Добрина в Добри дял: Учителка дари дома си за ремонт на църква

Упълномощила кмета да продаде имота й и да използва средствата
Обновена: 2 мар 2018 07:31 | 2 мар 2018 07:10,
17

Пенсионирана учителка от Велико Търново дари бащината си къща в лясковското село Добри дял за ремонт на църквата "Успение на Пресвета Богородица" в селото, която е пред срутване.

Преди дни Роза Стефанова тържествено връчила ключа на имота си на кмета Стоян Стоянов с единственото желание - местният управник да я продаде и да вложи парите за укрепване на 160-годишния храм.

"Аз съм родена в Добри дял. Даже навремето съм кръщавана в този храм. Преди няколко месеца ми се обади дъщеря ми, която работи в БАН. Прочела в интернет, че е обявена дарителска кампания за укрепване на черквата и камбанарията. "Мамо, дали не можем и ние нещо да направим", ми каза. Първоначално бях малко озадачена, но не му мислих много. Докато бях по-млада, си ходех, имаме голям двор с овошки, произвеждах си и зеленчуци, но вече не съм в състояние", разказа пред Bulgaria ON AIR благодетелката.

През октомври Роза отишла в родното си село и се срещнала с кмета. Завела го в къщата и обяснила, че иска да я дари, а той да я продаде за родолюбивото дело. Упълномощила го официално.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
На днешно време преди 6 години
е добре да се търси мъдрост от Бога, Който дава щедро... като имаме отговорни лица и институции за подръжка на църквите в България...мъдро ли е като тази учителка да се търсят последователи чрез примера й?!..Бог да е на помощ на българския етнос...НПО се грижат за другите в България.
16
1
 
1
 
! Отговори
Arbokan преди 6 години
Poznavam mnooogo bulgarski dariteli...v polza na obrazovanieto i obuchenieto na decata ot Etiopia, Eritrea, Kongo, Libia, Siria, Afganistan, Palestina, Pakistan, Vidin, Lom, Garmen, Faculteto, Beden, Bulgarovo, Gradec, Kaloian...
15
0
 
4
 
! Отговори
Ааааа преди 6 години
На някой от управляващите ни не им се работи по европейски проекти, общините се нямали пари за ремонти на църквите, църквите пък са регистрирани по търговския закон като фирми и накрая призив към изстрадалият български народ да заделят за ремонти на църквите от залъка си...това ми прилича на ограбване посред бял ден.
14
4
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
Православните храмове имат нужда от поддръжка. Нашите достойни деди,дядовци и баби са заделяли от заплатите си,за да бъдат изграждани и поддържани православни църкви и монастири,както и български читалища. Време е и ние,техните наследници ,да последваме добрият ни пример. Не е задължително да продаваме къщите си,но поне можем да заделим немалка част от скромните ни заплати за поддръжка на старите храмове,манастири и читалища.
13
3
 
2
 
! Отговори
Ваня преди 6 години
Хубава постъпка е направила жената. Храмът,посветен на Успението на Пресвета Богородица и Дева Мария,е хубав. София с всеки изминал ден става все по-населена,а българските села опустяват. Българските села опустяват,възрастните хора едва оцеляват и умират;няма бели хора българи да се грижат и поддържат православните църкви. Има само ***. Дано кметът да не прекали с властта си,и да не похарчи парите от продаденият имот за себе си,а да ги използва за поддръжка на този хубав християнски храм.
12
2
 
10
 
! Отговори
Боцко преди 6 години
*** и наивен народ , Църквата е най-богатат институция , добрина е да се помогне на някой в нужда , а не на тези изедници поповете
11
2
 
5
 
! Отговори
nina преди 6 години
Да! Такива са във Великотърновско! Къщата на баба ми /с. Николаево/ я събори земетресението в Стражица. Решехме да я вземем при нас - в Добрич. Но тя категорично отказа да живее в града. Искаше къща на село. Купихме. И първата й работа беше да попита за черква в селото. Остана учудено-възмутена: как може село без черква?!
10
0
 
4
 
! Отговори
тес преди 6 години
31.А случайно някой си свещеник слизаше по път, и, като го видя, замина си от срещната страна.32.Също и един левит, като стигна на това място и го видя, замина си от срещната страна.33Но един самарянин, като пътуваше дойде на дето беше той, и като го видя, смили се,приближи се и превърза раните му, като изливаше на тях масло и вино. После го качи на собственото си добиче,закара го в една гостилница и се погрижи за него..37.Той рече:Онзи ,който му показа милост.Исус му каза:*** и ти прави така.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добрина е да помогнеш на човек. Църквата е фирма и упражнява стопанска дейност и генерира печалби, така че може да се самоиздържа, ако нейните шефове са скромни като Учителя, който е имал една роба и е ходел бос.
8
3
 
14
 
! Отговори
И те така преди 6 години
Тея от църквата пак удариха келепира! Ей *** народ, кажете кога ЦЪРКВАТА е дарила пари за болно дете, а ???????
7
1
 
7
 
! Отговори
некадърници преди 6 години
Има Европейски Проекти за милиони Евра за ремонт на Храмове , Управлението на Борисов и Патриоти явно не им се работи
6
7
 
9
 
! Отговори
Таню преди 6 години
То пък едни пари ще се вземат за тоя селски порутеняк... Абе, к'ви са тия псевдоновини?!? Няк'во алтаво бабе я изкарвате звезда, че ей така раздава събираното от предните поколения за поредната тъпoтия... За ремонт на църкви и подобни има общински бюджет!!! За него трябва да се настоява, а не да го играем щедрите миряни. Да я бе дарила не за купчина камъни, а за нечие щастие или лечение. Наистина, доста *** народ се оказваме! П.П. За последващите лицемери - позволете ми правото на лично мнение
5
5
 
5
 
! Отговори
Вяра преди 6 години
Няма описана подобна практика в Библията като нещо добро...всеки който има за авторитет в живота си Божието слово...би се въздържал от подобни примери за подражание и не би ги следвал.
4
8
 
6
 
! Отговори
Евангелист Пройчо преди 6 години
Това не е добрина, а нещо друго, да не използвам обидни думи. Все пак, нейна си е къщата, ще я прави каквото поиска. А може би къщата не струва много, а поддръжката й е ангажимент, който не си струва.
3
1
 
9
 
! Отговори
sis преди 6 години
"Мат.19:21.Исус му рече: Ако искаш да бъдеш съвършен, ***, продай имота си, и дай на сиромасите; и ще имаш съкровище на небесата; дойди и Ме следвай."Господ не каза дай ги за капището!!!"1Коринтяни 6:19"Нима не знаете, че тялото ви е храм на Святия Дух, който е във вас и който ви е даден от Бога?И вие не сте свои си,.."Алелуя!
2
2
 
13
 
! Отговори
дякон архаил преди 6 години
учителите, тези най-ниско платени човешки образовани и културни същества са най-свястната част от българският народ, която почти винаги този народ ги ругае, оплю-ва и не може да оцени каква психическа енергия се влага в тая професия, при коятовсеки ден по 3-4 часа постоянно работи учителя с 26-30 деца, предава, изпитва.Кажибългарино, има ли професия друга-45 минути да работиш с 26-30 -няма, няма.
1
22
 
18
 
! Отговори
Поп Игнатий преди 6 години
Събаряйте ги тези църкви. Когато измрат дъртите, които живеят в това село и ходят в тая църква, за какво ще им е? Ромите ще я опоскат. Да ги беше дарила тия пари за лечение на някое дете в чужбина. Колко много такива чакат дмс-и.