Реалист, държавник... Епохалната фигура на Васил Левски

За 2 години организира 12 хиляди души – една армия
18 фев 2018 11:32,
72
Реалист, държавник... Епохалната фигура на Васил Левски
Снимка: архив Bulphoto

Левски е епохална фигура, човек, който мисли реалистично. И днес все още не сме разбрали Левски, смята проф. Пламен Павлов.

"За по-малко от две години организира около 12 хил. души", посочи историкът по повод 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски.

Още по темата

"Значението на Левски е определено още от неговите съвременници, да не говорим за следващите поколения българи. Така е и днес, така ще бъде и в необозрима перспектива. Става въпрос за една епохална фигура, за най-добрия ни българин. Когато идва вестта за залавянето на Левски, един негов съвременник и съратник Данаил Христов Попов казва: "Изгубваме най-добрия ни българин. Един от неговите съратници от групата от Чирпан, която прави план за освобождението му, но се страхува какво ще се случи с нея, казва: "Да става каквото ще, защото нямаме втори Левски на света".

Тези оценки може да изглеждат много емоционални и да са далеч във времето назад, но те се потвърждават от следващите прочити на делото и личността на Левски. Така е и до днес", каза историкът пред "Фокус".

Проф. Павлов уточни, че Левски създава заедно със своите съратници Вътрешна революционна организация, каквато до това време в българските земи никога не е съществувала. Проф. Павлов поясни, че Апостола прави основите на една армия.

"Това не са просто комитети, които да подпомагат чети или да правят патриотична пропаганда, а основата на бъдещата българска армия и държавност. Това, което Левски създава заедно със съратниците си е нещо изумително. За по-малко от две години той организира не по-малко от 12 хил. души. Според едно писмо на Кирил Тулешков даже 14 хил. души", коментира проф. Павлов.

Той посочи, че става дума за многобройна армия от хора, които са добре организирани.

"Левски е един човек, който мисли изключително реалистично. Той не иска да има прибързано въстание, а нещата да бъдат подготвени в максимална степен, за да се постигне освобождението на България. До днес до голяма степен не сме разбрали Левски. Хубавото е, че с всеки следващ повод научаваме нещо ново за него. Излизаме от митовете, от щампите, от клишетата и започваме да откриваме истинския човек, държавник и водач на революцията", допълни историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Към 17 - Надрасна човека с 2-3 века .
23
0
 
32
 
! Отговори
Ezip преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАДа не би да е бил градинар?
22
0
 
33
 
! Отговори
до 23 преди 6 години
О, елементарний ***, защо омърсяваш красивата българска земя за която загина Апостола ?
21
0
 
36
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ВЕЛИК БЪЛГАРИН С КОЙТО ВСЕКИ ТРЯБВА ДА СЕ ГОРДЕЕ !АКО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ БЯХА КАТО ЛЕВСКИ СЕГА БЪЛГАРИЯ ЩЕШЕ ДА Е РАЙСКА ГРАДИНА !
20
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Левски е казал: За предателите смърт, смърт и пак смърт! Ако наистина следваме заветите му, трябва да върнем смъртното наказание, да разпуснем парламента, да хвърлим цялата политическа пасмина зад решетките и да приемем нова Конституция. Който живее в България, ще живее, според българските закони. В България няма място за мултикултурализъм - за ислям, за юдаизъм, за ***, и т.н. Който не му изнася, границите са отворени. На никой няма да липсвате! Чиста и свята република за бялата раса!!!
19
1
 
49
 
! Отговори
PD преди 6 години
НЕ БИВА ДА СЕ ДАВА ПОДКРЕПА НА ГЛУПЦИБайо, да ти кажа една като сто!Всичките неразбории, зависти, укори, които произлизат повечето от глупостта, са причина за разделянето на един народ на части и не остава нищо....Левски до Л.Каравелов 25.08.1872г.
18
1
 
