Родителите оцеляват, децата стават агресивни: Кой е виновен?

Подрастващите нямат критично мислене, обяснява психолог
24 яну 2018 15:20, Петя Славова
50

Децата нямат критично мислене към провокациите от техните връстници. Те самите не се питат "трябва ли да го направя". Така коментира в "България сутрин" агресията у непълнолетните и малолетните психологът Александра Петрова.

Темата, в която мнението си даде и експертът по онлайн медии Жюстин Томс, идва след случая, в който 14-годишен преби бездомник до смърт, а приятелите му гледаха, дори заснеха престъплението.

По думите на психолога децата слагат високи предизвикателства пред себе си. Провокират се едно друго и няма как да не изпълниш дадената ни заявка - като ритуал, който трябва да направиш, за да влезеш в групата.

Петрова даде пример от своята практика със случай от петък.

Още по темата

"Виждам се с момченце в 3 клас, родителите му го изчакват пред кабинета. То ми казва: Ще ти споделя нещо, но в никакъв случай няма да го разпространяваш. Трябва да подпаля косата на едно от момичетата с най-дългите коси в класа", обяснило детето.

Психологът го пита "защо", а то отговаря, сякаш се подразбира: Иначе ще ме смятат за женчо.

По този повод Александра Петрова отбеляза, че идеята не е само върху провокацията, която е сложена на малкото момче. Самото то не се пита "трябва ли да го направя".

"Искаше да ми сподели, за да има съмишленик в деянието и да избере на кое момиче да направи това действие", обясни тя.

Според Жюстин Томс родителите също имат роля в споделянето на информация в интернет, както в случая от Варна, в който едното дете-свидетел заснема с телефона си престъплението върху 53-годишния бездомник.

"Интернет е само още едно средство за децата да изгреят като звезди в очите на кръга около себе си", посочи Томс пред Bulgaria ON AIR.

Александра Петрова подчерта още, че около нас постоянно има поводи, които не позволяват на децата да се научат как да се справят със своите емоции, като базовият фон стои в семейството.

"Родителите оцеляват или не знаят как да се справят... Децата изобщо не знаят как да управляват негативните си емоции. Все по-трудно изграждат авторитет към възрастните хора. От много ранна възраст спират да се учат. Бързо стигат до фрустрация, не са научени да отлагат желания - съответно, бързо се стига до агресия", обясни психологът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: насилиедецаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До В БЪЛГАРИЯ Е ДОБРЕПълни глупости, произведени от кремълска лека женичка.
26
7
 
10
 
! Отговори
В БЪЛГАРИЯ Е ДОБРЕ преди 6 години
В Америка отдавна в училищата има металдетектори за оръжие на входа на училището и за да влезеш в "елитен" клуб трябва да се докажеш унизявайки по-слабите и беззащитните. Значи сме на път "да ги стигнем американците" или поне де движим в "правилната" посока поне по този показател - насилие в училищата. Жчакваме "Американско" бъдеще от новото поколение.
25
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днешния родител е напълно абдикирал относно възпитанието на децата си, той смята че е това е работа на друг или въобще не му дреме, защото нека си го кажем направо мързи го, ама много го мързи да се занимава с децата си. Друго си е да се излегнеш пред телевизора, да боцкаш от салатата, да попийваш ракия и да изпускаш доволно газове, докато гледаш турския сериал или биг брадър - дето се вика няма време и за децата.
24
9
 
19
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Без агресия човек са превръща в безполезно досадно мекотело - помисли малко върху това. Относно децата, те винаги са били и ще бъдат агресивни, въпроса е че никой не ги възпитава къде са границите, а за да поставиш тези граници трябва да се твърд, ако трябва ще удариш един два шамара на детето си, но то трябва да разбере, къде е границата!
23
1
 
17
 
! Отговори
11 преди 6 години
Без законието е виновно. А кой е виновен за него? деПУТатите... Ние преживяваме последните 20 години...
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да политиците са виновни за лошото възпитание на вашите деца, едно време само политиците са отглеждали децата на хората и от време на време корумпирани магистрати. Сериозно спрете най-сетне нета в лудниците!
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До родителВиновна е цялата политическа пасмина и корумпираният съд !!*** и да подмениш с "нова", системата като е същата - ще бъде същото
20
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една от първите писмености е финикийкската. На глинена плочка е изписано : От днешната младеж нищо не става .
19
2
 
21
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Ти капиталист ли си ?Имаш ли деца? Или самият ти си още дете?Расте поколение в ПЪЛНА СЛОБОДИЯ.С фалшива самооценка и агресивна настоеност.Вижте форумите -90% са млади и малки хора а нихилизма и агресията е в почти всеки пост.
18
1
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До 2Господ когато ти е давал фалос или ***, едва ли ти е гледал колко пари носиш в джоба си. Как се завъдехте такива егоистични, безмозъчни твари!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ...други да им ги гледат и контролират ...... за да ги превърнат в бели роби, нали !
16
3
 
6
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Как кой - Путин, то се знае! А, да не забравяме и злите руски хакери!
15
4
 
21
 
! Отговори
... преди 6 години
Значи когато не става с говорене то винаги ама винаги е ставало с дървения господ! Защото е ясно, че на едно 8-10 годишно дете няма как да му говориш и да очакваш да те разбере като на възрастен! Отделно, че родителите на такива деца отдавна не могат да се нарекат родители! Те просто са довели на бял свят едно друго човешко същество и толкоз! Нещо като индианците по тия земи те правят същото довеждат деца на белия свят и после други да им ги гледат и контролират!
14
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе и навремето се биехме, ама сега хлапетата съвсем полудяха. И мисля, че затова политиката има голяма вина. Трябват повече условия за младежите и образование, а не само да си тъпчат главите с чалги, тъппи филми и дроги.
13
2
 
16
 
! Отговори
До 8 -Родител преди 6 години
Не ,,родителю"/явно не си/ не прехвърляй проблема от болната глава на здравата.Първите седем са най важни/теб явно са те изпуснали/Ако насърчаваш агресията на детето си в дома си,никоя институция не може да го спаси.Само с таблети и интернети няма как да си възпиташ отрока.Ама и ти ако си от същото,,тесто" положението е неспасяемо.Вината се търси винаги навън и никога у себе си в днешно време.
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :):)онзи с 80 % ще излезе май прав...оня с 80% е един от най-върлите капиталисти
11
3
 
22
 
! Отговори
:):) преди 6 години
беднотия и оскотяващ народ, заливан от тотална бързо смилаема простотия, сърдят се много, но онзи с 80 % ще излезе май прав...
10
7
 
18
 
! Отговори
Кой е виновен? преди 6 години
Една дума: КАПИТАЛИЗМА!
9
7
 
18
 
! Отговори
Шамаренко преди 6 години
Родителите оцеляват ден след ден.Така живее тук човек обикновен.Децата станали са агресивни ?Туй е реалността ни депресивна.
8
5
 
19
 
! Отговори
родител преди 6 години
Виновна е цялата политическа пасмина и корумпираният съд !!

Спонсорирани публикации