Минималната заплата расте, а таксата при джипито? Нека и тя!

Съсловието лансира идеята за увеличаването й на 5.10 лв.
Обновена: 27 яну 2018 21:59 | 27 яну 2018 18:29, Веселина Йорданова
215
Минималната заплата расте, а таксата при джипито? Нека и тя!
Снимка: архив, БулФото

Потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар да се увеличи на 5,10 лв. Тази идея се лансира сред съсловието на джипитата, съобщи Дарик.

Тя получава подкрепа както от представители на Българския лекарски съюз, така и на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Коментира се тя да се обвърже с минималната работна заплата, която в момента е 510 лева.

Джипитата, които споделят идеята, са на мнение, че реализирането й би могло да отсее пациентите, които наистина се нуждаят от преглед при общопрактикуващ лекар, от тези, които отиват при джипито само, за да си поговорят с него.

Д-р Костадин Сотиров, председател на общопрактикуващите лекари в Пловдив, коментира: "Два пъти се увеличи минималната работна заплата, а тази такса си остава същата и тя вече няма тази роля, която би трябвало да изиграе".

По думите му освен съфинанрисараща роля, тя има задачата да ограничи безсмислените посещения.

"Един човек може ей така просто да мине да си поговори с тебе, да, ама в това време има хора, които наистинат страдат и чакат в чакалнята. Защото когато трябва да платиш 5,10 лв., ти няма ей така да губиш врмето на лекаря, а ще отидеш, когато имаш проблем", смята той.

Медикът даде пример, че в Холандия таксата е 10% от стойността на прегледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: джипитаксаличен лекар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
17
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
До Анонимен16Напротив, пълно е всеки ден с едни и същи баби, които висят за лаф и да си мерят кръвното. Пък ти си чакай...
14
41
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХмммЛъжеш, та чак ушите ти плющят. Синята карта е за спешни случаи само, а не за прегледи през европейска осигурителна система. Такса има навсякъде, започва от 10 евро, при това осигуровките са от 200 евра на месец нагоре, а не 18лв. На тричленно семейство е с събира 700 евро за здравна вноска. И да, таксата трябва да се вдигне! Не може фризьора да ти взима 15лв. за подстрижка, а да ревете срещу висококвалифицирания труд на лекаря. Нали уж здравето ви било най-ценно.
13
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 14Трябва всички българи да можем да виждаме, къде отиват държавните пари.Докато немяме тази възможност определени хора ще си правят бизнеси с народни пари.
12
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Защото когато трябва да платиш 5,10 лв., ти няма ей така да губиш врмето на лекаря, а ще отидеш, когато имаш проблем"Хората необичат да ходят на лекари. Така, че ходенето на лекар не е като ходенето на кафе.
11
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те гледат да ти взема таксата не да те лекуват и колко пъти в месеца ги посетиш това по добре за тях въпроса е за пари а ти си платил здравни осигуровки които не ползваш къде отиват парите за здраве кой ги прибира ?
10
10
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да махат здравните осигоровки и да правят таксата 5 лева.При наличието на здравни осигоровки трябва прегледа да е безплатен.
9
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
SAMO BOI GI OPRAVYA TIA,A NE CE NAYADOHA.
8
7
 
66
 
! Отговори
Бонго Тиквата преди 6 години
Малко е 5лв. Нека са поне 10. Хората се пребиват за 300 лв. заплата, а джипи с под 3500 лв. не можеш да намериш. Като влезеш при него те претупва по бързата процедура, бърка ти диагнозата и ти предписва от най- скъпите лекарства и поради това е нужно да му се увеличи хонорарът поне четворно.
7
9
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медицината е търговия, лекарите са търговци, здравето е стока, така е при капитализма и демокрацията.Не свикнахте ли вече?
6
10
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато заплатата ми се вдигне 2 пъти, тогава и таксата при личния лекар да стане 5.10!
5
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Maчкай, Бойко!
4
6
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрете да ми "удържате" пари за здравни осигуровки и тогава ще ви плащам по 5.10. Ненаядохте се.Един път, преди 3 години се обърках да ида за медицинско(жених се). Ами то непрекъсната опашка пенсионери, едва с вредих след 5 часа висене. Недай си боже да ми има нещо. Десет години удръжки, после 5 часа на опашка, накрая и 5.10 да им платя. А един дудук да им врътна, така поизмеждудругото?
3
5
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв цинизъм а точно абсолютно некадърните,ненужни търтеи джи пита взимат най много пари от нас без да правят друго освен да възпрепятстват хората да отидат при специалист
2
2
 
35
 
! Отговори
tito преди 6 години
донякъде е така......обаче.......с колко се увеличиха минималните пенсии и колко са те в момента?и защо се допусна хора ,работили цял живот,да бъдат минимално изравнени с калпазаните с по 10-12 години стаж?....с по 210 лева...не е ли цинично?
1
6
 
58
 
! Отговори
Хммм преди 6 години
Интересно, в държавите от ЕС където съм пътувал, такса няма, показвам си синята здравна карта при нужда и всичко е 0 цента. Ако се предпишат някакви лекарства от публично заведение струват центове в аптеката. И ме облужват като принц в болницата, намира се и преводач при нужда. Защо така нашите другари не са усвоили тази европейска практика? Като бонус, познати чужденци осигурени от ЕС в България, при нужда им искат такса 30 лв, или да си ходели откъдето са, там да ги лекували.