милиарда евро, отбеляза стопански ръст от 9 процента, а за този период брутният ѝ вътрешен продукт се удвои. (…) Страната обаче има да извърви още дълъг път. България е смятана за най-бедната страна в ЕС и действително заема последните места по различни показатели. Освен това, заедно с Румъния, все още се намира под наблюдението на Еврокомисията. Основните проблеми са организираната престъпност, корупцията, дефицитите в съдебната система. Те пречат на инвестициите, а по този начин забавят и икономическия растеж".

"София вместо Силициевата долина"

В своята кореспонденция Сръджан Говедарица дава и оптимистичен пример - авторът ни среща с двама млади българи, завърнали се от чужбина, за да работят в родината си.

Същата тема присъства и в обширен репортаж на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг", озаглавен "София вместо Силициевата долина". В него между другото четем:

"Родителите на Мариела Станулова имали сериозни съмнения в здравия разум на дъщеря си. След като завършила Лондонското училище по икономика (LSE) и елитния американски университет Принстън, тя започнала работа като инвестиционен банкер. По всичко изглеждало, че ѝ предстои кариера в самото лоно на световната икономика. Вместо това обаче Станулова се върнала в София - скромната столица на най-бедната страна в ЕС.

"Всички недоумяваха", спомня си Станулова. То е все едно талантлива оперна певица да обърне гръб на нюйоркската "Метрополитън Опера" и да отиде в някой провинциален театър.

Станулова, която мисли и говори бързо, не допуснала някой да я разубеди. За разлика от своите родители и познати, тя не смята, че завръщането ѝ е стъпка назад в професионален план.

Постъпила на работа в една международна консултантска фирма, след което се прехвърлила в руска инвестиционна банка. На 26-годишна възраст подготвила сделката за продажбата на луксозен хотел в София.

"В Америка един младши партньор никога не би получил подобна задача", казва амбициозната вишистка и споделя, че се отказала от живота си в чужбина заради една връзка. Но за решението ѝ имало и чисто икономически причини.

Финансовият и IT-секторът в България процъфтяват, поради което там заплатите бързо растат. А и разходите за живот са сравнително ниски - както за жилище, така и за всекидневни нужди. Освен това семейната мрежа поема грижата за децата, която на запад струва немалко пари.

Вятърът очевидно е сменил посоката си - твърди Мариела Станулова, цитирано от "Дойче веле".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
43
 
! Отговори
FAKE NEWS преди 6 години
Затова ли ще уча разговорно ниво чужд език в момента и изчезвам на секундата като взема В1 ? А , че почти никой не остана от младите , които познавам ? Тук остават само *** , където освен , че са мързеливи са и много прости ... ама много .
22
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2030-та един град икономика, все чуждестранни компании, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, по-голямата част от малкия и средния бизнес в провинцията до 2025-та ще е фалирал, той вече едвам издържа тази лойна мафиото-масоно-милиционеро-политическа тежест, повечето собственици на БГ фирми са пред пенсиониране, а повярвайте ми след тях никой нормален няма да иска да продължи да прави бизнес в такива свински условия! Държавата е обречена, късно е!
21
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фалшиви новини.
20
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една птичка пролет не прави или 2-3.Трябва цяло ято ама то масово се изнася от тук и не се връща намирайки по-хубав живот и хубаво прави.Боко няма да върне младите.Ще ги върнат единствено доходи на европейско ниво,модерно образование,здравеопазване,социална система,държава ориентирана към населението и грижа за човека.Това липсва.Аз също бих избягал и дори нещо повече бих станал чужд гражданин отказвайки се от българското.Срам ме е че съм българин живеещ в най-бедната страна от ЕС.Това е
19
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безобразие! Като се върнат ще развалят статистиката за безработицата!
18
46
 
13
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
При Бойко е така.Нещата полека си идват на мястото. А Корделка иска да разруши всичко постигнато от Бойко и да върне Виденовото време.Не сте съгласни, а ?***.
17
9
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
врьщат се де-би-ли-те успелите не си и ппомислят за бьлгария
16
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Долна пропаганда, не само, че не се връщат,а масово започват да следват извън България младите. Нека изкарат на годишна база, колко са се върнали и колко са заминали.
15
6
 
52
 
! Отговори
Ко?...Не! преди 6 години
Платена публикация !!! Хубаво обслужвате герберастката шайка на вожда Суджук (Винету), може и да ви подхвърлят някое кокалче...
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е "завръщане", а обикновен етап от живота на човек, който е имал уменията и късмета да се реализира в професията си.
13
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, като прочетох някакво измислено име и спрях да чета и вярвам- Сръчкан Говердирян хаххаха
12
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ruska Investicionna Banka... No More Comments!!!!
11
1
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чувам ке строят 3-ти терминал на "Враждебна", заради големия наплив на пристигащи млади хоря
10
4
 
55
 
! Отговори
бле преди 6 години
ае стига глупости ...кой и къде се връщал,че нещо не разбрах?при Бойко и мафията?при селските буци в София?
9
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една птичка пролет не прави. Даже и две.
8
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха ха ха, пълни глупости. Това, че от 100 заминила 2-*** 3-*** са се върнали нищо не означава.
7
4
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой плати за тази лъжлива статия? Млади бягат и ще продължат да бягат.
6
4
 
70
 
! Отговори
Друго преди 6 години
си е от сутрин да започнеш да четеш вицове. Подобрява се настроението!
5
3
 
50
 
! Отговори
хааа преди 6 години
Къде са,дайте имена и примери а не лъжи...
4
4
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма логика! Връщането на един-двама, дори на една дузина не означава връщане на младите!