Шофьорска книжка – само с тапия за 10-и клас

Основаното не върши работа, трябвало първи гимназиален етап
Обновена: 9 фев 2018 18:09 | 9 фев 2018 18:00, Камелия Цветанова
40
Шофьорска книжка – само с тапия за 10-и клас
Снимка: Reuters, архив

Шофьорска книжка вече ще може да се получава след завършен 10 клас, а не както до момента - с основно образование.

Това предвижда публикувана за обществено обсъждане промяна в наредбата за условията и реда за издаване на свидетелство за управление на моторни превозни средства, отчета на водачите и тяхната дисциплина.

Още по темата

Промяната въвежда на практика гласуваното завишено изискване в Закона за движение по пътищата, което е в сила от септември 2017 г., като е съобразена с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

До момента според изискванията желаещите да получат документ за правоуправление на автомобил трябва да имат най-малко основно образование.

Допреди 2 години това беше завършен 8-и клас, но според сега действащата рамка е 7-и клас.

През септември миналата година обаче парламентът промени Закона за движение по пътищата и с поправките депутатите записаха, че цензът скача още от 2018 г., въпреки че според Закона за предучилищно и училищно образование това трябваше да стане чак през 2022 година.

Това на практика означава, че завършващите основно образование по образователния закон вече няма да могат да вземат шофьорска книжка,а за такава ще се изисква завършен първи гимназиален етап на средното образование.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днешните десетокласници според много проучвания са практически неграмотни.Те си нямат представа от устройството на колата. Да чатиш във фейсбук и да караш кола са различни неща. Ама карал съм бързо и съм убил някого- и какво от това. Та нали той има 6 живота, както хората в игрите на компютъра.
18
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе те в ромските училища средното образувание се раздава на всички ходили не ходили на училище накрая завършват средно!
17
2
 
20
 
! Отговори
Бръчков преди 6 години
Дай Боже това да се случи ! Постепенно роми шофьори няма да има , но дано не стане бизнес купуването на дипломи ....
16
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задължително средно образование! Основно роми са таксиджии, едва ли имат 8 клас повечето.
15
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задължително средно образование за книжка!!!!! Не е като едно време, 100 коли в София. По-сложно стана, нови знаци, промени. Не може маймюн който не може да чете да кара.
14
1
 
20
 
! Отговори
гергана Манева преди 6 години
ТВЪРДО ДА,както и да се даде право на полицията да проверява тези,които са съмнителни,че знаят четмо и писмо на български, и съответно,ако се докаже ,че не могат ,да им взимат документа,а ако карат без книжка да им отнемат и колата ,и да разследват как са взели книжка за шофьор!Със сигурност тази мярка ще има благоприятен и устойчив ефект за малцинствата и нуждата да се образоват!Все пак образованието в БГ е задължително и безплатно!
13
2
 
18
 
! Отговори
ЗАКЪСНЯЛ преди 6 години
Трябва да се приеме Закон - Водач или Шофьор да има завършено СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ .Познаваме хора каращи ТИР или Камион със Основно Образование , които се имат за *големи * а не познават Знаците и Табелите , карат барутняци и пречат по пътя .Не може един човек с 8-ми клас или с Незавършено Средно да участва в Трафика .Нещата в последно време се промениха и повечето *майстори* на пътя предизвикват ПТП - не могат да различат знаците и карат Направо в Насрещното .
12
2
 
29
 
! Отговори
сс преди 6 години
Е сега вече у маалата всички ще завършат средно- срещу някакви си 200 лева. Ако въведат догодина изискване и за висше ще задминем и Япония по брой на висшистите.
11
3
 
17
 
! Отговори
989 преди 6 години
И каква е връзката между 10-ти клас и шофьорската книжка?Да сте видели ром в учебна кола?Мислите ,управляващи,че така ще напълните класовете до 10-ти с ученици!?Не,няма да се реализира сбърканата ви структура с новия закон!Ще претърпите пълен провал!.,некадърници!И кой щеноси отговорността за това?Никой,както винаги!
10
0
 
15
 
! Отговори
Дядо Радой преди 6 години
А който има вишу ?
9
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Образованието не е критерии че ще си добър водач. Познавам много такива които взеха книжки с основно и са много добри шофьори. Най важното е човека който кандидатства за шофьор да няма алкохолни наклонности и наркомански. Щото познавам хора с по две висши които са пияници и наркомани постоянно се филмират и карат БМВ-та с пълна газ. Ето тези са опасните а не тези които нямат 10 клас. С това изискване ще намалят мангизите на школите и ще трябва да дороботват нещо. А й ще намалеят шофьорчетата
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Тези които имат , а нямат 10 клас, свидетелството за управление на мпс няма да е валидно.
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всички ни е ясно защо се правят промените. Отново ако закона не пасва на *** се променя закона, но до кога така? Сега ще почнат и катастрофите освен обирите, кражбите, боищата и т.н. Смотана държава...
6
1
 
14
 
! Отговори
fff преди 6 години
Перфектна идея! Съгласен с 2 ръце! Евала! Дано да се приеме и приложи на практика! Да не остане само на хартия.
5
12
 
22
 
! Отговори
Асанко от Шекера преди 6 години
Е па че си купим и за 10 клас бре!
4
1
 
21
 
! Отговори
28817 преди 6 години
Супер, дано го съблюдават.
3
6
 
17
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Всичките братчеди с макс 3"отделение"а имат книжки при изискване 8 класИ сега пак ще е така
2
3
 
38
 
! Отговори
българина преди 6 години
Помощи също. Не може да имаш повече от едно дете ако и двамата биологични родители нямат 10 клас. Ако се случи единия от двамата ще бачка в мините марица за да изработи за всяко гърло по 3 г! Ако нямаш 10 клас да не може да се гласува!
1
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами тея които са без 8-ми и имат ?

Спонсорирани публикации