От 13 до 15 г. – най-рисковата възраст за престой в нета

Експерт: Онлайн тормозът е най-голямата опасност за тях!
26 фев 2018 12:45, Анисия Иванова
3
От 13 до 15 г. – най-рисковата възраст за престой в нета
Снимка: архив Reuters

Най-рисковата възраст при децата за използване на интернет е между 13 и 15 години. Тогава тийнейджърите експериментират и изпробват границите на позволеното и непозволеното. Най-страшната опасност в интернет е дете да попадне на педофил, посочи Георги Апостолов, координатор в Центъра за безопасен интернет.

Българските деца започват да използват интернет от все по-ранна възраст и все по-често. Процентът на детски публични профили в социални мрежи не е малък - 86%. Интернет и социалните мрежи могат да донесат много ползи и възможности, но също така крият и потенциални заплахи и опасности за децата и младежите.

Основната опасност за децата от 3 до 6-годишна възраст е случайно да попаднат на неподходящо съдържание като порнография или жестокост.

От 7 до 9-годишна възраст детето все повече се ориентира към онлайн игри. Това повишава риска от обиди и тормоз от други играчи.

По думите на Апостолов най-честата опасност, с която се сблъскват децата е "онлайн тормоз".

"Тази опасност, с която най-често се сблъскват децата, е това, което правят техните връстници срещу тях - т. нар. "онлайн тормоз". Над 60% от сигналите, които постъпват на "горещата линия" на Центъра за безопасен интернет с въпроси към нашите консултанти се отнасят до такива случаи - когато едни деца тормозят друго дете, то пък решава да си отмъсти и така тормозът се затваря в един порочен кръг и ескалира агресиията", коментира пред БНР Апостолов.

Според него от 16 до 18-годишна възраст рисковете рязко намаляват, тъй като младият човек вече има изградени собствени навици на употреба на мрежата и собствени интереси.

Затова трябва да се предприемат мерки, които да сведат до минимум опасностите за предходните възрастови групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днешните млади и на 25 и повече нямат изградени навици,какви 18години.Над 300,000 нито учат нито работят,това какви навици са-изградени мързели.Неудачници с претенции.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малките можело да видят порнографко съдържание, което било опасно, но иначе НПО-тата искат да ги учат на "разчупване на стереотипните роли на пола" и обясняват, че това би било правилно и особено полезно за тях. Добре, че не прокараха мракобесната ИК.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом това е заключението на "експертите" това никакви експерти не са.