Безплатни жилища – новата идея за връщане на българите от чужбина

Само високи заплати няма да привлекат квалифицираните ни сънародници
31 яну 2018 09:00,
423
Безплатни жилища – новата идея за връщане на българите от чужбина
Снимка: архив Reuters

Освен високи заплати, квалифицираните българи в чужбина може да получат и безплатни жилища от държавата, ако решат да се върнат обратно. Идеята се обсъжда от правителството като възможност за справяне с липсата на работна ръка в страната.

Преодоляването на недостига не може да стане само с предлагане на високи заплати, трябват и други стимули, един от които може да е безплатно жилище. Това предложи вицепремиерът Томислав Дончев по време на проведената вчера 12-а годишна среща на бизнеса с правителството, пише "Сега".

"Има хубави инициативи от страна на частния сектор - ако някой се завърне от чужбина и отиде да работи при тях, да получи определени стимули - да му покрият разходите за път, за настаняване...Това звучи добре. Но аз си мисля, че имаме два резерва, които са изцяло неизчерпани", каза Дончев пред бизнеса.

Според него първият от тях е жилищната политика.

"Не може в страната тя да се изчерпва само с намиране на жилища за социално слаби граждани. Тя трябва да е част от стимулите, свързани с пазара на труда. В някои райони на страната имаме огромен потенциал от неизползвани жилища, които са де факто необитаеми - не можем да открием дори собствениците им, за да ги накараме да си платят данъците. Но ако местните власти разполагат с по-големи жилищни фондове, това би могло да бъде част от стимулите - настаняване в ремонтирано жилище", коментира вицепремиерът.

Той все пак допълни, че решението къде да работиш и живееш е сложно, защото изисква отговори на въпросите къде ще учат децата ти, къде ще се лекуват, има ли риск да ти откраднат колата.

Всяка година около 25 хиляди българи напускат страната, а 11.5 хиляди се връщат.

Дончев даде да се разбере, че се обсъждат и други идеи за борба с недостига на работна ръка. Една от тях е активирането на неактивните безработни българи - около 200 хиляди души.

Много сериозен резерв за квалифицирани кадри е раздутата държавна администрация. "Сега в публичния сектор са заети около 10% от работната сила, които могат да намалеят с въвеждането на електронно управление. В рамките на следващите до 5 г. служителите на гише в администрацията ще намалеят с до 1/3", обясни още Дончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даването на привилегии на група хора и пренебрегването на друга група хора е дискриминация.
245
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какви безплатни жилища бе! Полвината народ се е заробил със заеми за по 20 години, сега на някакви ще им се дава безплатно. Че те по-черничките братята са социално слаби, а живеят в егати къщите, още ли ще им се даде сега?1? Айде стига глупости!
244
3
 
20
 
! Отговори
до 257 преди 6 години
А вие патриотите в България, защо не запалите парламента? Ама по-добре е да се седи и да се лае пред компютъра, че някой има смелостта да си живее живота както той иска, а не в мизерия за разлика от повечето от вас.
243
3
 
14
 
! Отговори
Циник до 249 преди 6 години
Аз съм българин - не по-малко от теб!А тези дрънканици с корените и дълга ги мушни на кака ти *** в чорапите!И Настрадин ходжа си учил магарета да не яде...ама греда!Сложи на децата ти на масата 2 порции дълг...и ги гледай как пълнеят!
242
0
 
24
 
! Отговори
електорат на ГЕРБ! преди 6 години
Дончев казал, държавната администрация щяла да намалее с 1/3 до 5 години. Тате каза, ще ми купи колело... друг път :)Държ. администрация са партийни и роднински назначения, наши хора, до 5 години ще се пенсионират един по един и на тяхно място ще дойдат новите партийни и роднински назначения,хора на ГЕРБ-всички.ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЕЛИМИНИРА ДО 1/2 за 6 МЕСЕЦА. Това е реформа, г-н Дончев. Замяната на едни ваши кадри с др. ваши кадри за 5 години не е реформа, нито съкращение.
241
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като са такива патриоти тези в чужбина и такива борци за Велика България, защо ни изоставиха, защо не отидоха да запалят парламента като не им харесва тук?
240
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Родолюбците все мислят за Роднината.
239
6
 
