Повод за гордост: Българите – народът, опълчил се на Холокоста!

Премиерът: Истински горд съм, че съм потомък на такъв народ
10 мар 2018 20:42,
333

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg


Истински се гордея, че съм българин - потомък на народ, който е застанал с морал, смелост и твърдост да защити евреите. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на възпоменателна церемония в Централната софийска синагога по повод 75-годишнината от спасението на българските евреи по време на Втората световна война.

Премиерът Борисов отбеляза, че във времена, когато в много държави самите граждани са се отнасяли с евреите не по-добре от нацистите, българският народ е направил действително подвиг. Спасили сме над 48 000, останали са 11 000 неспасени.

"Съжаляваме, скърбим за тях, съжаляваме, но подвигът на българския народ не трябва да се омаловажава заради това. Факт е, че друг не го е направил - направили са го българите. Дълбок поклон към нашия народ от всички нас към тези поколения, които тогава са удържали", каза още Борисов, цитиран от "Фокус".

"В днешно време това е още един много силен исторически момент, който съвременните политици да си спомняме - какво е мирът, какво е благоденствието, както е това щастие, в което живеем сега ние, съвременните поколения. Да, някъде в Сирия, на други места го нямат, ние го имаме. Колко силни, колко отговорни трябва да сме а не допуснем пак война, защото във войната гинат хора", заяви премиерът.

"Дружбата между България и Израел са я подпечатали и тя ще е за векове. Бил съм много пъти в Израел и истински съм бил трогнат, когато малки деца, които не знаят български, но са потомци - вече второ, трето четвърто поколение, на спасени в България евреи, на които майките, бабите и дядовците им са разказали какво е било времето и как българите са ги спасили", каза още Бойко Борисов.

Министър председателят получи най-високото отличие на Организацията на българските евреи "Шалом" - "Шофар". "Приемам наградата просто защото и аз съм една мъничка частица от българския народ, действително знаейки колко е трудно, как са се справили и как са застанали твърдо. Това трябва да е пример за нашето поколение", заяви Борисов, приемайки отличието.

"Ако имаше начин на това място целият български народ да застане и да получи наградата, щеше да е най-правилно. Защото сега е лесно от дистанцията на времето - 75 години откакто сме спасили българските евреи. Но ако само за миг се опитаме да се върнем в тези мракобесни времена, срещу действително тази нацистка машина смърт и то чудовищна машина. Много от нас са били в Бухенвалд, в Дахау, в Аушвиц дори и един извратен мозък трудно може да си представи така да се отнасяш с живи същества, камо ли хора - каквито и да са те, с какъвто и цвят, език или религия. Просто да ги изхвърляш и да ги изгаряш. Било е страшно време и именно за това е подвигът на българския народ, на българската църква, на всеки, който е имал и мъничка заслуга", каза още Бойко Борисов.

"Бил съм много пъти в Израел и съм бил трогнат, малки деца са потомци на спасени в България евреи, майките им, бабите им разказват как сме ги спасили", каза още Борисов.

"Спасението на българските евреи е нещо уникално за за цялото човечество. Най-голямата заслуга е на гражданите. Всички българи трябва да са годи! България се изправи срещу нацизма и каза една дума "Не!". Това заяви лидерът на Световния еврейски конгрес - милиардерът и бивш посланик на САЩ във Виена Роналд Лаудер на церемония по честването на 75 г. от спасяването на българските евреи.

"България беше единствената светлина преди 75 г. - някои го определиха като чудо. Всеки българин трябва да се гордее", просълзи Лаудер присъстващите. Това е една от най-красивите сгради на синагоги в Европа, каза още Лаудер, който финансира и синагогата, и еврейското училище в София.

