Военно обучение в 9-10 клас. Поне веднъж седмично!

Млади лекари се натискат за обучение като войници, по-лесно си намират работа в Германия
19 яну 2018 07:00, Елка Василева
85
Военно обучение в 9-10 клас. Поне веднъж седмично!
Снимка: архив, Булфото

Гимназистите да минават още от септември по 50 часа военно обучение в рамките на учебната година. Това са договорили министерствата на отбраната и на образованието. Планът за въвеждането на повече военно обучение се пишел от експерти на двете министерства, пише "24 часа".

В момента учениците от 9-и и 10-и клас преминават военно обучение, но само по 5 учебни часа в годината. Освен това тези часове са в рамките на часа на класния и реално учениците не придобивали почти никакви умения, твърдят военни.

Заради това часовете ще бъдат увеличени 10 пъти, освен това вече щели да се водят от специализирани преподаватели. В момента се пишели учебните програми за разширеното военно обучение.

Задължителното военно обучение в гимназия и въвеждането на доброволна казарма са записани в управленската програма на правителството. Засега обаче казармата се отлага поне за 2019 г., въпреки че вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че е договорил подкрепата на премиера Бойко Борисов и парламента за приемането ѝ.

За тази година в бюджета на Министерството на отбраната няма предвидени средства за въвеждане на казарма, обясниха оттам. Ясни били обаче принципите на доброволната служба.

Кандидатите да преминат през казарма ще получават заплата, но тя ще е доста по-ниска от тази на професионалните военни. Освен това те нямало да сключват договор. По желание след службата доброволците ще могат да се прехвърлят в професионалната армия. Надеждите на вицепремиера Каракачанов са такива войници да попълнят липсващите 5500 души в професионалната войска.

Експертите подчертаха, че идеите още са в начален етап от разработката им. Не е изяснено на този етап дали доброволната казарма ще продължава 6 или 9 месеца.

След като Красимир Каракачанов обяви намерението си обаче, срещу идеята му се обяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов. Той нарече доброволната казарма опасна импровизация. “Армиите, които въвеждат ограничена “наборна” служба, първо са осигурили добро заплащане, ефективна подготовка и модерно оръжие на професионалната си армия, а и младежите им не си търсят образование и работа главно в чужбина”, написа той във Facebook.

Паралелно със засиленото военно обучение в гимназията военните ще продължат да предлагат и доброволно военно обучение в центровете си в Плевен и Велико Търново.

В Плевен през бившето ШЗО за 2016 г. са минали на обучение два курса, единият от 45 души, а вторият от 60. Заради липса на пари през 2017 г. е имало само един курс, а за 2018 г. се планира да бъдат обучени 120 души.

На това военно обучение, което преминава за месец, може да се запише всеки българин, който е годен за военна служба и не е навършил 55 години. Обучението в Плевен е за хора със средно образование. Висшистите пък могат да преминат военно обучение във Велико Търново, където подготовката е двуседмична и се провежда във военния университет.

Интерес към тях имало главно от млади лекари, защото с военно обучение си намирали по-лесно работа в Германия, разказаха офицери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още по темата: армиявоенно обучение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
14
 
7
 
! Отговори
И да се пените, преди 6 години
и да не се пените,нещо трябва да се направи.Недопустимо е да израсне поколение от мъже-мухльовци.Казармата в стария й вид може да е остаряла, но задължително трябва да се вземат мерки най-напред за физическата кондиция на момчетата - или са льохмани с кашкавалени мускули, или си губят времето във фитнеса и се тъпчат с ***, за да направят мускулатура по изкуствен начин.Освен физическа подготовка, да се научат да действат в извънредни ситуации и да боравят с оръжие, ако се наложи.
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Добре, аз ще стоя в окопа и ти ще ми докараш дрон, с нещо? да ме пука? И какво е това "НЕЩО"?"На теб като ти кажат "дрон", ти си мислиш, че това са онези летящи квадрикоптерчета, които децата управляват с дистанционно в парковете.Тц, не! Прочети малко за:MQ-1 PredatorGlobal HawkMQ-9 ReaperMQ-8C Fire ScoutИ други подобни.А питаш с какво НЕЩО ще те пука дрона ли? С каквото му сложат! С всичко може! И лютеница може да ти хвърля!
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно пък германците пасат трева и ще вземат предвид някакво смешно двуседмично "военно обучение".
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Интерес към тях имало главно от млади лекари, защото с военно обучение си намирали по-лесно работа в Германия, разказаха офицери."Нашите военни са инструктирани да казват такива нелепици. Играта им е, че в Българска армия трудно могат да си намерят лекари и се надяват да има излъгали се кандидати с тези им приказки, че "по-лесно си намирали работа в Германия" и като отидат на обучение, тепърва да почнат да ги омайват да останат в Българска армия. Иначе това за Германия, НЕ Е вярно. Лъжа е!
57
5
 
