Авиоотряд 28 литва за българите от Тимишоара

Там все още са блокирани 113 наши сънародници
Обновена: 28 фев 2020 15:31 | 27 фев 2018 15:10,
36
Авиоотряд 28 литва за българите от Тимишоара
Снимка: архив, Bulphoto

Премиерът изпрати Авиоотряд 28 до румънския град Тимишоара, за да прибере българите, които бяха блокирани на летището след като полет на нискотарифната компания Ryanair изостави пътниците.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов самолет Ербъс 319 на Авиоотряд 28 ще извърши днес следобед извънреден полет по летище Тимишоара, за да прибере в София група от 113 български граждани, съобщи правителствената информационна служба.

Още по темата

Самолетът на Ryanair е бил отклонен от маршрута Лондон-Пловдив към летището на румънския град снощи. След подаден сигнал българското посолство в Букурещ е влязло в контакт с летищните власти, както и с представители на авиокомпанията.

До момента 62-ма граждани с два автобуса пътуват към София и вече са на българска територия. 90 души обаче се намират все още на летището в Тимишоара, а други 23-ма души - майки с деца, са настанени в хотели в околностите.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски организират извънредния полет, след като се оказа, че превозвачът не може да осигури самолет и че от съдействие имат нужда много семейства с малки деца.

Тъй като самолетът може да превози 93 пътници, с приоритет на борда ще бъдат качени семействата с малки деца, възрастните хора и тези, които се нуждаят от лечение. За останалите ще се търси решение за транспортиране по суша.

До момента на два пъти на българските граждани са им осигурени ваучери за храна. Почетният консул на Република България в Тимишоара е поел ангажимент да посети сънародниците ни на летището и да окаже съдействие, тъй като на място нямаме дипломатическо или консулско представителство.

Решението за изпращане на правителствения самолет бе взето от премиера, след като той, министър Захариева и омбудсманът Мая Манолова бяха сигнализирани от редица граждани в социалните мрежи и по телефона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е виновен Раян, че още не е измислен начин да се спират бурите по желание?
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Gospod da prati skoro samolet za Boiko, che Bulgaria umira. Kachil e 113 ot 93 kila
7
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на юнак Бойко милозливия аферим, няма втори като него! Меркел на балканите!Какво значение има че си купи ЧЕЗ че подари Булгартабак на Пее всеки и БТК на Спас Русе и братя Велчев, няма значение че сме най бедни болни и гладни в Европа важното е Бойчето да е живо и здраво. Да може с нашите пари да праща автобуси в Швеция да прибират берачи на малини и самолети за закъсали в Румъния.Пи ар от диктаторска класа. Сега трябва да му ръкопляскат гласувате и да не питате.
6
15
 
17
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
е какво да кажа освен браво на всички административни органи, които ще се погрижат за хората. така се прави.
5
4
 
11
 
! Отговори
Борис преди 6 години
Rayan еднин ден ще фалират от изплащане на обезщетения, помнете ми думата!
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да тряснат на Rayan air нищо. Това са форсмажорни обстоятелства освен това им е осигурен транспорт наземен, но са се отказали. А да пратиш до Тимишуара самолет е като да го пратиш до Белград или до Варна приблизително е същото.
3
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега да тряснат една много сериозна глоба на Ryanair и още по-сериозни обезщетение. То бива бива безхаберие, ама това тяхното мина всички граници!
2
20
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям е
1
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!