За да отбележат 75-та годишнина от спасяването на българските евреи, специално в страната ни пристигна и г-н Ейтан Броши, член на израелския парламент и председател на групата за приятелство между България и Държавата Израел, както и председателите на българските организации в Държавата Израел и равините на всички балкански еврейски общности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


333
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
229
2
 
13
 
! Отговори
Холокост-МолокостКТБ преди 6 години
Алооооооооооо 6-те милиарда кой ще ги връща?
228
3
 
3
 
! Отговори
ььл преди 6 години
До ГЛУПОСТИ НА КУБ!!защитиха ги ,***,арменците,македонците,шопите,гагаузите,и българитеи,не на последно място,джендърите.... да бъдем европейци!!!!
227
15
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 6 години
В този форум няма нито един от позитанските форумни плъхове, който да не е от селото и са все наследници на безимотни и неграмотни диваци, добре че Новият световен ред ще помете тая сатанинска ***, заедно с примитивната им Русия. Иначе еврейският народ е управлявал и ще управлява човечеството до свършека на света, защото е най-достойният народ.
226
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомняте ли си как в зората на демоНОкрацията известни седеруги начело с покойната вече Блага Димитрова,Едвин Сугарев ,Александър Йорданов бяха поели инициатива да се направел паметник на Шипка на еврейския касапин на Стара Загора -Сюлейман-Соломон паша. Те такива и подобните им днес са най върлите русофоби, и най отявлените защитници на *** идеологията.
225
3
 
9
 
! Отговори
петко преди 6 години
вай вай колко шекела ти дадоха боко
224
0
 
13
 
! Отговори
Стара Загора преди 6 години
По време на старозагорското клане заповядано от еврейна Сюлейман(Соломон) паша евреи от града са водели черкезите и са им показвали къде са се скрили по заможните старозагорци за да бъдат убити от турците и след като са били откривани такива заралии и са убивани веднага евреите които добре познавали тяхното състояние и имот отивали и ограбвали къщите им.Едни от тези старозагорци изклани от черкези и последствие ограбени от евреи е и моя пра-пра дядо.
223
1
 
12
 
! Отговори
Стара Загора. преди 6 години
Аз като старозагорец мога да ви разкажа за старозагорското клане по време на руско-турската война което е по заповед на Сюлейман Паша .Същия тоя Сюлейман е френски ч*фут с рождено име Соломон Леви -Идиш.когато армията му разбива руската защита на града и войските му влизат в Стара Загора Сюлейман заповядва поголовно клане на жителите и да се запали града,тогава неговите офицери-турци се възпротивяват ,но той за назидание убива някои от тях. В църквата Св.Тройца са изклани над 3000 българи
222
1
 
7
 
! Отговори
1941 Позив на БРП/к/ преди 6 години
Правителството на народните изменници задушава всяка проява, всяка свободна мисъл и слово, отне всички граждански и политически права и свободи, задръсти всички пътища на българския народ за мирно завземане на властта.Е добре! Българският народ няма да позволи на една шепа предатели да си играят с народните интереси и да залагат на карта съществуването на България!На борба за смъкване от власт предателското правителство!
221
3
 
8
 
! Отговори
1941 Позив на БРП/к/ преди 6 години
Българи, Никога нашата страна не е била изправена така близко към катастрофата както сега! Вярно на своята предателска, противонародна политика, правителството, след като ни заложи стопански, военно и политически на страната на Германия, готви окончателното разоряване на нашата Родина.То ограбва по най-разбойнически начин стопанските и икономическите блага на българския народ за да ги дава на Германия, а българския народ обрича на мизерия и глад.То задушава всяка проява, всяка свободна мисъл и слово, отне всички граждански и политически права и свободи, задръсти всички пътища на българск
220
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ ПРОДАЖЕН *** ВИНЕТУ СЕ ПОКРИ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ 3-ТИ МАРТ И НЕ УЧАСТВА В НИКАКВО МЕРОПРИЯТИЕ ЗА ПРАЗНИКА,ЗА СМЕТКА НА ТОВА ЗА ЕВРЕИТЕ ВЕДНАГА ХУКНА ПО ТЕХНИТЕ ЧЕСТВАНИЯ И КАТО СИ ТУРИ КИПА НА ТЕМЕТО ПОБЪРЗА ДА СЕ НАНИЖЕ В ЕВРЕЙСКАТА СИНАГОГА.БОРИСОВ Е ЖАЛЪК ПРОДАЖНИК,АНТИБЪЛГАРИН И Ч*ФУТСКА ***,ОТ ТАКЪВ ДОБРО ЗА БЪЛГАРИЯ НЕ ЧАКАЙТЕ.
219
12
 
