†Неофит: България посреща патриарх Кирил с искрена любов

"Присъствието Ви е висока чест за православната ни църква"
88
†Неофит: България посреща патриарх Кирил с искрена любов
Снимка: БТА

Велика и паметна за всяко българско сърце годишнина ни събира днес - да отбележим заедно празника на свободата, изгряла за нас преди 140 години в резултат от жертвения подвиг и славната победа на православното воинство в Освободителната за страната и народа ни Руско-турска война от 1877-1878 г. С тези думи българският патриарх Неофит се обърна в приветственото си слово към Московския и на цяла Русия патриарх Кирил в приемния салон на Синодалната палата.

Още по темата

"Днес, в навечерието на 3 март, православна България Ви посреща с искрена любов и още веднъж Ви засвидетелства онези чувства на братска обич и признателност, които винаги е хранила към православния руски народ и към Руската православна църква", се обърна патриарх Неофит към високия си гост.

Българският патриарх изрази надежда, че предстоящите празнични дни, прекарани в гостоприемна България, ще оставят в сърцата на руския патриарх и на водената от него църковна делегация топъл спомен за радостта от братското в Христа общение, от взаимната любов и доброплодно сътрудничество, които винаги в хилядолетната ни история са белязали отношенията между нашите две църкви и православни народи, съобщава БТА.

"Присъствието Ви сред нас е висока чест за православната ни църква, то е истинско духовно тържество и е още едно свидетелство за здравите връзки, които ни сплотяват и за които всички ние благодарим на нашия Господ Исус Христос, както и на Вас Ваше Светейшество, като изразител на братската в Христа любов и подкрепата от оглавяваната от Вас Света Московска патриаршия и на целия православен руски народ, когото ние искрено обичаме и който е винаги в нашите мисли и в нашите сърдечни молитви", каза в словото си патриарх Неофит.

От своя страна патриарх Кирил посочи, че в Руската православна църква винаги ще се помни, че именно българските мисионери - ученици на Светите равноапостоли Кирил и Методий, през десети век са "просветили нашите предци със Светата православна църква и са ги приобщили към славянската писменост, отворили са за тях съкровишницата на християнската култура и на светоотеческата мисъл".

Без българското православие не би било и руското православие, защото чрез българите - русите, са получили основите на говоримия, разбираемия за тях език, каза руският патриарх. По думите му, затова десетки хиляди руски войници, които са положили живота си за освобождението на България от робството, са върнали на братята българи този велик исторически дълг, който през вековете засвидетелства неугасимата братска обич между нашите църкви.

В началото на словото си патриарх Кирил се обърна към патриарх Неофит и към Светия синод на БПЦ, като сподели, че се радва пак да посети България и да приветства българския патриарх и неговото паство.

Руският патриарх припомни, че в героичните събития в освободителната Руско-турска война през 1877-1878 г. с особена сила са се проявили високите нравствени качества на руските воини, които в продължение на много векове са били възпитавани в лоното на Руската православна църква. Като велик завършек на тази война е свободата и духовното развитие на православния български народ, спасението на неговия език, на културата и на традициите, каза патриарх Кирил.

Той отново сподели, че е благодарен за поканата да посети България, благодари за общото тържество в София, както и за възможността да посети местата, свързани с подвига на руските войници и на българските опълченци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неофит ли ли си,кой си,кой ти дава право да говориш от името на един цял народ? Убеден съм,че има и такива,които не са на твоето мнение!6298
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Старши офицери от КГБ.
49
2
 
7
 
! Отговори
ВИНАГИ ИСТИНАТА 18 преди 6 години
ЖАЛКИ АНОНИМНИЦИ , ПОНЕ ТОЗИ ДЕН ЗАМЪЛЧЕТЕ И СВЕДЕТЕ ГЛАВИ ПРЕД ПОДВИГА НА ОСВОБОДИТЕЛИТЕ ВИЕ СТЕ ***, БЕЗ ПАМЕТ , БЕЗ СЪВЕСТ И БЕЗ МИНАЛО .ЖАЛКО ЗА БЪЛГАРИЯ
48
1
 
