Майка, поборник, акушерка... За Райна Княгиня от правнукът й

Била ли е влюбена Райня Княгиня в Бенковски?
4 фев 2018 07:46,
19


Тази сутрин във "Фамилно" по Bulgaria ON AIR ще ви срещнем със Здравчо Здравчев, наследник на единствената българка наречена от народа Княгиня.

"Майка ми е най-малкото дете на един от синовете на Райна Княгиня - генерал Иван Дипчев. И още от дете зная, че съм неин правнук. Не съм разказвал в училище. Времената бяха такива, че за моето семейство не се говореше", споделя Здравчев.

"След Освобождението Райна Княгиня става в София за някогашните поборници, това което е представлявал Странджата за хъшовете в Румъния - подслонявала ги е, гощавала ги е и с две думи се е грижела за това те да се чувстват добре. Отгледала е дъщеря на поборник, която е останала сираче" , разказа Здравчев в студиото на предаването.

Той споделя, че животът на прабаба му далеч не е бил лек след така жадуваното от нея Освобождение. Особено годините след смъртта на мъжа ѝ депутата Васил Дипчев са били изключително тежки, тъй като тя е трябвало да отгледа сама петте си сина и въпреки всички трудности и цялата немотия, историята показва, че Райна Княгиня е успяла да се справи и с тази задача.

"Тя е работила като първата дипломирана акушерка в България и благодарение на контактите и с чуждестранни дипломати в София и по- заможни семейства е възникнала идеята за т. нар. „Майчин дом“ в София, който е бил съвсем близо до къщата й", разказва Здравчев.

По-късно жените от този квартал издигат идеята той да се казва "Райна Княгина" и за кратко кв. "Орландовци" е носил това име.

"Сега отново се създадава един комитет от жени, които искат да възстановят това име на квартала", допълни Здравчев.

Той оборва и тезата, че Райна Княгиня е била тайно влюбена в Бенковски. Според него това са спекулации и тя е отговорила точно на този въпрос в биографията, писана от брат и Захари Футеков.

Целият разговор гледайте във Фамилно по Bulgaria ON AIR от 10:30 часа!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Аман от неграмотници преди 6 години
Някои журналисти много обичат пълния член. Научете го най-после пустото правило кога се членува с кратък и пълен член! Въобще не е трудно, ще ви отнеме една минутка. Олеквате с тези граматични грешки. Че то журналистите ако не пишете граматически вярно, кой тогава, уважаеми?!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жълто, жълто, кафяво... Райна Княгина е велика българка и кого е обичала не ни интересува! Постоянно се появяват разни "жълтурковци" - я пра-пра-пра внучка на сестрата на Левски, я зълвата на пра-пра-пра-внука на Бенковски, и този е "пра-пра-пра" и е решил явно да изкара малко парички...
11
0
 
11
 
! Отговори
история преди 6 години
Напишете как са убити 4-мата синове на Райна Княгиня български офицери от комунистите от 1944 до 1961 г.
10
2
 
11
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Една от най великите Българки
9
1
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
до 10тина бУряна са и само пълни членове в главата
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както е обичайно за Бо-ряна, пак се е оплела с пълния член в заглавието.
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВМРО Е ТЕРОРИСТИЧНА ОРГАНИЗАЦИЯМНОГО ПО-ЗЛОВЕЩА ОТ БКП
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ПЛОВДИВСКИЯ ЗАТВОР Е БИЛА ИЗНАСИЛВАНА МНОГОКРАТНО
5
13
 
6
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
Стамболийски е бил алчен и прос ***, югославски агент. Вижте му снимките - в главата е като Гаргантюа, добре си е похапвал. Стамболийски е бил обикновен национален предател, унищожител на армията и враг на ВМРО.
4
7
 
24
 
! Отговори
Dmd, преди 6 години
Трима от синовете и са герои от войните за национално обединение, а биват убити от мръсните ***. Няма смисъл да се казва друго.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТакава е съдбата на великите българи - жертва на поръчкови убийци...................
2
3
 
12
 
! Отговори
кадия преди 6 години
Поради непълнолетие тя е оправдана от законен турски съд като подведена
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От правнукА! Дума, пред която има предлог, никога не е в пълен член. Вземете си оправете заглавието и научете накрая марко граматика.