Изолирани в Гърция: Скоро ще ни броят за част от Турция или България!

Все повече съседи от пограничните райони идват у нас
26 фев 2018 22:02, Елка Василева
123
Изолирани в Гърция: Скоро ще ни броят за част от Турция или България!
Снимка: архив, Reuters

У дома ги мъчи кризата и затова търсят разтуха при съседите: все повече гърци от граничните райони на страната пътуват до България - на пазар, но и за да се повеселят, разказва "Дойчландфунк" в репортаж от Ивайловград.

На пазара в Ивайловград може да се купи какво ли не - от шампоани и одеяла до плодове, зеленчуци и дрехи. Гърците от съседните населени места често идват тук - защото знаят, че могат да пазаруват изгодно, посочва в началото на репортажа авторът Панайотис Гаврилис.

"Тук е много по-евтино"

"Как да не дойдеш, като тук е много по-евтино. За 40 евро пълниш резервоара догоре с бензин, в Гърция плащаме над 60. Какво друго ни остава? Гръцката държава изобщо не се интересува от хората, които живеем по границата", казва възрастна гъркиня, която редовно идва в Ивайловград.

Буквално всеки втори клиент на пазара в града говори гръцки, се казва по-нататък в репортажа. За гърците от съседните населени места това е не само най-изгодният, но и най-близкият пазар. Други пък идват, за да си наемат сезонни работници - например за работа на памуковите полета в съседна Гърция, където трудно се намират хора за този вид труд. А трети пристигат в Ивайловград с едничката цел да се позабавляват и да забравят поне за кратко трудния делник в Гърция. В заведенията на града могат да пийнат и хапнат на достъпни цени, а нерядко им предлагат и програма.

"Аз съм Радка от Сливен. Танцьорка съм, играя ориенталски танци", представя се една жена, която танцува в едно от заведенията в Ивайловград. И разказва на репортера, че научила малко гръцки, за да се разбира с гостите - защото сега те били богатите тук.

По-нататък авторът на репортажа ни среща с 55-годишния грък Петрос Сарандис, който разказва, че идва в Ивайловград, за да се поразвесели. В неговото село всички били все начумерени, понеже са затънали в дългове. Един път в месеца Петрос и приятелите му търсят разтуха в българския град, където всичко е много по-евтино, отколкото в Гърция.

"Сякаш ни няма"

"Имам чувството, че гръцката държава ни е забравила", казва Петрос пред репортера. И наистина: който минава през гръцките селища по границата, неизменно ще види рухнали къщи, запуснати фабрики, разнебитени улици, пустеещи дворове, пише авторът на репортажа.

"Работа няма, политиците не правят нищо, за да променят положението в региона. И затова младите бягат", оплаква се Петрос Сарандис и добавя: "И ние сме Гърция, не са само Пелопонес, Крит и Атина. Изолират ни и се държат така, сякаш ни няма. Както е тръгнало, скоро ще ни броят за част от Турция или България".

Българки пеят гръцки песни в български ресторант, пълен с гръцки пенсионери. "Да, изглежда абсурдно", казва Петрос Сарандис. "Но съм много щастлив, че тук имам възможност да се повеселя. Това ми дава самочувствие и ми връща част от достойнството", споделя 55-годишният грък.

/Дойче веле/
 


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гръцката държава изобщо не се интересува от хората, които живеем по границата

и Курнелия все това повтаря, макар никога да не е излизала от София.
42
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен
Владимир Путин е безспорния световен лидер.

грешиш, той е най-обикновен дребен и злобен диктатор.
41
3
 
3
 
! Отговори
до Krom преди 2 години
Какво стрдание ве пич, гръка ти казва, че идва тук за да ни се посмее и да си върне достойнството.
40
2
 
6
 
! Отговори
Бам Бам преди 2 години
До Гробокопач

Е, вие славянизиращите говорите вече 74 години ... Айде нека и привържениците на траките (от които намираме поне артефакти, за разлика от измислените от Коминтерна славяни) се поизкажат малко де! Или вие само с кръв вземате властта и думата и само с кръв ги давате, така ли? Та, само вас ли да слушаме?
39
2
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 2 години
До Анонимен
''Дойчландфунк'' не е ДВ, ама едно си баба знае.......
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Работа няма, политиците не правят нищо, за да променят положението в региона. И затова младите бягат", оплаква се Петрос Сарандис
Други пък идват, за да си наемат сезонни работници - например за работа на памуковите полета в съседна Гърция, където трудно се намират хора за този вид труд.
37
4
 
34
 
! Отговори
Пияния помак преди 2 години
Хахахахаха, Петрос от статията е грък, колкото аз съм марсианец. Що не си признае пред медиите, че е чист родопски помакистанец и говори стар български диалект като идва на пазар в БГ?
Познавам гъркиня от Атина, която казва: "Гърция е до Солун, от там нагоре не са гърци"
36
3
 
64
 
! Отговори
Krom преди 2 години
Когато български пенсионери започнат да се разтушават в гръцките кръчми, където кръшни гръцки девици да им пеят "Лиляно Моме", пишете го за новина. А до тогава - Fake News. Направо да се облееш в сълзи, за ромейското страдание. Да им съберем помощи? Нали сега водим ЕС, сега е момента. Баси новината, лакърдия до скъсване.
35
11
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 2 години
До до БУДИСТ
Дионис няма как да създаде огромна държав аи култура като Индия, той е силов религиозен доктринер. Опитал се е да се прави на велик там, но за индийците един Шива е достатъчен. Другото са плясканици и глупости на тракизиращите.
34
17
 
27
 
! Отговори
Гробокопач преди 2 години
Гъркът не знае колко е прав. Гърците нямат територия за държава. Дори островите не са техни. България, има териториални претенции, към почти всяка педя от земята на държавата, която се нарича днес Гърция. И като начало, логичното ще се случи, Северна Гърция, първа ще се завърне към българското териториално землище. Затова и Гръцката държава, не инвестира в нея.
33
3
 
12
 
! Отговори
А преди 2 години
Цените..... и на комунални плащания са други ,не като у нас евтини.Не гледайте само сумата с цифрата ... .
32
6
 
13
 
! Отговори
:) преди 2 години
Търсят "българки" както им викат вече :0
31
9
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналия петък, като бях в Одрин на пазар всеки втори говореше български.
30
4
 
75
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
При гърците пудтеещите къщи и разбити улици са в малка част от Гърция, докато тук са в по-голямата част от България. Ето, даже и бедните възрастни гърци от селата могат да си позволят млада ромска танцьорка.
29
7
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горките гърци, а ние сме цъфнали с най - малките заплати в ЕС.
28
6
 
90
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уж били зле гърците, пък идвали да си напазаруват, да се веселят и най-важното - да наемат сезонни работници-българи. Ха-ха, нека да им зле!
27
27
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция принадлежи на ПКК. Само гордите кюрди имат права над тази територия.
26
5
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До ШибиРиби
В десетката
25
15
 
33
 
! Отговори
шматка преди 2 години
Абе не гледай селата покрай магистралата.Влез по навътре и ще видиш същата мизерия като тук.Порутени къщи ръждясали ламаринени огради асфалт отпреди 50г че и макадам....
24
17
 
67
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжа и измама. В гръцко са много по-добре от тук. Навсякъде хубави пътища, поддържани ниви и хубави къщи.
Я вижте едно българско село и вижте едно гръцко село. Разликата е огромна.
Гавра с българите.