20
 
! Отговори
от 244 до 249 преди 6 години
Ми виждам коментарите - 90% от българите сме завистливи и злобни. Зад граница всеки избягва контакт с българи точно защото това значи само едно - проблеми. Я някой да те завлече с пари, я да те прецакат. Тези, които в България са останали и имат пари не се плюнчат за някакви жилища защото самите те имат имоти и средства. Мишките, които нищо не могат да направят гледат как прецакат другарчето, за да спят спокойно, че и на някой друг също му е зле. Не е само той.
238
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Раздаването на жилища би върнало най-необразованите, миячите на чинии... докато грамотните и образованите няма да се върнат току-така, те не са избягали понеже не могат сами да си купят дом. Така че управляващите явно искат да си подсигуряват електорат, аз поне не мога да тълкувам различно такава една идея. Като със санирането. Но електоратът трябва да е *** и беден, иначе не се поддава на манипулации.
237
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще раздават родовообщински жилища за рода. Всичко за род и роднина! Напред!
236
2
 
14
 
! Отговори
не син преди 6 години
И-Д-Иотска идея !
235
1
 
7
 
! Отговори
2 преди 6 години
До ех канадаПетърчо нали разбра живота е една игра картите добре да подредиш терминал 2 и на сън да не видишзащото върнеш ли се тук играта започва от начало а началото е трудно ще трябва да бръмчиш на шано
234
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ви каза, че избягалите в чужбина няма къде да живеят тук. Напротив. Повечето имат по няколко имота, но няма начин да се върнат и причините са много и са трудни за разбиране от суджуците.
233
12
 
14
 
! Отговори
до 244 преди 6 години
Ти кой си да даваш клалификации на хората тук? Останали са някакви хорица, може би без много възможности, но в Бг останаха и качествени хора. Ако ги нямаше тези хора да следват своя дълг, да си обичат земята и корените, къде щяха да се върнат избягалите, кой щеше да живее тук, пустиня ли щеше да е. Нали благодарение на останалите тук, има държава, ако всички се бяхме изнесли, кой щеше да плаща данъци тук. Повечето избягали търсят лесното, отиват на метеното, но нямат д.*** да пометат тук сами.
232
2
 
4
 
! Отговори
така е преди 6 години
До Патриотари жалки!Когато дадоха по 40 лв на най-малките пенсии,разни другари с таван ревнаха,че и на тях се полагало!
231
1
 
28
 
! Отговори
Ася преди 6 години
Това сигурно е шега новина. Нима си мислят, че хората, избрали да живеят навън, искат безплатно жилище?! Ах, ах....Хората се махат от лошо здравеопазване, от лоша среда, и все по-малко по финансови причини. ..........
230
1
 
11
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Като знам как стават нещата тук, май ще има жилища, които са само за хора... на определни хора?!? :)
229
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема не са малкото пари,нито безхаберната държава,всичко това се оправя!Проблема са червените крадливи некадърници от БСП и Герб!До като си ги дундуркаме,така ще е!
228
8
 
14
 
! Отговори
Патриотари жалки! преди 6 години
Ей *** народ сме да му се невиди. Грякнали тука разни... защо да се раздават жилища на хората, за да се връщат от чужбина. Ми щото вече няма лекари, учители и специалисти в други области. Скоро няма да има кой да ви учи деца и да ви лекува велики "патриоти" такива. Нека в чужбина да са родоотстъпниците. Вий стойте тука и защитавайте корумпираните ни политици. Заради такива като вас дето на един комат хляб на бедния завиждат всички избягаха зад граница и ги е срам да казват, че са българи!
227
2
 
2
 
! Отговори
до Циник преди 6 години
то понеже в другите държави няма разстрелвания, отвличания и т.н. помниш ли датската журналистка която изчезна, а после намериха обезглaвеното й тяло в морето?