Развод, разруха и едно разбито детско сърце: Мама и тате са моят живот!

Разказ за болката и страданието, които раздялата носи в домовете
Обновена: 9 мар 2018 13:24 | 9 мар 2018 13:00, Анисия Иванова
66
Развод, разруха и едно разбито детско сърце: Мама и тате са моят живот!
Снимка: Flickr

Това е история за едно разбито детско сърце. Ударено вчера, когато всяко дете празнува деня на мама. Разказа я във Facebook моя приятелка, учител в столично училище. Разказ за болката, за травмите, които нанасяме на децата си, когато не искаме да обърнем гръб на егоизма си, за убиеца, който разрушава семействата ни.

Семействата ни стават все по-богати, материално обезпечени, децата привидно задоволени с всичко.... А дали е така? Живеем в тотален недоимък на любов, нежност, разбирателство, уважение, милост, вярност, себеобуздание, търпение, жертвоготовност... Кой е техният убиец?

Не е Истанбулската конвенцията, нея я победихме! Събудихме се, изправихме се и застанахме като един срещу заплахата за семействата ни. Тя се пръкна скоро, поразмята полите си, показа голотиите си и си замина, но той остана! Многоликият убиец на българските семейства!

Според статистиката всеки втори брак в България завършва с развод. Една трета от всички деца в България са деца на разведени родители. Няма човек в страната, който да не е засегнат лично или поне да няма близък или познат, който да е потърпевш от тях. И всяко трето дете у нас минава през ада, когато семействата се разпадат.

Ето историята, разказана в социалната мрежа от приятелката ми М.Б., която е начален учител. За болката в детското сърце, когато мама и тате се разделят:

"Цял следобед и вечерта съм плакала. Ходя си с тая тетрадка и я стискам, и се моля. Ето и сега ще ревна. Болката на майката, болката за детето ми е позната, много позната и изстрадана. Никого не обвинявам... Знам историята, още когато майката дойде да запише детето в училище и ми разказа. Тогава плаках с майката, вчера с детето.

Има дни, отбелязани с червено в календара, които трябва да отчетеш като празник. Има и дни, които се превръщат в празници тогава, когато създаваш нещо, когато твориш и успяваш, когато правиш някого щастлив, когато обичаш и от любовта ти се ражда нещо красиво. А когато това е дете... Няма такова щастие и по-голям празник.

Има дни, в които летиш и сякаш небесата няма да ти стигнат да поберат радостта ти, но има и дни, в които и земята е малка, за да понесе мъката...

Днес е празник... За да свържа работата по прилагателно име и празника на мама давам задача всяко дете да опише своята майка с колкото може повече прилагателни имена и по възможност да използва и похвата сравнение.

Децата се справят успешно, кипи оживление, валят похвали от моя страна, разбира се, аз съм щедра и на шестици, особено за успелите да направят и портрет на мама.

Радостта е всеобща, настроението приповдигнато, едва се удържат, аз се вълнувам заедно с тях. Направо в десятката с прилагателните!

Чете поредното дете и гласът му започва да трепери. Зная за семейната драма още преди 2 години, но то разбира днес, на празника на мама, от мама.....

Няма да ви описвам прегръдките, сълзите, думите, няма... Ще напиша само това, което детето написа за мама и тате:

"Моята мама е добра, мила, красива, грижовна, невероятна, фантастична, разсмиваща, обичлива. Успокоява те, когато си разстроен и обиден, усмихната, щастлива, радостна, хубава, засмяна, любезна, умна, закачлива, трудолюбива, стриктна.

Тя е толкова обичлива, че никой не може да я замени. Когато се засмее, в мен нещо огрява, сякаш, че отивам в рая. Когато съм много тъжен, тя ме пита какво е станало и ме успокоява и все едно нищо не е станало.

И само ако ми дадат да избирам между парите и мама и тате, ще избера мама и тате, дори предпочитам да съм на улицата, но да съм с мама и тате. Само искам да съм с тях. Ако мама и тате умрат, и аз ще умра. Аз без тях съм нищо, ще бъда никой, ще съм едно нищо. Ще съм сирак, сираче.

Те са моят живот, те са моето сърце, моят дух. Нищо, че се развеждат, те пак са ми семейство и ако, мамо, го четеш, да знаеш, че те обичам много..."

Не знам за вас, но аз продължавам да плача... Днес един мъничък детски свят се разби на парчета!..."

Редакцията на Dnes.bg публикува разказа с  позволение на автора, подписано с инициали по негова молба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
15
 
12
 
! Отговори
Петко преди 6 години
До джДа, ама това е краен случай. Такива крайни случаи не са много. В повечето случаи жените изневеряват и искат да правят каквото си искат без да се съобразяват, сменят си спонсорите. Само че това минава до 40, после не ги търсят !
19
6
 
14
 
! Отговори
Другата страна преди 6 години
Като дете чиято майка е израснала без баща. Мога да кажа че тя винаги е казвала че е била потиснато от това Винаги и е липсвало нещо и едва когато тя е създала собствено семейство е успяла да се почувства истински равна с другите хора.
18
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От гледната точка на дете, израстнало в семейсто ,в което скандалите и побоищата бяха ежедневие, мога отговорно да кажа , че понякога разводът в най-доброто решение. С брат ми чакахме с нетърпение баща ни да замине по работа , за да си отдъхнем. За детето е по-добре да расте спокойно , пък било то и с разделени родители.
17
7
 
