Откриха рядка монета на цар Иван Асен II край Лютица

Това е най-югоизточната точка, където е открита монета на царя
13 фев 2018 13:45, Красимир Ангелов
8

Снимка: НИМ

Крепостта Лютица край Ивайловград отново изненада археолозите с рядка находка. През 2017 г. там беше намерена монета на цар Иван Асен II, която е 26-ият екземпляр от откритите досега в България при редовни археологически проучвания, съобщиха от НИМ.

Обектът "Лютица" е най-югоизточната точка при проучването на явленията в българското парично обръщение в периода Х-ХV в. Монетите, открити на Лютица през миналата година, показват няколко основни хронологични периода.

Животът в крепостта е най-активен в периода 1204-1246/1250 г. Още при цар Калоян градът влиза в границите на Българското царство, като населението в него активно използва същите медни парични знаци (медни монети), които българският вестарх налага в цялата държава.

Нумизматичният материал доказва безспорно, че през средновековието крепостта Лютица е в границите на Българското царство. Монетите отразяват донякъде събитията от пролетта на 1230 г., когато, както пише Георги Акрополит, солунският деспот Теодор Дука нахлува в България със своя войска и с наемни латински рицари в долното течение на река Марица, което поражда бърза военна операция от страна на цар Иван Асен ІІ и пленяването на ромейския деспот с цялото му семейство при с. Клокотница, припомнят от НИМ.

Засега това е най-югоизточната точка, където е открита билонова монета на цар Иван Асен ІІ, и то добре запазена. В поддръжка на тези исторически събития е намирането на монети на Теодор Комнин Дука, на брат му Мануил Комнин Дука и на сина му Йоан Дука.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Билонът не е медна монета
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
монетата е с дупка , висяла е на врата на някоя баба ...
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
БГмапс показва Крепост Лютица между Димитровград и Хасково, а не при Ивайловград. Къде е грешката?
3
3
 
2
 
! Отговори
Иванина преди 11 месеца
До Анонимен - добре че той е крадец, че иначе си нямаме - толкова сте прости, че нямам думи: говори ви се за история, вие си избивате комплексите като плюете аристократи, които стоят на светлинни години над вас - по това се различавате - простакът мрази всички, които стоят над него. Същият този "крадец" не каза една лоша дума за който и да е, колкото и да го оплюваха, а сегашните парвенюта ще се изядат в злобата си.
2
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да се внимава с онзи крадец Сакскобургота. Че може да я поиска като наследство. А после ще я заложи в казиното на Монте Карло.
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Айде, засилихме иманярската популация към Ортакьой!