Скок на минималната заплата, скок на вноските за безработни

Хората без работа дължат вече по 20,40 лева на месец
49
Скок на минималната заплата, скок на вноските за безработни
Снимка: Dnes.bg

От 1 януари 2018 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 20,40 лева. Такива са трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, напомнят от Националната агенция за приходите.

Със Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2018 г. от 1 януари 2018 г. е определен нов размер на минималния осигурителен доход - 510 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се  Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8 на сто върху 255 лв, се уточнява в съобщението.

От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за януари 2018 г. трябва да се внесе най-късно до 26 февруари 2018 г., тъй като 25 февруари е почивен ден – неделя.

От НАП напомнят също, че всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя се подава в офиса на агенцията по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Тоест, ако от 1 януари 2018 г. трябва сами да внасяте здравноосигурителни вноски, то следва да подадете декларация Образец 7 до 26 февруари. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен осигоровките трябва да отпаднат. На тяхно място може да се въведат здравни застраховки и да са пожелание на човека. Лудост е един безработен да дължи 20,4 лева за осигоровки. Ако неполучава помощи няма откъде да вземе тези пари.
17
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дължа ви уяча си маамето ви недъгаво и скапано.Няма да видите никога 1ст от мен моята фирма и семейството ми бoклyци кoмyнистичеcки
16
2
 
54
 
! Отговори
Учуден преди 6 години
До 35134Щом си безработен се предполага , че нямаш доход , от къде 20 лв . за осигуровки ?
15
2
 
59
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Ако не ползваш здравните услуги, защо пак дължиш пари, като си безработен?
14
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А едно съсловие което скоро ще е мнозинство дали се самоусигорява че ползва здравна помощ?или има изключения?и ако има изключение, то това не е ли дискриминация?
13
23
 
8
 
! Отговори
35134 преди 6 години
До УчуденЕ нали ползваш услуги ?? Кво си се учудил? В магазина питат ли те имаш ли пари или гледат какво си сложил в кошничката?
12
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА
11
2
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз се чудя за какво се плащат здравни осигуровки, когато всичко при лекар и зъболекар се плаща.
10
1
 
61
 
! Отговори
синедриона преди 6 години
С две думи, територията ни трябва, освобождавайте я кой както намери за добре.
9
3
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И откъде трайно безработни,които не получават обезщетение за безработни и не са на държавна издръжка ще намерят 20,40 лева на месец,които да внесат в бездънният чувал,лакомо зейналата уста на държавата??....упе ли ще дават,що ли??
8
1
 
86
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
Каква голяма заплата, бе ? 510 лв. за кое по- напред вода, ел. или осигуровки ?Има само една определяща дума и тя е ГЕНОЦИД.
7
1
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как може да извадиш проценти от нула и да получиш отговор по-голям от нула?Задача за отличници.Това уравнение има отговор само в БГ и само в БГ сумата 250евро, се нарича заплата.
6
49
 
10
 
! Отговори
Киртак преди 6 години
До ХахахахахА пари за цигари имаш ли когато си безработен?
5
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен (3)Какво общо има заплатата на работещите със здравната вноска на трайно безработните?
4
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Последно? Нали уж излезе информация, че се увеличила от 16,70 на 18,40 лв. Това 20,40 какво е? Стъкмистика в полет?
3
68
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма работа.Не виждам какво толкова е станало.По-голяма заплата, по-големи осигуровки.Съвсем в реда на нещата.
2
3
 
89
 
! Отговори
ДА преди 6 години
хахаха!Най-накрая да видя едно заглавие,което казва истината!Скача минималната РЗ,скачат и осигуровките,не само на безработните-на всички!!Ама затова пък от скока,се определя средната РЗ,която пък формира заплатата на депутатите!Това е целта,господа!Сега ясно ли ви е!!
1
5
 
126
 
! Отговори
Хахахахах преди 6 години
Щом си безработен се предполага , че нямаш доход , от къде 20 лв . за осигуровки ?