Новият Видински митрополит е епископ Даниил

Другият кандидат - мелнишкият епископ Герасим получи само 2 гласа
Обновена: 4 фев 2018 14:52 | 4 фев 2018 12:06, Камелия Цветанова
17
Новият Видински митрополит е епископ Даниил
Снимка: БТА

Драговитийският епископ Даниил е новият Видински митрополит. Той беше избран с 11 гласа от Светия синод на БПЦ, а другият кандидат - Мелнишкият епископ Герасим, получи 2 гласа. Единият, който бе гласувал за Герасим, бе Патриарх Неофит, а другият - Западно и Средноевропейския митрополит Антоний.

Драговитийският епископ Даниил /Атанас/ Трендафилов Николов е роден на 2 март 1972 г. в Смолян, където завършва основното и средното си образование.

През 1996 г. се записва в специалността "Английска филология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски", а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет на СУ.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир "Св. Георги" под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. През 2002 г. завършва задочно Богословския факултет на СУ. На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир "Рождество Богородично", а през юни 2006 г. е въведен в архимандритско достойнство.

По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. Даниил е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит.

Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява и до днес.

В препълнения салон на Синодалната палата патриарх Неофит отправи  слово към новоизбрания Видински митрополит Даниил, в което го приветства за избирането му за митрополит на старославната Видинска епархия, която винаги в хилядолетната си история е била от особена значимост за православната ни църква. Негово светейшество каза, че новият митрополит на Видинска епархия наследява в нея именити и много заслужили архиереи, оставили незаличима диря в историята не само на тази епархия, но и на цялата ни православна църква.

 "В този тържествен за Вас и за цялата ни църква ден, нашите молитви и моления са за Вас и за цялата Богохранима Видинска епархия. Да Ви укрепява Господ и изобилно да излива над Вас и на повереното Ви от него словесно стадо, своята Благодат, милост и щедрости, та с усърдие и ревност да се усъвършенствате в делото на служението, в съзиждане на тялото Христово", пожела на новоизбрания митрополит българският патриарх. Той припомни в словото си как е започнало и преминало до днес служението на митрополит Даниил.

Патриарх Неофит каза, че от днес по Божията и народната воля митрополит Даниил приема грижите за Светата Видинска епархия, като вярна помощ и подкрепа винаги ще му бъде Господ Исус Христос, заедно с всичките митрополити от Светия синод. Те Ви приемат с любов, доверие и надежда за доброплодно сътрудничество в благодатното единство, в което ни е призвал Господ. Дерзайте, не щадете време и не пестете сили, нито умения, но като богомъдър архиерей, с чувство за приемственост продължете делото на Вашите достойни предшественици, призова Негово светейшество новия митрополит на Видин.

В словото си към патриарх Неофит и към Светия синод новоизбраният Видински митрополит каза, че съзнанието му се вълнува от въпроса - дали ще може да оправдае доверието и достойно да изпълнява високото служение, което му се възлага. "Ще имам ли жертвената любов да положа своята душа за новоповереното ми духовно паство по примера на нашия Спасител", попита в словото си митрополит Даниил. Той отбеляза, че задавайки си тези въпроси, пред него е и примерът на архиереите, заемали Видинската митрополитска катедра през годините.

Сред тях в своята духовна обаятелност е примерът на приснопаметния Видински митрополит и пръв български екзарх - Антим, каза митрополит Даниил. Той изреди имената и добродетелите и на другите Видински митрополити - Кирил, Неофит, Филарет, както и на починалия негов предшественик - митрополит Дометиан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 6 години
А Соломон Исакиев Паси се точи за главен Мюфтия на региона - от Дунава до Беломорието и от Вардара до Босфора (уредано е със султана като шурбаджинащина, одобрено и регистрирано от синедриона!). Затова вдига щанги по четири часа дневно и орляк девици го мажат със синска мас по напрегнатите мускули, че да се представи красив пред, - който е положено (получава се инфлация ако непрекъснато се лее един антисемитизъм)! Алах абкар, но яхве таман!
13
0
 
7
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Изключително свестен. След покойния дядо Дометиан, пак случиха на много добър митрополит хората във Видинската епархия. Браво и поздравления!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им е честит на видинчани. Сега дано Господ ги чуе и да се направи тунела на Петрохан и да се направи магистрала към Видин защото политиците съвсем забравиха този край. Хора с вас сме, протестирайте и си искайте това което отдавна трябваше да е направено.
11
1
 
3
 
! Отговори
Хайде преди 6 години
от утре да започне строителството на магистрала София-Видин,за което протестират там,с участието и на Светият Синод?!?!?!На тях могат да възложат озеленяването и опрашването /не на задна прашка/,на растителността покрай новата магистрала?!?!?!Сигурен съм,не,убеден съм,че до наесен ще е готова,ведно с тунела под Петрохан!?!?!?А видинчани да продължават с протестите,защото ако не протестират само се наливат и напиват!?!?!?Те за дуго не стават!!!
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дядо Неофите се така? Бързам чедо за избора! Е докога тия мафиотизирани архиереи ще дадат на епископски катедри! Чедо,мафиотите са много щедри!От тях имаме файда,а от народа само зла беда !
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименШайката жадна за пари и сексуални развлечения ,ГЕЙРБ се зове .
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито снимката е за тази статия/липсва епископ Данаил/,нито заглавието има нещо общо с Епископа!Явно,журналистите на Днес.бг ,редовно се возят на Метрото,та им е в главата!
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видинчани са късметлии,след починалия владика Дометиан,друг РОДОПЧАНИН става Видински митрополит!
6
1
 
7
 
! Отговори
11 преди 6 години
Туй нящо от мЕтрото ли идва със зелено билетче? Потресаваща простотия!
5
0
 
4
 
! Отговори
Отец Панкратий преди 6 години
До Божее! 5Камелия Цветанова явно си мисли ,че Даниил Драговитийски пуска на МЕТРОПОЛИС!
4
1
 
11
 
! Отговори
Божее! преди 6 години
мИтрополит се пише!
3
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България нищо хубаво не е видяла от църквата! В наше време това са шайка жадна за пари и със сексуални отклонения.
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махнете снимката,на нея не е епископ Данаиил.