Безплатни жилища – новата идея за връщане на българите от чужбина

Само високи заплати няма да привлекат квалифицираните ни сънародници
31 яну 2018 09:00,
423
Безплатни жилища – новата идея за връщане на българите от чужбина
Снимка: архив Reuters

Освен високи заплати, квалифицираните българи в чужбина може да получат и безплатни жилища от държавата, ако решат да се върнат обратно. Идеята се обсъжда от правителството като възможност за справяне с липсата на работна ръка в страната.

Преодоляването на недостига не може да стане само с предлагане на високи заплати, трябват и други стимули, един от които може да е безплатно жилище. Това предложи вицепремиерът Томислав Дончев по време на проведената вчера 12-а годишна среща на бизнеса с правителството, пише "Сега".

"Има хубави инициативи от страна на частния сектор - ако някой се завърне от чужбина и отиде да работи при тях, да получи определени стимули - да му покрият разходите за път, за настаняване...Това звучи добре. Но аз си мисля, че имаме два резерва, които са изцяло неизчерпани", каза Дончев пред бизнеса.

Според него първият от тях е жилищната политика.

"Не може в страната тя да се изчерпва само с намиране на жилища за социално слаби граждани. Тя трябва да е част от стимулите, свързани с пазара на труда. В някои райони на страната имаме огромен потенциал от неизползвани жилища, които са де факто необитаеми - не можем да открием дори собствениците им, за да ги накараме да си платят данъците. Но ако местните власти разполагат с по-големи жилищни фондове, това би могло да бъде част от стимулите - настаняване в ремонтирано жилище", коментира вицепремиерът.

Той все пак допълни, че решението къде да работиш и живееш е сложно, защото изисква отговори на въпросите къде ще учат децата ти, къде ще се лекуват, има ли риск да ти откраднат колата.

Всяка година около 25 хиляди българи напускат страната, а 11.5 хиляди се връщат.

Дончев даде да се разбере, че се обсъждат и други идеи за борба с недостига на работна ръка. Една от тях е активирането на неактивните безработни българи - около 200 хиляди души.

Много сериозен резерв за квалифицирани кадри е раздутата държавна администрация. "Сега в публичния сектор са заети около 10% от работната сила, които могат да намалеят с въвеждането на електронно управление. В рамките на следващите до 5 г. служителите на гише в администрацията ще намалеят с до 1/3", обясни още Дончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


423
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
266
0
 
12
 
! Отговори
От предния преди 6 години
А и, както казах - Да, имам парите да си позволя жилището. Зорът е, какво правят с тези, котио в България, не могат да си го позволят, защото на всеки 10% инфлация, има по 2-3% ръст на заплатите и то от 1996-а насам. Сам човек, никога не може да изплати дори и най0-малкото жилище в столицата, освен, ако не е в топ 2-3% на "работещите".
265
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ок, да разиграем сценария. Да кажем, че искаме само успели и наложени специалисти да се върнат.Как ? Един софийски хубав апартамент (защото в двустаен панел живях вече) ми е годишната заплата. Ако толкова ми бе зор, ще си го купя. Проблемът е, че заплатата ми е 105 лева на час, след данъците около 60. За моята позиция, ще ми дават, не повече от 20 лева (след данъци - 15-6), и то с 5 години отгоре опит. Нямам 35 почивни дни и прочие. 4 пъти по-малко пари, за повече гърч - Не, мерси !
264
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма глупост, зорлем ГЕРБ ще връща БСП на власт. Трябва да се образоват и мотивират безработните. Ако не работи или не учи, без помощи. Може да наемат и потомствени българи от други държави, може да се внася работна ръка. Който иска да работи тук, трябва да е при същите условия както и останалите български граждани. Привилегиите бяха при соца. И аз ще замина някъде за две години, и после ще чакам на държавата за апартамент, защо да се заробвам с 30 годишна ипотека?
263
1
 
18
 
! Отговори
Дали? преди 6 години
Българите в чужбина са най-големия външен инвеститор в страната. Ако не са те да пращат пари на роднините си няма да има икономика. Освен това повечето емигранти не са икономически.Те са извън страната заради корупцията, несигурността и всички други неща които ние останалите тук приемаме за нормални докато стоим скрити в мишите си дупки. Всъщност тези нови апартаменти без пари може би ще са нещо такова "миши дупки". А колко ли ще излиза кв. метър на тези строежи?Може би 5000 евро за кв.м в Обеля
262
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо пък точно българите в чужбина се класифицират като "висококвалифицирана работна ръка"? Голяма част от тях отиват да работят нископлатена и нискоквалифицирана работа. Според мен има несъгласованост между учебните паралелки и специалностите във ВУЗовете и реалната нужда от кадри! Вие създавайте повече добре платени работни места, това правете, а жилища ще си купят хората!
261
1
 
