Лавров: Общото наследство – основа за приятелството ни!

Руският министър откри изложба за 140 г. от Освобождението
2 мар 2018 13:15, Елка Василева
150
Лавров: Общото наследство – основа за приятелството ни!
Сергей Лавров. Снимка: архив, БТА

Културните и духовните ценности, обединяващи Русия и България, подхранват и днес приятелските руско-български отношения. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров при откриването на изложба по повод честването на 140-ата годишнина от освобождаването на България от османско иго, предаде ТАСС.

"Убеден съм, че руско-българското братство, общото културно и духовно наследство могат да устоят на изпитанието на времето. Това е основа за развитие на двустранните връзки помежду ни, за сътрудничество във всички области - политика, икономика, туризъм, култура", каза руският министър.

Лавров изтъкна "специалната роля" на руско-турската война от 1877-1878 г. в историята на отношенията между Русия и България и между двата народа.

"Днес отдаваме дължимото на българските опълченци, сражавали се рамо до рамо" с руските войски за независима България, добави той.

Посланикът на България в Русия Бойко Коцев на свой ред отбеляза "общите исторически, културни и духовни връзки" между двете страни и двата народа.

Да пазим общата си история е наш дълг и първостепенна задача, подчерта той.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да допълня, че нашите опълченци са облечени с униформи, шити в Русия, с българска символика, въоръжени са с руско оръжие, и са обучавани от руски инструктори. Защото руският император е желаел да даде шанс на българската национална гордост! Поклон пред Велика Русия!
103
1
 
2
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Руските жертви в Руско- Турската освободителна война 1878г са били около три пъти повече от цялото наше опълчение, което е възлизало всичко на около 11000 души,--------------------------105 Има много точни дании 11500 са руските ИМПЕРСКИ защото това не са само етнически руснаци , жертви в бой Иначе много повече умират от коремен тиф. Българските цивилни жетртви по време на войната са много повече
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свободата сме си я извоювали с помощ -харесва ли ни или не така е и няма нищо срамно да отдадем заслуженото на всички загинали българи ,руснаци финландци украинци румънци и други , а за днешно време можем да се сърдим само на себе си
101
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските жертви в Руско- Турската освободителна война 1878г са били около три пъти повече от цялото наше опълчение, което е възлизало всичко на около 11000 души, заедно с руските командири, обоз и лекари. Безспорна е ролята на нашето опълчение, както е безспорно, че то само не е притежавало потенциал за водене на мащабни военно действия. Между другото, то е създадено с указ на руския император.
100
2
 
6
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Не мога да разбера българският НИХИЛИЗЪМ , някои хора много държат да бъдат наследници на роби и смятат, че техният народ не е направил нищо съществено за своята свобода сиреч възстановавянето на българската държавност . А после се тупат в гърдите че били горди българи . Къде им е гордостта . Точно напротив . Българският народ не е бил роб и благодарение на Национално освободителното движение продължило цял век е постигнал своята независимост в началото на 20 век.
99
2
 
3
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
100 А от къде знаеш за Баташкото клане от един англичанин и един американец
98
3
 
4
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
101 Точно така си я извоювал с Чипровксото въстание , с Априлкото въстания , с Велочвата завера , с Борбата за Църковна независимост , с Легиите и Четите и най-вече с Опълченците на Шипка
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога съм я извоювал сам тая свобода? По времето на чипровското или на априлското възстания? Знаеш, че не е така. Какво е могъл да направи една шепа народ, срещу непреброимия башибозук? В момента една Каталуния не може да получи независимост, при цялата евродемокрация, та тогава ли, когато "свободата се е крепила на върха на копието"??? Вечна признателност и благодарност към Русия!
96
2
 
6
 
! Отговори
не само са се отказа преди 6 години
До АнонименНе само са се отказали, а и с днешна дата бандитска Англия се опитва да неглижира даже твърди че няма Баташко клане. Разбира се това не става без услужливата роля на продажни българи. И какво? Днес Ердоган ви показва, че съвсем не е забравил кака прадедите му са вилняли из българските територии.
95
2
 
6
 
! Отговори
SpaceX преди 6 години
Знаете ли че в тази война са допуснати куп грешки , както от руснаците така и от османците . Добре че бяха нашите Опълченци иначе цялата кампания отиваше на кино.
94
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
95 Никой не ти е донасял свободата , извоювал си си я сам
93
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо на Русия да и пука
92
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но Русия си отстоява интересите ,колкото можаха я смазаха и до тук .Винаги Русия е била трън в очите на Англия и доказателство е това че братовчеда на Николай Втори -английския крал остави да избият семейството му с абсолютна безразличност .Мислите ли че на Англия й пука за България
91
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свободата е донесена от оная Русия на ония българи! Факт! За сегашните българи никой няма да си мръдне пръста, пък и не си заслужава, ако трябва да сме честни!
90
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съврменните управляващи в Москва нямат нищо общо с Царя Освободител.В Москва в момента управляват болшевики антихристи.
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено че ще сме благодарни на Русия защото тя започва войната с Турция докато Англия и Франция просто се отказват от тази част на Европа въпреки че са знаели какво става тук преценили са си тогава че няма смисъл да ни защитават ,докато сега о сега -сега ни използват така както и турци не са се гаврили с нас -любезно интелектуално икономически даже
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и странно да звучи е имало и турци, които са воювали на страната на опълченците. Били малко, но ги е имало. Когато изумените българи са ги питали "Защо искате да воювате на наша страна?" турците са казвали, че са се отвратили от кланетата над българи и затова искат да са на тяхна страна.
87
0
 
12
 
! Отговори
патриот преди 6 години
вечно сме благодарнина РУСИЯ!!! НЕБЛАГОДАРНИТЕ ТУК СА ТУРЦИ останали в БГ
86
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освободителите са белогвардейци от Имперската Руска Армия.А този на снимката е болшевик като тези, които са убивали Освободителите.
85
8
 
3
 
! Отговори
РУСКА ПРОПАГАНДА преди 6 години
Санстефанският мирен договоре прелиминарен (предварителен)мирен договормеждуРуската империяиОсманската империя не е освобождение на България

Спонсорирани публикации