3
 
! Отговори
Истината преди 6 години
И още по-важно: (затова десетки хиляди руски войници, които са положили живота си за освобождението на България от робството, са върнали на братята българи този велик исторически дълг). Кой на кого е длъжен, а?
47
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Български новинари помнете какво каза Патриарх Кирил ( че именно българските мисионери - ученици на Светите равноапостоли Кирил и Методий, през десети век са "просветили нашите предци със Светата православна църква и са ги приобщили към славянската писменост, отворили са за тях съкровишницата на християнската култура и на светоотеческата мисъл"), и го повторете на 24 Май когато някой ви каже, че българската писменост идва от Македония, Албания и вие ще мълчите като г....е.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честит празник на всички сънародници. Днес ние имаме мисията да въздигнем нашето Отечество, като гордо да носим българското име. С нами Бог.
45
2
 
0
 
! Отговори
Flor преди 6 години
Vaiiii, i s otrovni lilii...?!
44
3
 
10
 
! Отговори
дедо на 95 г преди 6 години
Честит празник на всички, които се чувстват БЪЛГАРИ!Поклон и признателност на Русия, която ни освободи от затриване на българите като нация! Славянската кръв вода не става ,независимо от помията, която сега се лее по нета и медиите.Бъдете благодарни за това ,че живеете на земята Аспарухова,говорите езика на Кирил и Методий на великата РУСИЯ!Всичко друго е рожба на конюнктурата и хора с ниски чела и помисли!
43
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те тези младите където започнаха да се раждат след 1992/93 година/джендърите/,те ще ги оправят тия.На младите не им пука за религии и пр.,И пак си вярват в Бог.Скоро за поповете хляб няма да има,викат му еволюция.
42
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КГБ е тук
41
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като толкова се обичат, да се вземат бе!Примери на здрава мъжка дружба в православната ни църква има!
40
1
 
16
 
! Отговори
Мене до всички преди 6 години
Защо на този светъл празник злобеете всички.
39
15
 
9
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 6 години
СинодЪТ на ДС посрещна синода на КГБ!
38
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неолит е санитар на Суджука. Ходи да му мери кръвното.
37
26
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много интересно е винаги ,когато четеш коментарите на русофилите тук.....,те са толкова легнали на пода ,че дори не виждат ,колко са подли и продажни спрямо семействата си....те нямат ,дори капка българска идентичност ,а са като легнали в леглото ***,готови да изсмучат ,всичко хвърлено им с марка Русия.....нищожни комунистически предатели начело с Радев,Йотова,..всички бивши и настоящи социалисти...
36
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво и наистина благодаря на Руският Патриарх ,че знае историята за православието в Рисия,за това ,че България ,те биха били може би с друга религия ,за това ,че знае каква писменост използуват ,за това ,че благодарение на българските черковни книги и православие ,са успели и са усвоили нашето българско православие...,дано и другаря Путин,се заинтересува и разбере ,че когато се моли в църква,когато се разписва на всякакави документи ,използва всичко ,което е ,и е свързано с България..
35
10
 
30
 
! Отговори
СЪ НАМИ БОГЪ преди 6 години
Чест и почитания за българските опълченци и руските войници!!! Както и за руския народ, защото и те са главния подстрекател, руските войници да дойдат и да помогнат на славянските си братя от Дунава!!!
34
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако все пак Путин дойде си представям какво връзване на връзки ще падне. Другарите от подмазване ще цъфтят, като майски рози.
33
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неофит: България посреща патриарх Кирил с искрена любовЩо така го мразя този руски патриарх кагебеец? И най-важното защо Неофит така нагло лъже Гундяеев че искрено го обичала България. Това не са патриарси а двама лъжци. Лъжат цяла България че вярват в бога и зачитат православната религия от позицията на ченгета.
32
12
 
23
 
! Отговори
България преди 6 години
СЛАВА НА РУСИЯ.

Спонсорирани публикации