Амфети, екстази, кокаин... Всяко трето българче пробвало дрога!

Първата употреба най-често е между 14 и 16 години
9 фев 2018 20:30,
52
Амфети, екстази, кокаин... Всяко трето българче пробвало дрога!
Снимка: Reuters, архив

Българските ученици и младежи са на първите места в Европа по употреба на амфетамини и анаболни стероиди. Това показват данните от изследвания сред тийнейджъри на възраст между 15 и 16 години и на пълнолетни лица до 30 години.

Всеки трети от анкетираните е посочил, че поне веднъж в живота си е вземал дрога, докато за останалите страни средните стойности са близо два пъти по-ниски.

В 90% от случаите използваният наркотик е марихуана, а около 6% признават за амфетамини, метамфетамини, екстази и кокаин. Първата употреба най-често е между 14 и 16 години.

"Има и изключения, когато възрастовата граница е по-ниска – между 11 и 13 години. При тези деца семейната картина обикновено е много тежка – имат разведени родители, отглеждани са от баби, самите родители са зависими от наркотици или алкохол", коментира д-р Борислав Станчев, който представи данните от проучванията на заседание на Общинския съвет по наркотични вещества във Варна.

Експертът предупреди, че на българския пазар все повече навлизат имитациите на канабис и кокаин. 20% от учениците споделят, че са им предлагали синтетични канабиноиди и стимуланти.

"Проблемът е, че най-често не знаят какво купуват, а понякога и дилърът не знае какво продава. От марихуана не може да се умре от свръхдоза, но някои от синтетичните канабиноиди могат да предизвикат смъртност. Такива в Европа през последните години са открити общо 170. Те могат да бъдат пушени навсякъде и никой да не разбере, защото имат приятен аромат и не мирише на марихуана", поясни д-р Борислав Станчев, цитиран от "Дарик".

"Освен това не се хващат от стандартните тестове за наркотици, понеже не са разработени методики, които да хваната 170 вещества. Това е причината някои хора да ги употребяват, защото няма да ги хванат. Синтетичните вещества се произвеждат в Китай и се транспортират в Европа като ароматизатори, соли за баня и почистващи препарати. След това се препакетират и препродават", обясни още д-р Станчев.

Според експерта модата младежите да употребяват наркотици вече затихва в западните европейски страни, докато в България сега навлиза.

"Тенденцията е същата като в Европа преди 15-20 години. Модата е повсеместна и докато преди години употребата беше предимно в големите градове като София, Варна, Пловдив, Бургас и Русе, сега е навсякъде", подчерта д-р Станчев.

"Виждат, че дрогата създава удоволствие и решават да пробват. Имаме и влияние на средата, имаме и масивни кампании за легализация на марихуаната. 20% от анкетираните приемат, че тя трябва да бъде разрешена", добави още д-р Борислав Станчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А къде са полицията,прокуратурата?Дилари на дрога обикалят училищата,а някои се правят,че не ги виждат.Какво значи пакетче за лична употреба?НЯМА ЛИЧНА УПОТРЕБА!Тези,които са вече зависими трябва да се лекуват,а тези,които продават дрога-в затвора.Иначе и малкото останали тук млади хора ще заприличат на развалини.Това ли искаме?
47
6
 
5
 
! Отговори
младен преди 6 години
"Експертът предупреди, че на българския пазар все повече навлизат имитациите на канабис и кокаин."Ми да легализират тревицата и нещата ще си дойдат на мястото.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трудовата политика е да се създават нископлатени, дашни джендери наркомани.
45
0
 
0
 
! Отговори
SkyNet преди 6 години
До ИлюминатТва май го беше казал шефа на Римския клуб или греша?
44
4
 
1
 
! Отговори
нормално преди 6 години
След като комунистите заграбиха собствеността на хората, работещите българи напуснаха страната. Останаха синчетата на обвързаните с комунизма. Те взеха активите, повечето пропиляха. Част от тях продадоха на безценица на руснаци и гърци. Остана само утайката.
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не пиеш алкохол значи употребяваш наркотици незнам кое е по лошо
42
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е все пак, някой трябва, да ми изнася ***, да ми чисти къщата, колата, басейна, да върти бургери - защо не Тея деца, да са :)
41
4
 
18
 
! Отговори
Тъпанар преди 6 години
До 21 - The GirlХубаво е че не си опитвала нищо от изброените неща! Продължавай да не опитваш! Но! Защо си тук? Нямаш ли домашни, уроци и прочее? Не те омаловажавам като личност, но си гледай бъдещето, а остави тук по форумите, да се дърляме дъртаците...Повярвай ми - животът за младите хора е навън, не тук!
40
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Батко буби спокойно продава амфетките, като за целта ползва издадената преди години мрежа от дилъри-милиционери.
39
5
 
15
 
! Отговори
Американ преди 6 години
С тия наркогейчета утрешната икономика - бетер днешната...
38
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма ли поркане за тези деца.По времето на соца такива глупости нямаше.Поркахме здраво гроздова,бира,коняк,водка,и си бехме добре.
37
4
 
16
 
! Отговори
Алов преди 6 години
При тая цена на коката малко вероятно да пробват, ама в елитните гимназии се шмъркат редовно яките каки и батковци вече са доста зависими докато завършат. А иначе по даската си пафкат трева и толкоз ,трева ганджа всичко дето те замайва. Ама те няма завършат,а ще станат чистачи и ще взимат таксата от 50 стотинки в тоалетните по автогарите. Ст.Загора е такъв пример
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето, къде е грешката:Децата: Госпожо ! Защо хората взимат наркотици.Госпожата: Ами ... Защото им е гадно и искат да умрът, а от наркотиците им става лошо.След 5 години, същите деца, виждат напълно обрантото, защото никой не се сеща, да им обясни ЗАЩО започват да се взимат наркотици. На тях, всичко почва да им се струва лъжа и става мазало ...Учете си по-добре децата ! Сяфдайте и говорете с тях, а не "Няма да пушиш марихуана, защото ще умреш!" ... моля ви се.
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При тези цени на кокайна, пробвалите го ще да са само, депутатски чеда ...
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки си има глава на раменете :)
33
4
 
17
 
! Отговори
от Германия преди 6 години
Здравейте, живея на запад в Германия от 11 години, и мога най-отговорно да ви заявя, че тук при мен в Германия където аз живея и взимаме големи заплати почти всеки тийн-ейджър е пробвал или взима лека дрога, това вече е в реда на нещата, а в Холандия където заплатите са високи както в Германия дрогата е легална.
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГаранцияИзвинявай, ама марихуаната, която е навсякъде е най-лесно достъпния забранен медикамент. Човек взима "синтентика" за напълно различни причини ...
31
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е при демокрацията децата да взимат наркотици.
30
7
 
10
 
! Отговори
Да легализираме преди 6 години
канабиса. След това коката. После леките убийства на пътя. Възможностите при демокрацията са безкрайни.
29
3
 
8
 
! Отговори
Ми кат не щете преди 6 години
ред и правила, на ви трева и анархия. Сами избрахте.