Безплатни жилища – новата идея за връщане на българите от чужбина

Само високи заплати няма да привлекат квалифицираните ни сънародници
31 яну 2018 09:00,
423
Безплатни жилища – новата идея за връщане на българите от чужбина
Снимка: архив Reuters

Освен високи заплати, квалифицираните българи в чужбина може да получат и безплатни жилища от държавата, ако решат да се върнат обратно. Идеята се обсъжда от правителството като възможност за справяне с липсата на работна ръка в страната.

Преодоляването на недостига не може да стане само с предлагане на високи заплати, трябват и други стимули, един от които може да е безплатно жилище. Това предложи вицепремиерът Томислав Дончев по време на проведената вчера 12-а годишна среща на бизнеса с правителството, пише "Сега".

"Има хубави инициативи от страна на частния сектор - ако някой се завърне от чужбина и отиде да работи при тях, да получи определени стимули - да му покрият разходите за път, за настаняване...Това звучи добре. Но аз си мисля, че имаме два резерва, които са изцяло неизчерпани", каза Дончев пред бизнеса.

Според него първият от тях е жилищната политика.

"Не може в страната тя да се изчерпва само с намиране на жилища за социално слаби граждани. Тя трябва да е част от стимулите, свързани с пазара на труда. В някои райони на страната имаме огромен потенциал от неизползвани жилища, които са де факто необитаеми - не можем да открием дори собствениците им, за да ги накараме да си платят данъците. Но ако местните власти разполагат с по-големи жилищни фондове, това би могло да бъде част от стимулите - настаняване в ремонтирано жилище", коментира вицепремиерът.

Той все пак допълни, че решението къде да работиш и живееш е сложно, защото изисква отговори на въпросите къде ще учат децата ти, къде ще се лекуват, има ли риск да ти откраднат колата.

Всяка година около 25 хиляди българи напускат страната, а 11.5 хиляди се връщат.

Дончев даде да се разбере, че се обсъждат и други идеи за борба с недостига на работна ръка. Една от тях е активирането на неактивните безработни българи - около 200 хиляди души.

Много сериозен резерв за квалифицирани кадри е раздутата държавна администрация. "Сега в публичния сектор са заети около 10% от работната сила, които могат да намалеят с въвеждането на електронно управление. В рамките на следващите до 5 г. служителите на гише в администрацията ще намалеят с до 1/3", обясни още Дончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
306
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да ми построи един блок безплатно после ще раздам жилищата на нуждаещи се хахаха.
305
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 304Преди да дойде ГЕРБ на власт някак си успявахме да се справяме. Даже и през Жан- Виденовата зима оцеляхме. През последните години стана изключително трудно, всичко е ужасно скъпо в сравнение със заплатите, които получаваме. Няма светлина в тунела.
304
0
 
30
 
! Отговори
Fuck you преди 6 години
Не съм прочел НИТО ЕДИН ЕМИГРАНТ ДА СЕ ОПЛАКВА че парите му са малко!Но строителите на "нова България" ореваха орталъка с мощните заплати от 510лв.Стига сте ревали бе - строителите
303
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В моят блок в Хисаря,от 120 апартамента сигурно едно 80 са празни в посока чужбина.Вече няма с кой да си кажеш едно здравей! Мен не ме плаши липсата на пари и глезотийки,всичко мога да понесе, освен това.Много е тежко да виждаш с очите си, как всичко изчезва,руши се,обезлюдява се и да не можеш да направиш нищо. Чувствам се така сякаш някой се гаври със семейството ми, а аз съм вързан и не мога да направя нищо.
302
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези жилища сигурно някой щедър и великодушен бизнесмен ги е построил безплатно . На кой ги разправяте тия бе безплатен обяд няма(всъщност има за едни с привилегии , но няма да ги назова, защото ще ме изтрият свобода на словото кво да правиш).
301
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И като върне тези, а продължава да гони работещите на минимална заплата и какво?Накрая кой ще е лекар, учител?Няма вече и лекари.Отивам в частна клиника в София с болки в бъбреците, и там ме гледат на уред и казват няма ви нищо, но болките продължават, отивам в голяма държавна клиника и ми казват кат ме гледат на уред "Имате камъни като орехи, операция веднага", и накрая отивам в Пирогов и ми казват на уред, че камъните са малки и ми бият една инжекция и болките свършват.3 болници 3 диагнози
300
0
 
45
 
! Отговори
7777 преди 6 години
90% от нашите сънародници в чужбина НЯМА да се върнат в тази бедна територия.В Франция срещнах едно българско семейство от гр.Варна и от дума на дума човека каза че е доволен от живота в Франция и не смята да се връща в България.Така че с жилища и милища номерата на *** няма да минат.
299
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата е толкова некадърна, че не бих и поверил да ми чисти тоалетната и толкова корумпирана, че ще назначи управител на водопад. С една дума "Закривай!" .
298
0
 
50
 
! Отговори
Мене преди 6 години
Първо ни докарахте до просешка тояга да ви работим и пълним гушите на вас и на работодателите,които създадохте и закриляте със смешните си закончета.После изведнъж ревнахте,че нямало КВАЛИФИЦИРАНА работна ръка.Ами то както вървят нещата и неквалифицирана няма да остане,28 години се въртите едни и същи хиени на власт.Нека това,което сте създали(разрушили) през тези години и прогонихте хората ви тежи на съвестта.Казах.
297
5
 
5
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
До Анонимен 310 Изпуснал си и еднаквите заплати , като при соца.
296
0
 
23
 
! Отговори
WTF ? преди 6 години
"...квалифицираните българи в чужбина". А сега де. Аз като имам висше образование, обаче карам камион в чужбина? Съм ли квалифициран или не съм? Сигурно ще ми дадат някое студиице, а на по - успелите - мезонети, къщи... То всъщност даже не е и смешно, ами не знам какво е...
295
1
 
23
 
! Отговори
Няма проблем преди 6 години
Безплатните жилища са като безплатното саниране. Провал.
294
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво, а какво да кажем ние, дето бачкаме тука и плащаме данъци и заплатите на неработещата и раздута администрация?Този Д.БИЛ разбира ли какво точно казва?
293
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 308Искам всички да имат еднакви права и задължения толкова ли много искам?
292
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И безплатен живот да ми обещават, не се връщам. НЯМА ДА РАБОТЯ ЗА КОМУНИСТИ И МУТРИ СТАНАЛИ ДЕМОКРАТИ, ЕВРОАТЛАНТИЦИ И ПОЛИТИЦИ!
291
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 303Като искаш привилегии като на ромите, напусни работа, отиди да живееш в някое гето и живей от социални помощи.
290
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 305Говоря за края не за началото бе ттъ пир.
289
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мда ама Горанов защитава банковото лоби и джет кредити което печели
288
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 301. Нищо не разбрал от романа. След като животните вземат властта, те започват да третират другите животни,още по жестоко от хората преди това. Плебеите винаги ще си останат плебеи, а патрициите-патриции. Понякога се случва, плебеите да победят патрициите в някоя революция. Веднага след това, новите лидери стават патриции и запопват да третират плебеите, както и предишните. Това иска да ти каже Оруел. Историята изобилства от примери за това.
287
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 298ГЕРБ стои на власт, защото България никога до сега не е била толкова добре от 1944г насам.Всички помним какво беше преди ГЕРБ.Аз не искам някаква нагла русоманка да ми решава съдбата и да ме праща в суюз с някакви азиатски диваци от дълбокия Сибир.

Спонсорирани публикации