Манолова пише до НС: Дайте пенсия на шампионите

Сред поддръжницитеа са и Кубрат Пулев, Димо Тонев и др.
2 фев 2018 22:10,
21
Манолова пише до НС: Дайте пенсия на шампионите
Снимка: Пресцентър на Омбудсмана

Омбудсманът Мая Манолова подкрепя искането на група успели спортисти и треньори за отпускане на пожизнени пенсии на български световни и европейски шампиони.

Манолова ще изпрати становище за това до Комисията по въпросите за децата, младежта и спорта в Народното събрание с настояване промените към Законопроекта за физическото възпитание и спорта да бъде приет.

Близо 1 300 елитни спортисти настояват за пожизнена премия за шампиони и медалисти от световни и европейски първенства, навършили 35 години, както и за техните треньори, извели ги на почетната стълбица.

Предложението е заплащането да става само за един от извоюваните  медали – този за най-високото постижение.

Днес омбудсманът и заместникът й Диана Ковачева  се срещнаха с част от шампионите ни - двукратният световен и двукратен европейски шампион по вдигане на тежести Стефан Ботев, трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова, световната и европейска шампионка по спортна акробатика Валентина Куюмджиева, световният шампион и европейски медалист по борба Руси Петров, медалистът от европейски първенства по борба Нено Ненчев, треньорът по бокс, медалист от европейски и световни първенства Михаил Таков, международният съдия по борба, европейски и световен медалист Мирослав Гочев, придружени от юриста Петър Пейчев.

Манолова им обеща подкрепа, защото исканията им са справедливи.  "Ако има нещо безспорно в динамичните времена, в които живеем, то това са успехите на хора като Вас, които ни карат да се гордеем, че сме българи", каза националният защитник. 

Сред подписалите се в подкрепа на предложението са и боксьорът Кубрат Пулев, олимпийският шампион по борба Георги Мърков, спортният акробат и треньор Юри Инджов, волейболистът Димо Тонов, борецът Георги Янчев, спортната гимнастичка Боряна Джиджева и тежкоатлетът и дългогодишен председател на родната федерация по вдигане на тежести Антон Коджабашев.

Сред предложенията, които спортистите и треньорите връчиха на Манолова, са към Министерството на младежта и спорта да бъде създадена целева извънбюджетна сметка "Премии за шампиони", в която да постъпват средства от данъци от хазартни игри.

Те настояват още за предимство при кандидатстване за работа в сферата на образованието като учители по физическо възпитание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А тези шампиони от игрите на глухонемите включихте ли ги ,или те са пак ощетени защото са глухонеми .
14
0
 
0
 
! Отговори
бобошо преди 6 години
Пулев е в професионалния бокс да не се меси, а да си научи урока в бокса има шест удара, а той не ги знае. Има медалисти на батут и бадминтон, които са заслужили, а там разни ***, които взимат медали по физика и математика да си траят за тях няма. Олимпийските шампиони взимат месечно по три минимални заплати плюс заплатата или пенсията и си докарват 2500-3000 лв.
13
3
 
6
 
! Отговори
До Манолова преди 6 години
Кога ще получа изчислената си пенсия? И на още стотици, работили на смени в отровна среда?! Хора с високо образование и принос, крадете от тях и давате на ромите и разни други. Кой ще ми изплати лихвоточките за 25 000, които сега са 24 лева?! И са от 1974 година! И ще поставяте сто условия!!! Кой ще плати заплатите за една година на вече покоен човек!? Защо "правосъдието" играе с властта? Кой? Това ли са най-важните хора?! Правят почетен гражданин посредствен спортист, който не е произвел нищо.
12
2
 
7
 
! Отговори
muncno преди 6 години
До АнонименМанолова,стига си досаждала,тези цял живот живеят на гърбъ на Народа................До кога..................
11
1
 
8
 
! Отговори
Joko преди 6 години
А, аз като бачках 40 години и редовно ми удъжаха данъка за песия какво да искам ? Получвам едни мизерни пари, едва ситигат до средата на месеца....
10
2
 
14
 
! Отговори
Жалба за пари преди 6 години
Стефан Ботев за последно е бил щангист на Австралия. Да се жали за пари пред английската кралица не пред българския парламент.
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова ли са тъnu бившите шампиони, та работа да не могат сами да си намерят? Ни за шампиони, ни за академици от БАН, никой не заслужава пожизнена пенсия. Парите се изкарват с труд. Като са били шампиони, значи не биха имали проблем да сханат треньори, да напишат книга или да коментират състезания по тв.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсиите се дават за трудов стаж и възраст! На спортистите давайте заплати , премии, награди и ги осигурявайте!Давайте им соли , апартаменти, депутатски места и всичко, което е за сметка на данъкоплатеца.Не им давайте пенсии - те са за простолюдието, което е блъскало 40 години и няма сили за друго.
7
2
 
12
 
! Отговори
Защо г-жо Манолова ? преди 6 години
Г-жо Манолова, защо допуснахте изкуствено създадения таван на пенсиите? Това е грабеж спрямо тези , които редовно са внасяли своите пенсионни вноски и противоречи на европейските закони. От друга страна как очаквате настоящите работещи да си плащат нормалните пенсионни вноски при условие, че няма да получат съответстващите си пенсии. Така изкуствено създавате "сива" икономика. Къде е справедливостта за тези, които десетки години плащаха реалните си пенсионни вноски ? Няма я! Докога така ? Рано или късно от Европа ще търсят сметка за това!
6
2
 
11
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
И на масажистите ! И на готвачите ! И на камериерките ! И на мама и тате,че са ги родили ...
5
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Недоразумението Кубрат Пулев също ли е "шампион"?
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Манолова, Манолова , **тко заспала уsrа се с конвенцията сега ще пишеш писмо до султана!!! Кюстендилска sлiвa.
3
3
 
15
 
! Отговори
българина преди 6 години
майче ко стана с ик? май си за, май не искаш повече да си омбудсман, демек обществен защитник, защото при 80 процента против а ти защитаваш другите 20 май не си за тая длъжност! стола ти вече е на три крака, а третия в ...ти трака....
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Обичам русияПий си хапчето и лягай да спиш.
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам думи - колко декара царевица са обрали и прекопали?