Юнкер натъжи кандидатите за ЕС: Още не сте готови, има нестабилност!

Борисов зове: Свързаността на Балканите е отвратителна, трябва да се подобри
34

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че след обиколката си на Балканите се връща в Брюксел убеден, че мястото на Западните Балкани е в ЕС.

На работен обяд днес в София премиерът Бойко Борисов, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и лидерите на Западните Балкани обсъждат перспективата пред региона и възможностите за инфраструктурна и дигитална свързаност.

Още по темата
"Като че ли нашите приятели се натъжиха, когато казах, че до ноември 2019 година никой няма да бъде присъединен към ЕС. Това ще стане, евентуално ако всички условия са изпълнени, през 2025 година", продължи председателят на ЕК. "Не че искам да ги обидя, но мога да кажа, че на този етап нито една от тези държави не отговаря на всички условия, въпреки че има голям напредък във всички тях", каза още Юнкер.

"Трябва да се борим срещу организираната престъпност, корупцията, която унищожава обществото. В ЕС следим отблизо тази нестабилност, ние не искаме такава", призова шефът на ЕК.

"Присъединяването към ЕС не е мечта, а нещо, което може да се реализира. Трябва да се съсредоточим не върху крайните дати, не можем да правим отстъпки върху критериите за приемане в ЕС", каза още той.

По думите му досега резултатите от българското председателство са много добри и българите могат да се гордеят по начина, по който лидерите им водят това председателство.

"Благодаря, Бойко", започна речта си Юнкер. "Очарован съм да бъда в София, в скъпата ми България. България е държава, която много обичам. Радвам се, че съм в този приветлив град София, така както е известна България и премиерът ви с тази гостоприемност", продължи председателят на ЕК, цитиран от "24 часа".  

Юнкер посочи, че ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за "нашите западни партньори". "Ще направим всичко възможно да работим в тази насока и виждам същото желание у тях за реформи, които са необходими за присъединяване към ЕС", коментира Юнкер. Той напомни, че скоро в София ще има среща на върха между ЕС и Западните Балкани. По думите му основната тема на нея ще е дискусия на миграционните проблеми и икономическата ситуация на региона, а не присъединяването на държави от региона към ЕС.

По време на срещата ще трябва да обсъдим и финансирането на подобряването на свързаността в този регион, призова председателят на Европейската комисия.

"Благодаря на колегите и на Юнкер! Те на практика се убедиха колко отвратителна е свързаността на Балканите в момента", започна речта си българският премиер Бойко Борисов.

"На тези срещи ние представляваме и интересите на Румъния и Гърция. Разбира се, разчитаме много на помощта на ЕК и на хибридното финансиране. До срещата през май искаме да имаме лот по лот - дигитална инфраструктура готови.  Важни са магистралите - магистралата на мира през Косово-Белград, коридор номер 4,8,10. Важно е да продължи работата между спецслужбите ни, прокуратурите ни. Всеки един от нас има с какво да се похвали със своя принос", каза Борисов.

"Тук е мястото да потвърдим, че това, което правим под егидата на ЕС, не е насочено нито срещу Русия, нито срещу Турция. Разбира се, с колегите работим и в газовата сфера", коментира още българският премиер.

В срещата участват лидери от всички страни от Западните Балкани – президентите на Босна и Херцеговина Драган Чович, на Косово Хашим Тачи и на Сърбия Александър Вучич, както и премиерите на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев. Срещата поставя финал на балканската обиколка на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, която започна в края на миналата седмица.

В делегацията на Европейската комисия са включени заместник-председателят и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политика на сигурност Федерика Могерини и еврокомисарят по въпросите на европейската политика за съседство и преговорите за разширяването Йоханес Хан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
20
 
! Отговори
ЧЕСТИТО БУ .ДАЛИ преди 6 години
Преди да фалират и приберат големите заеми тогава ще влезем !Целта сега е да ни омаят и въведат великата валута която общо взето е създадена за най големия обир в човешката история ! 2020 ЕС спира всички програми за инфраструктурни , селско стопанство и социална помощ проекти.България и всички останали страни в тоя съюз са заложници на заемите от световната банда/банка такасе прокарват и законите на полит коректните фашисти.Бойко ще тегли 30 млрд евро за да връща сегашните борчове.Честито
3
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При толкова ясна гилотина, каква добра новина чуха герберите?
2
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По корумпирана от Бойковата държава има ли,ама е в ЕС.Ще правите каквото Бойко ви нареди.
1
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже, Боже, цяла Европа е от мошеници!