14
 
! Отговори
Томислав Дончев преди 6 години
Да им осигурим високи заплати, 600-700 лева (все пак са висококвалифицирани), да им осигурим безплатно жилище, някоя малка гарсониерка и да им покрием транспортните разходи със зеления билет за градски транспорт.
260
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КЪсно е либе за китка нека ромите Ви работят за без пари хаха.
259
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Преодоляването на недостига не може да стане само с предлагане на високи заплати, трябват и други стимули, един от които може да е безплатно жилище. Това предложи вицепремиерът Томислав Дончев"Томи, я кажи какво разбираш под "високи заплати", да се посмеем всички.
258
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Освен високи заплати, квалифицираните българи в чужбина може да получат и безплатни жилища от държавата, ако решат да се върнат обратно."Аха, щом е идея на правителството, значи можете да си представите "високите" заплати.
257
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какъв стимул ще имам да се върна в мизерната територия? Да дишам калта прахта и пушилката от печките? Да се чудя къде да си паркирам мерцедеса и дали ще го заваря на мястото му щото този мерцедес е само на 5 годинки. Тук където живея нямам притеснения нито за автомобила си нито за това че някой ще ми обере дома. На важното е че децата ми учат в престижно училище в което няма наркомани и дилъри на дрога. Не плащам за пренос превоз на ел.енергията! Парното е на пълна мощност а цената му е смешна
256
3
 
6
 
! Отговори
зъболекаряотБългария преди 6 години
ааа не знам аз 15 хиляди лева на месец не ги харесвам
255
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аргументът е, че дискриминация има и в момента силно изявена, и между дискриминацията към образовани хора за връщане от чужбина и тази към необразовани и крадливи, предпочитам първата. Ако всичко фруго беше наред и имаше само тази проява с хирата в чужбина щеше да е друго.
254
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е сложил минус на пост Анонимен 262 да се аргументира!Пак ще напиша, за втори път-Различното третиране на хора е дискриминация.
253
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вземете дайте на млади, образовани семейства с деца! Тези, които са навън няма да ги привлечете с ремонтирани и "санирани" панелки, ще ги привлечете с изкореняване на делянпеевщината. А иначе, цялата работа е да си раздадем на собствените дечица апартаменти, щото ги изучихме навън, мижи да те лАжем!
252
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво като им дадат жилища? Нали пак ще попаднат на същите пътища, на същите училища за децата си, на липсата на места в детските, на същите болници, където си плащаш всичко отгоре на осигуровките? И най-вече, ще дишат същия *** като всички останали. В БГ почти не е останало производство, а въздуха ни е като в китайските провинции дето снабдяват цял свят с изделия от изкуствени материали.
251
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тогава хората с кредити за жилище ще ви теглят една.
250
1
 
47
 
! Отговори
От чужбина преди 6 години
Благодаря, жилището ми в България стои празно. От известно време съм в чужбина. И знаете ли защо? Защото ми писна от малката заплата, с която се чудех как да запълня всевъзможни "дупки"; от шуробаджанащината; да не ми се заплаща достойно професионализма, трупан 30 години; писна ми от некадърници, на които им се ръкопляска само защото са от обкръжението на "великите" управници; от зависта, злобата, селящината, простотията, от манталитета; да гледат на мен като на банкомат, особено в болницата...
249
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
параноя ме обзема животът е дилема кой път да поемаи с какво да се заема
248
18
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 6 години
Само славяните и тракийците бягат в чужбина, българите си стоим в България.
247
0
 
20
 
! Отговори
до 255 преди 6 години
Пак аз ти отговарям. Ами като недоволстваш, че българите са злобни (така си написал), защо беше започнал поста си с "Патриотари жалки". Въпросът ми е за думата "жалки". На едно кръстовище имаше билборд "Не псувай трафика - ти си трафика". Дай личен пример, дръж се цивилизовано, търси културните 10 % българи, за които пишеш, а не оправдавай себе си с това, че повечето и те се държали лошо. Понеже те уверявам, че всеки селинджър се смята за невинен, понеже другите не били по-добри от него.