45
 
! Отговори
ЛЪВСКИЙ преди 6 години
ВЕЛИК, БЕЗСМЪРТЕН !!!
17
1
 
50
 
! Отговори
Хамлет преди 6 години
Гледам го на портрета пред себе си и си мисля: Този човек е толкова чист, че дори сълза да капне върху него ще го изцапа!
16
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЩЕ ИМАМЕ ЕДНО ЗНАМЕ, НА КОЕТО ЩЕ ПИШЕ: "СВЯТА И ЧИСТА РЕПУБЛИКА"..Питаме: сега, когато искаме да вървим към правия живот и свобода, кой може да застане на пътя ни, ако не иска барем гласа си да даде за доброто?Мисля никой да смее.Да се даде правото на всеки народ, па и на всеки човек, който иска да живее почтено и свободно...изв. дописка на Левски до в.Свобода 1870г.пъблик. във в. Свобода 13.11. 1871г.
15
1
 
57
 
! Отговори
турче преди 6 години
Българите са по-добри от нас. Ние това го знаем, даже между себе си го коментираме.Като стане въпрос за добрина те са по-добри.Левски разбира се е обичал България и затова е и действал. Хубаво е съвременните българи да се поучат от него и да действат и с дела да обичат България. Както е казвал Левски "Дела трябват, а не думи".Левски е близък на всеки турчин в България, защото никога не е говорил лошо за турците (за обикновеният народ), а винаги е говорел срещу тези, които тероризират народа.
14
8
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След "освобождението" на българия българите толкова много го тачели "апостола" че:- брат му, който е останал сакат, преживява просейки по улиците,- сестра му остава млада вдовица с две невръсни дечица, слугува на български богаташи, пере им дрехите и също доставя по специализирани услуги срещу заплащане! (Не я съдя горката!)- Майка му живее в глад и мизерия и накрая сърцето и не издържа да гледа как децата и живеят многократно по мизерно в "освободената" българия, и се хвърля в кладенец!
13
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажи ми нещо, Джингиби, знаеш ли защо от Къкрина до София те пазеха само три заптиета?" Ето това е много голяма лъжа и който я разпространява трябва да бъде обесен. Осведомете се за състоянието на комитетите в северна България, за опитите за освобождение и за действията на турците.
12
0
 
45
 
! Отговори
Афуз Али преди 6 години
Велик, гениален,няма друг като него у нашенско, ,един от три години ,,продава ,,намереното,, Евангелието на Васил Левски,, и какго разбрах до сега нито един от нашите български ,,родолюбци патриоти се е заинтересувал от това съобщение.Ако това е вярно,че е открита такава ,,вещ,, от Апостола,то това е най -голямото събитие презгодишнината, която утре ще честваме.другото речи,памфлети и пр е празна работа
11
1
 
42
 
! Отговори
Българин преди 6 години
ВЕЛИКАН!!!
10
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 11 Муахахаха...Велик!
9
17
 
55
 
! Отговори
Писмо на Левски до К преди 6 години
Байо Либене, дочувам, че ти и оная лудетина Ботьова сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките. - В. Левский
8
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велик българин!
7
0
 
52
 
! Отговори
Беата Никол преди 6 години
И самият Левки го е казал и ще одобри всеки, който прави нещата по достойнство. "Нашето драгоценно отечество ще се нужде от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието, така щото да бъдем равни на другите европейски народи."
6
0
 
51
 
! Отговори
PD преди 6 години
Апостола на Свободата даде пример в начин и метод. Делото му е импулс за всеки истинен Българин. Не за да го приказваме го правеше всичко това. Нито за паметници и почит. Направи го, за да го следваме. И много българи не са се събудили още. Пеят приспивни песни в почит, а бремето на работа за род и родина отклоняват.Който не чува зова, малко му е в кръвта. Който го чува, но крокодилски сълзи лее, страхлив е .А който на чужди импулси служи, Изсметкяр е.Но иде време на всекиму заслуженото
5
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скромен но същевременно велик, велик със смелостта, скромността и прозорливостта. Знаете ли как точно си е водил сметките за парите с които се е хранил. Основно се е хранил с хляб и маслини. Не е посягал на комитетските пари! А днес Дяконе, един самозабравил се страхливец, алчен до безобразие, е натрупал над 30 милиярда в офшорни сметки. Купил си замъче за 350 милиона долара до Лос Анжелис. А щерка му кара Бугати за 3 милиона, отново откраднато от българите. И в кабинета на *** паша, Левски?