Вятърът смени посоката си: Младите се връщат в България!

Изучени българи избират София вместо Силициевата долина
8 яну 2018 09:15,
479
Вятърът смени посоката си: Младите се връщат в България!
Снимка: Reuters

Кореспондентът на германската обществена радио-телевизионна мрежа ARD Сръджан Говедарица пише следното в своя репортаж по повод българското европредседателство: "Откакто влезе в ЕС, България успя да постигне напредък по почти всички икономически показатели. До 2015 година страната получи от ЕС над 12 милиарда евро, отбеляза стопански ръст от 9 процента, а за този период брутният ѝ вътрешен продукт се удвои. (…) Страната обаче има да извърви още дълъг път. България е смятана за най-бедната страна в ЕС и действително заема последните места по различни показатели. Освен това, заедно с Румъния, все още се намира под наблюдението на Еврокомисията. Основните проблеми са организираната престъпност, корупцията, дефицитите в съдебната система. Те пречат на инвестициите, а по този начин забавят и икономическия растеж".

"София вместо Силициевата долина"

В своята кореспонденция Сръджан Говедарица дава и оптимистичен пример - авторът ни среща с двама млади българи, завърнали се от чужбина, за да работят в родината си.

Същата тема присъства и в обширен репортаж на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг", озаглавен "София вместо Силициевата долина". В него между другото четем:

"Родителите на Мариела Станулова имали сериозни съмнения в здравия разум на дъщеря си. След като завършила Лондонското училище по икономика (LSE) и елитния американски университет Принстън, тя започнала работа като инвестиционен банкер. По всичко изглеждало, че ѝ предстои кариера в самото лоно на световната икономика. Вместо това обаче Станулова се върнала в София - скромната столица на най-бедната страна в ЕС.

"Всички недоумяваха", спомня си Станулова. То е все едно талантлива оперна певица да обърне гръб на нюйоркската "Метрополитън Опера" и да отиде в някой провинциален театър.

Станулова, която мисли и говори бързо, не допуснала някой да я разубеди. За разлика от своите родители и познати, тя не смята, че завръщането ѝ е стъпка назад в професионален план.

Постъпила на работа в една международна консултантска фирма, след което се прехвърлила в руска инвестиционна банка. На 26-годишна възраст подготвила сделката за продажбата на луксозен хотел в София.

"В Америка един младши партньор никога не би получил подобна задача", казва амбициозната вишистка и споделя, че се отказала от живота си в чужбина заради една връзка. Но за решението ѝ имало и чисто икономически причини.

Финансовият и IT-секторът в България процъфтяват, поради което там заплатите бързо растат. А и разходите за живот са сравнително ниски - както за жилище, така и за всекидневни нужди. Освен това семейната мрежа поема грижата за децата, която на запад струва немалко пари.

Вятърът очевидно е сменил посоката си - твърди Мариела Станулова, цитирано от "Дойче веле".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


479
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
363
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е,че България има уникална природа,над половин година топло време и е рай за живеене,ако хората имаха добре платена работа и беше спокойно,без толкова кражби и престъпления.Много хора искат да се върнат,но няма да се върнат,заради тези две причини горе.
362
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На нашата улица в едно китно селце има само една къща целогодишно обитаема и две в които през лятото има понякога хора в тях. Това е истината.
361
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София е най-пропадналата столица на най-бедната държава в целия ЕС.
360
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък вчера видях един мармот на летището, идва насам да завива шоколад, защото българските работодатели се прочули, че плащат много високи заплати.
359
0
 
8
 
! Отговори
Jop преди 6 години
Ohooo, bg diplomaticheski missioneri ot po svera i u nas nalazili tamnata i bezvodna Sofia, deto raste, no ne staree... :-) pardon, iskarovata dolina na korupciata...
358
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо се връщат? Да европредседателстват ли, или има някой чуждестранен празник, та са ги пуснали в отпуск или нова авиолиния е пуснала промоционални билети :D
357
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София има работа за всеки, който иска да работи!Това, че някой го е мързяло да учи някоя перспективна специалност и предпочита да мие чинии в Англия, вместо да учи и да се развива в България, си е лично негов проблем!
356
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 363Освен от червеното наследство трябва да се отървем и от синьото. Ако някой си мисли че следовниците на измисленият икономист преподавателя по политикономия другарят Костов ще оправят България дълбоко си лъжи. И най после трябва да свикнем че дадени големи заплати се ЗАРАБОТВАТ а не се дават. Навремето заплати се даваха според длъжността която имаш.Та даването на заплати си е чисто соц. мислене. Най-лесно се променя собствеността ,а най-трудно отношението към работата и мисленето.
355
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кого си оставяте къщите бе хора?
354
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е едно хубаво място. Просто трябва да се отървем от червеното наследство и да вдигнем стандарта още малко. Вече има млади бизнесмени в ИТ сектора , които раздават големи заплати и се държат отлично с своите служители. Още 15 години да измрът и последните чичяции от преди 89 та и България, ще стане едно райско кътче в Европа.
353
14
 
9
 
! Отговори
Тур преди 6 години
Дедите ви заради това ли са умрели за свободна и независима България, за да я напуснете и изоставите на *** сега?
352
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и само твоето име кат мълвяха избегаха без страх . . .
351
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
лъжи менте новини
350
2
 
22
 
! Отговори
дебел депутат преди 6 години
всичко е една долна лъжа , в България се живее прекрасно :)
349
1
 
12
 
! Отговори
no mercy! преди 6 години
абе като не вървят нещата, истината трябва да се казва право в очите и да има обществена нетърпимост към всякакви нередности, докато т. нар. "държава" в лицето на правоохранителните, правораздавателните и контролни органи, започнат да изпълняват функциите си както трябва!
348
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плюят не територията...България ..плюят това в което я превърнаха бившите другари!Настоящи мутри!Мащеха - прогонила народа си!Плюят държавата - а тя е инстанция...и няма много общо с Родината!Плюят я с право!България без българи - не е нищо!А след още 20 години - българите ще са малцинство в България!Изчезваш ( заслужено ) вид!
347
3
 
23
 
! Отговори
Дойчин преди 6 години
До Анонимен 354И аз никой не обвинявам,че е напуснал България.И сестра ми със семейството си е в САЩ.Но пък да се плюе по всичко в България е много грозно.99 процента нямаше да емигрират ако получаваха същите заплати като в чужбина или дори по-ниски.Така че ясна е причината за емиграцията-ниските заплати.
346
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите се повишават яко, пенсиите също, убийствата се разкриват моментално, от чужбина се върнаха милиони българи и основаха IT компании в северозапада, София е на 3 морета:)))Иначе БГ била най-бедната и корумпирана лъжа в ЕС, ами лъжат бе
345
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз няма да обвинявам напускащите, защото зная как е, но ще ви кажа,че е много тъжно . Всички хора с които съм израснал вече ги няма, в чужбина са.Родното ми градче беше толкова живо и шарено, а сега улиците и къщите са пусти. Сякаш е минал някакъв страшен мор! С какво го заслужихме,дали Господ ни наказва и аз не знам . Виждам само разруха и тъжни лица . Бъдете живи и здрави където и да сте!
344
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пост 349 е отговор на 306