0
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименДобре, аз ще стоя в окопа и ти ще ми докараш дрон, с нещо? да ме пука? И какво е това "НЕЩО"?
56
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименКато те накарат да плащаш за сигурност, плюеш!
55
3
 
6
 
! Отговори
да преди 6 години
всичките playstation-войници тук са са компетентни и знаят как се прави армия и как се воюва:))))))))))))))))те цял живот от окопа не са излизали и знаят как ги стрелят дроновете-невидимки отгоре:))))))))))))))половината си пишат имената с грешки и ако го сложиш пред компа повече от това да си провери facebook не уме..но много знаят иначе
54
1
 
0
 
! Отговори
1 преди 6 години
До даКак, да не ходят, ходят и се подготвят за висишсти големи специалисти/наливат се с алкохол и се друсат, като за световно/!
53
0
 
5
 
! Отговори
До: Зелка преди 6 години
Какво общо има военното обучение с намирането на работа в Германия , нещо си копирала вече оплетен Материал от друга Медия
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде ще се биете? Кой ще се бие? Седиш в окопа, а от горе те пуца дрон и дори не знаеш къде е! Армия се прави с техника не с кубинки.
51
2
 
7
 
! Отговори
да преди 6 години
ох, щяло да им пречи на мързеливите да учат специални предмети и да се готвят за универитети хахахахахахахахахахахаама много ученолюбиви станахте:))))))))))))))))а,да..и програмата в училище била тежка...те не ходят,но програмата тежала:))))))))коя програма-на телевизията ли
50
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакъв смисъл няма от казармата, който иска в армията може да кандидатства. Тия лишеи само се чудят от къде още да крадат пари!
49
0
 
4
 
! Отговори
импровизации преди 6 години
За няколко месеца обучение никой нищо няма да загуби!Друг въпрос е,че това е една недомислица,без ясна идея и цели!Когато липсва национална стратегия за полза на държавата,а политиците вечно се ослушват към амер.посолство,това са резултатите!В крайна сметка някои ще усвоят "едни пари"!
48
3
 
7
 
! Отговори
1 преди 6 години
До АнонименВ САЩ, Русия, Китай, Израел, Кореите и т.н., по- прости ли са, че не ги подготвят само за университет?
47
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мина номера с казармата попнаха сега леко по леко . Не разбрахте ли , че обществото не иска казарми бе. Направете си платена военна , който е роден за това да ходи. Не може да карате деца да се занимават с оръжия и глупости. Имат достатъчно да учат за вбъдеще , за да им губите време.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 44Аз съм бил в казарма, вярно само 6 месеца, но все пак, само дето научих да пуцам с калашката.Ти пак си се научил, ами аз имам приятели, които ходиха и не могат да прикладватобикновена ловна пушка.Викам, абе ти какво прави в казармата?Ами косих вика, копах канали.Аз тия неща съм ги правил още като ученик.Каква е разликата като не съм бил в казарма?Ми то аз съм стрелял много повече от техните 9 патрона.
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да учат специални предмети и да се готвят за университет ще трябва да си пълнят главите с глупости.Кога ще се отървем от тоя пусти комунизъм Боже?Кога?
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с някое друго курсче армия ще правят???Аз съм бил в казарма, вярно само 6 месеца, но все пак, само дето научих да пуцам с калашката. Толкоз.И да марширувам и козурувам.И не съм бил връзкар или писарушка в щаба, а си бях на истинска служба.Порнография.
43
3
 
4
 
! Отговори
хм! преди 6 години
На това което искат да правят, навремето в турската империя не са ли му викали "башибозук"? Аз ако се запиша трябва ли да си нося храна за три месеца? И каква пушка да си купя? За танк няма да питам, за тях разбрах че са свършили.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Волен сина да влиза в казармата като толкова настояват!