4
 
! Отговори
Чети джендъре преди 6 години
КОМУНИСТИТЕ --ДОРИ НОСА СИ НЕ СМЕЕХА ДА ПОКАЖАТ ОНИЯ ВРЕМЕНА , , КАМОЛИ ДА ЗАЩИТЯТ ЕВРЕИТЕ!Акцията на 24 май 1943 се ръководи от Методи Шатаров и Вълка Горанова/с три смъртни присъди/ и комунистически бойни групи.Комунистите не са били мишоци, като Борисов и ко. Смели и решителни.
218
2
 
8
 
! Отговори
ДО БНТ Лъжеистория Б преди 6 години
Законът за защита на нацията (ЗЗН) легитимира антисемитизмът като държавна политика. Изработен 1940 по инициатива на цар Борис и правителството на проф. Богдан Филов. Внесен е за обсъждане в XXV-то ОНС от подпредседателят Димитър Пешев. /Юрист, завършил в СУ право!?!/ Тоест, цветът на нацията, елитарите, обричат на смърт 70 000 български гражадани за едно потупване по рамото от Хитлер. Тогава, както и сега.
217
6
 
0
 
! Отговори
24 май 1943 г. преди 6 години
По пътя към центъра множеството се разраства, но на излизане на площад Възраждане върху демонстрантите се нахвърлят жандармеристи и конни полицаи. Символиката е многозначителна в Деня на писмеността и културата на площад Възраждане полицаи бият, разгонват и арестуват хора, борещи се за гражданските си права!И до тук демонстрацията не достига до двореца, на място, а по-късно и по домовете им са арестувани повече от 400 души, още толкова са изпратени в Сомовитския концлагер край Дунав
216
0
 
14
 
! Отговори
жеко преди 6 години
сега има геноцид над българите сигурно и с това се гордееш суджук паша
215
1
 
10
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Анатема,Бокоооо! Анатена! От шест милиона българи,живеещи на прага на бедността и пред пропастта,зейнала между нас и вас!
214
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слава Богу,никой не спомена Съватската армия,като "спасителка"на българските евреи.
213
4
 
4
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ НА КУБ!! преди 6 години
КОМУНИСТИТЕ --ДОРИ НОСА СИ НЕ СМЕЕХА ДА ПОКАЖАТ ОНИЯ ВРЕМЕНА , , КАМОЛИ ДА ЗАЩИТЯТ ЕВРЕИТЕ!ЗАЩОТОХА ГИ ОБИКНОВЕННИТЕ БЪЛГАРИ И БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКВА!АЙДЕ , СТИГА КОМУНИСТИЧЕСКИ ЛЪЖИ!!!аман!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
212
0
 
4
 
! Отговори
24 май 1943 г. преди 6 години
Масова манифестация за защита на евреите на БРП/комунисти/ Ръководи се от Методи Шаторов и Вълка Горанова, която има издадени три смъртни присъди. Крие се в Ючбунар, където има много евреи,: И те като нас бяха осъдени на смърт. Когато нощувах често у тях, ставах свидетел на издевателствата срещу тези хора интелигентни, отзивчиви, скромни и добри, смели и готови на жертви Разбира се, това не касае богатите евреи. Арест за 400 и още толкова в концлагера на НЦВ Борис III Сомовит до Дунава.
211
2
 
13
 
! Отговори
Категоричен преди 6 години
Този е *овно!Българските евреи да са честни и благодарят на БЪЛГАРСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ, че не позволи на фашистите да ги депортират.
210
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, кажете една дума благодарност за БРП/комунисти/ от кумова срама. Коомунистите бяха единствени, защитили евреите на думи и дела. Та подпредседателят на НС Димитър Пешев изгони 1941 от парламента десетината депутати комунисти - гласували срещу Закона за защита на нацията!