31
 
! Отговори
Бракове преди 6 години
Само допреди 100 години браковете са бил решавани от родителите на децата... Дали са гледали любовта а . Или са гледали нещо друго. Как сега когато уж ние избираме браковете се разпадат много повече а ? Дали любовта е основна за един брак а ? Дали деца в уредени браков са били по нещастни май не. сегашните деца са много по болнави с психически проблеми итн..... ЗАЩО бре ? Дали нещо тотлано не сбъркано в съвремното общество а?
16
29
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2/3 от всички разводи са подадени от Жената, която най-често бяга с учителя по тенис и после говори глупости пред децата си че бащата си има нова приятелка и не ги обича.
15
9
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе тук присъстват разни индивиди които незнам къде живеят. Вие сериозно ли мислитре че един брак е само радост и любов а ? Има караници и сръдни и това е повече от нормално.. Има едно 5% от хората които цял живот живеят в хармония . Те са изключения и не са модел на брака... Егоизмът наложен от запада е основна причина за разделите. За брака се работи и никога няма 100% по равно . Основната единица на брака е ЖЕНАТА. Тя е пазителката на огнището. И да в повечето случаи тя е човека който пази це
14
8
 
9
 
! Отговори
сф преди 6 години
А сега си представете какви силни емоции са обзели бъдещия полицай, синът на царя на халвата, като е поглеждал майка си и после към онази кикимора. И оправдайте и този разстрел.
13
2
 
73
 
! Отговори
дж преди 6 години
Мъж на 36 г. съм с две малки деца и прекрасна съпруга.Бракът на родителите ми обаче беше ужас!Израстнал във вечни скандали, алкохолни изпълнения и побоища.За няколко години се бяха разделили и това са най-щастливите години от детството ми, без баща ми.След това се събраха "заради децата" и ужасът продължи докато баща ми не си отиде от този свят.Идеята ми е, че децата на първо място имат нужда от любов и спокойна среда пък после чак от двама на брой родители. Ако няма любов и мир по-добре развод.
12
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименА като не си я "обмислил" тази стъпка и се оказваш с дете насред неработеши взаимоотношения, в които няма уважение нито осъзнаване, какво правиш - оставаш в тях с цената на здравето си и "заради" детето ли? Същото това дете живее в тази отровна среда и след това повтаря същото.
11
8
 
16
 
! Отговори
Неженен с деца преди 6 години
Аз нали няма как да се разведа, като ме ядоса нещо мойта поовикам я па ми мине
10
25
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неоспорим факт е че след навлизането на еманципацията в развитите общества вече над 75% от разводите в света са по желание на жените, а не на мъжете. Егоистки, златотърсачки, лицемерки и лъжкини се изживяват като жертви а защо не им идва на ум да се замислят какво би станало ако не бяха загубили любовта, на която бяха способни преди да доближат тридесетте си години.
9
17
 
22
 
! Отговори
до Мъж от Бургас преди 6 години
Вие сте за съжаление и презрение щом сте накарали Деца! да мразят. Съсипали сте собствените си деца.Вие сте отровен човек и, ако имахме социални на място, трябваше да ви вземат децата. Децата ви растат в отровна среда!
8
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато едно дете расте в модел на такова семейство, израства с комплекса, че е жертва. Заради него родителите живеят заедно и утре повтаря моделът, защото това е нормално според това, което е видяло до сега. Бяхме свидетели и на убийства и деца на мъртва майка и затворник, от неприемане, че връзката е приключила и трябва да има отговорност и любов към децата и уважение между партньорите. Много крив мироглед показва тази статия, архаични доказали не ефективността си възприятия.
7
17
 
14
 
! Отговори
Мъж от Перник преди 6 години
До Мъж от БургасПроба ли с бой?
6
2
 
29
 
! Отговори
Хмм преди 6 години
До 3,Според зависи. Понякога една разходка с децата могат да върнат толкова спомени с половинката, че отново да се влюбите все едно сега сте се запознали. Естествено когато говорим за всякакво физическо и психическо насилие трябва да се вземат мерки. Но вижте децата, те не ламтят за пари, за коли, апартаменти и т.н. техния мироглед е широк толкова колкото семейството. Ако родителите са достатъчно големи те ще знаят какво да направят и даже да се разведат ще го направят като хората, без сцени!
5
1
 
33
 
! Отговори
1 преди 6 години
брака в същината си е един голям компромис, но компромиса винаги трябва да бъде в рамките на разумното и зачитащ достойнството и свободата на партньорите. наблюдевайки обаче мои познати и приятели, то компромис липсва и за елементарни неща, всеки си е прав за него си и за най-малкото нещо се раздели, разводи, скандали.
4
26
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все по-често днешните жени са най-големите егоисти на света. Намразват мъжете си само защото не могат вече да ги манипулират както те си искат. Никой мъж с достойнство няма да издържи дълго на глупостта на една жена дето често не е наясно със самата себе си. И е много удобна теорията че по презумпция мъжете са виновни за всичко. Така няма нито опасност нито нужда да се замисли жената за собствените си егоизъм и глупост.Жените по природа обичат само себе си, децата си и парите на другите.
3
16
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изключително манипулативна статия! Заради послания като това хиляди хора учат децата си на същото - да търпят и да жертват себе си в умрели отношения, стоейки заедно "заради" децата, търпейки конфликти и малтретиране /дори и само психическо/. Оставането заедно "заради" децата е най-вредното, което един родител може да направи "заради" детето си.
2
27
 
34
 
! Отговори
Мъж от Бургас преди 6 години
15-ет години съм семеен и имам две деца от жената която все още обичам и ще обичам винаги, колкото обичам и мразя и презирам разбира се ! Накратко успял и красив мъж съм, колкото и няма да повярват повечето не съм и изневерявал никога за разлика от нея, заради децата и дадох втори шанс но се повтори много скоро след първия път със същия господин, взех си децата защото имам тези възножности и от години вече я мразят благодарение на мен
1
5
 
49
 
! Отговори
Хмм преди 6 години
И ако някой само да е посмял да напише някакъв политически коментар - гръм да го удари!